Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018




Μία απίστευτη δικαστική απόφαση: Το εφετείο Ηρακλείου Κρήτης έπαψε τη δίωξη κατά των διακινητών προσφύγων και λαθρομεταναστών του δουλεμπορικού πλοίου «Baris», με την αιτιολογία ότι το πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα, οπότε οι κατηγορούμενοι «έπρεπε να δικαστούν από τις Αρχές του Κράτους του Κιριμπάτι, τη σημαία του οποίου έφερε το δουλεμπορικό πλοίο»!

Το ιστορικό της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης έχει ως εξής: Τον Νοέμβριο του 2014 το δουλεμπορικό πλοίο «Baris» είχε εντοπιστεί να πλέει ακυβέρνητο νότια της Κρήτης, έχοντας κλειδωμένους στα αμπάρια του 586 απελπισμένους και εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Μερσίνα της Τουρκίας και εξέπεμψε σήμα κινδύνου 12 μέρες αργότερα.

Το Λιμενικό συνέλαβε, ως μέλη του πληρώματος, 5 αλλοδαπούς (Σύρους και Αφγανούς) , οι οποίοι προφυλακίστηκαν και στη συνέχεια δικάστηκαν και καταδικάστηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη σε ποινές φυλάκισης, που ξεπερνούσαν τα 500 χρόνια συνολικά!.

Άσκησαν, ωστόσο, αναίρεση στον Άρειο Πάγο και το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε επανεξέταση της υπόθεσης. Οπότε το Εφετείο Ηρακλείου έπαψε την ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων, με το σκεπτικό ότι το αδίκημα τελέστηκε στα διεθνή ύδατα. 

Κατόπιν αυτού όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά από φυλάκιση 4 ετών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου