Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Κορωπί: Κατασχέθηκαν 37 γιορκσάιρ σε άθλιες συνθήκες





Αγανάκτηση προκαλεί η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες ότι κατασχέθηκαν 37 γιορκσάιρ από παράνομο εκτροφείο στο Κορωπί. Τα σκυλιά χρησιμοποιούνταν ως "κουταβομηχανές" και βρίσκονταν κάτω από άθλιες συνθήκες.


Μιλήσαμε με την Μαρίνα Τελή, εκπρόσωπο της Π.Φ.Π.Ο. (Πανελλαδική Φιλοζωική κ Περιβαλλοντική Ομοσπονδία), καθώς και συντονίστρια της ομάδας ΕΠΕΖ (Ερευνας Παράνομου Εμπορίου Ζώων), η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στη φρικτή κατάσταση των σκυλιών που αντίκρυσε.



Σύμφωνα με την κυρία Τελή το παράνομο εκτροφείο λειτουργούσε από το 2000, δηλαδή 16 χρόνια ασταμάτητου εμπορίου αθώων ψυχών. Πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι είχαν αγοράσει σκυλιά από το συγκεκριμένο μέρος, ήρθαν σε επαφή με την Ομοσπονδία, ρίχνοντας περισσότερο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονταν οι αγοραπωλησίες. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι οι αγορές των σκυλιών πραγματοποιούνταν από τη γυναίκα μόνο στο δρόμο και ποτέ στο σπίτι της.



Η τραγικότητα της ιστορίας διαφαίνεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των κουταβιών που πωλούνταν, παρουσίασαν στην πορεία πληθώρα προβλημάτων υγείας, για παράδειγμα υπογλυκαιμία, καθότι τα σκυλιά που τα γεννούσαν ήταν υποσιτισμένα και με χαμηλό δείκτη σακχάρου.

Η Π.Φ.Π.Ο. πήρε στα χέρια της σκυλιά με νευρολογικές παθήσεις, σκυλιά ηλικίας 12 ετών που κυοφορούν, και άλλα πολλά που ήταν φανερά αδυνατισμένα και καχεκτικά. Οι κτηνιατρικές γνωματεύσεις που κατατέθηκαν στην εισαγγελία κάνουν λόγο ότι τα σκυλιά παρουσιάζουν αναιμίες, περιοδοντίτιδες, μαστίτιδες, πυομήτρες, πυώδεις δερματίτιδες, προστατίτιδες, υποσιτισμό, νευρικές διαταραχές, ενώ πολλά είναι παράλληλα και έγκυα.

Δυστυχώς, 2 σπό τα σκυλάκια κατέληξαν, ενώ οι νεκροψίες που τους πραγματοποιήθηκαν επιβεβαίωσαν πόσο άρρωστα ήταν.

Κάποια από τα σκυλάκια που βρέθηκαν στο παράνομο εκτροφείο

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά σοκάρει το γεγονός ότι το παράνομο εκτροφείο διατηρούσε η μητέρα υπαλλήλου γνωστής μεγαλοεταιρίας πώλησης ζωοτροφών στο χώρο, η οποία ζητά τώρα να μπει η ίδια μεσεγγύητρια και να πάρει τα ζώα πίσω(!) Σε αυτό το σημείο αξίζει να μεταφέρουμε αυτούσια την απάντηση της Μαρίνας Τελη στο αίτημα αυτό:

«Αν επιστραφούν τα σκυλιά σε αυτή τη γυναίκα θα είναι σαν να βάλουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, αν και προσωπικά πιο πολύ θα εμπιστευόμουν το λύκο παρά την ίδια. Αν ειχα να επιλεξω ανάμεσά τους θα επέλεγα το λύκο».



Η Π.Φ.Π.Ο. μετά από αυτό το κρούσμα εφιστά για ακόμη μια φορά την προσοχή σε όλους, να μην αγοράζουμε κατοικίδια στο δρόμο χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή τους και χωρίς να είμαστε βέβαιοι ότι τα κουτάβια που προέρχονται απο υγιείς γονείς, διότι μελλοντικά είναι πολύ πιθανό να τους προκύψουν πολλές παθήσεις. 

Η Ομοσπονδία μας καλεί όλους να συνειδητοποιήσουμε πως φέρουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε τέτοιες καταστάσεις, διότι αγοράζοντας κατοικίδια, διαιωνίζεται το πρόβλημα μέσα από εμάς. 

Γινόμαστε συνένοχοι σε ενα μεγάλο έγκλημα. Τη στιγμή που αγοράζουμε τα κουτάβια που επιθυμούμε δε σκεφτόμαστε την αποτρόπαιη αλήθεια που είναι πολύ καλά κρυμμένη: ότι πίσω από τα χαριτωμένα κουτάβια των βιτρινών, υπάρχουν κάπου κλεισμένοι οι γονείς τους καταδικασμένοι να γεννάνε ασταμάτητα στο βωμό του εμπορίου. 

Χωρίς καμία κτηνιατρική φροντιδα, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς απέναντι στην ύπαρξή τους. Καταδικασμένοι σε μια σύντομη ζωή μετά από τόσες γέννες.


Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελιέται ότι αυτοί που πουλάνε τα σκυλιά τα αγαπούν και το κάνουν αυτό για χάρη ευγενών σκοπών. «Αυτό είναι ένα μεγαλο ψέμα κ ένα μεγάλο θέατρο», καταλήγει η Μαρίνα Τελή.

Τα κατασχεθέντα ζώα περιθάλπτονταν μέχρι πρότινος με έξοδα του Δήμου Σπάτων υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. Αυτή τη στιγμή τα έξοδα και την προσωρινή παραμονή των σκυλιών έχουν αναλάβει εθελοντές φιλόζωοι.


Σημειώνεται ότι ένα γερό γιορκσάιρ είναι έτσι:





πηγή lovemypet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου