Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018

Αστεροειδής μεγέθους ουρανοξύστη θα περάσει σε απόσταση ασφαλείας από τη Γη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας διαστημικός βράχος μεγέθους 287 μέτρων, βρίσκεται «καθ’οδόν» προς την Γη μας.

Ένας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής, που έχει μέγεθος ουρανοξύστη, κάνει σήμερα το πρωί στις δέκα περίπου ώρα Ελλάδας το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη. 

Ωστόσο αυτό θα γίνει σε απόσταση ασφαλείας, περίπου 3,8 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης-Σελήνης. 

Πρόκειται για τον "2017 VR12" που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών «Απόλλων» και ανακαλύφθηκε πέρυσι το Νοέμβριο από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS της Χαβάης. 

Κινείται με ταχύτητα 22.700 χιλιομέτρων την ώρα και εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 250 έως 280 μέτρων. 

Τίποτε δεν είναι προς το παρόν γνωστό για τη σύνθεση και τις φυσικές ιδιότητές του. Το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών τον έχει κατατάξει στην κατηγορία των «δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών». Το σημερινό πέρασμά του είναι το κοντινότερο που έχει κάνει ποτέ στη Γη, από όσο τουλάχιστον μπορούν να ξέρουν οι επιστήμονες. 

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι δεν θα πλησιάσει πιο κοντά στη Γη για τα επόμενα 177 χρόνια. 

Οι αστρονόμοι ήδη άρχισαν να τον μελετούν και η NASA χρησιμοποιεί σήματα ραντάρ για να υπολογίσει το ακριβές σχήμα και την ταχύτητα περιστροφής του.

Οι κατηγορίες των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών (PHAs) ως διαστημικοί βράχοι διαμέτρου μεγαλύτερης των 150 μέτρων και οι οποίοι μπορούν να πλησιάσουν τη Γη σε απόσταση μικρότερη των 7,479,894 χιλιομέτρων.

Είναι το δεύτερο ουράνιο σώμα που μας «επισκέπτεται» αυτό το μήνα. Πριν 4 μέρες ένας άλλος αστεροειδής, μικρότερος από τον VR12, πέρασε και αυτός κοντά από τον πλανήτη μας.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου