Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Μακεδονικό και εθνική υποκρισία.




Το δικαίωμα της δημοκρατικής, ειρηνικής συγκέντρωσης είναι αδιαπραγμάτευτο. Βέβαια, η σημερινή συγκέντρωση για το όνομα της Μακεδονίας είναι προϊόν της πολιτικής καθυστέρησης, της άγνοιας, της εθνικιστικής υστερίας που κυριαρχούν στη χώρα.


Άραγε γνωρίζουν όσοι συγκεντρώνονται σήμερα ότι στη μονομερή αναθεώρηση της Συνθήκης του Βουκουρεστίου που υπεγράφη το 1913 (!) με την οποία διαμορφώθηκαν τα σύνορα των βαλκανικών χωρών η γεωγραφική Μακεδονία μοιράστηκε 51% στην Ελλάδα, 39% στην τότε Σερβία, 9,5% στη Βουλγαρία και 0,5% στην Αλβανία; 

Γνωρίζουν ότι το επίσημο ελληνικό κράτος αποδεχόταν το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" για το κρατίδιο-μέλος της Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας; 

Ότι μιλούσαμε για μακεδονική γλώσσα σε βιβλία ευρείας κυκλοφορίας, όπως η εγκυκλοπαίδεια "Δομή" (βλέπε φωτογραφίες);




Τη σχέση της Μακεδονίας με την ελληνική κλασική αρχαιότητα δεν την απειλεί κανείς στον πλανήτη. 

Οι εικόνες με τους γραφικούς Σκοπιανούς που ντύνονται με χλαμύδες παριστάνοντας τον Μέγα Αλέξανδρο γίνονται αντικείμενο χλευασμού παγκοσμίως. 

Βέβαια κάνουν αυτό που και εμείς και πολλά άλλα έθνη κάνουν για να δημιουργήσουν ένα ομοιογενές ιδεολογικά πλήθος. Κατασκευάζουν έναν εθνικό μύθο. Ωστόσο, έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις.

Το πρόβλημα με το γειτονικό κράτος δεν είναι η χρήση του όρου "Μακεδονία". Άλλωστε γεωγραφικά ανήκει στον ευρύτερο χώρο της Μακεδονίας. 

Είναι το Σύνταγμα που περιέχει αλυτρωτικές βλέψεις. Η όποια λύση θα πρέπει να είναι ορθολογική και να διαρρέει το όνομα, το Σύνταγμα, τις εμπορικές συμφωνίες κλπ.

Όλοι όσοι σήμερα ντύνονται το ρόλο του πατριώτη έχουν άραγε σκεφτεί ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον του έθνους; 

Είναι η διεθνής απομόνωση και μάλιστα την ώρα που ισχυροποιείται στα Βαλκάνια το ισλαμικό τόξο και ο αλβανικός επεκτατισμός, ή μήπως η δημιουργία ενός ισχυρού πολιτικού, πολιτισμικού και εμπορικού άξονα με τη FYROM και τη Σερβία;

Πάντως μακάρι όλοι αυτοί που φορούν τις φολκλόρ στολές και λικνίζονται υπό τους ήχους μιας τρανς εκτέλεσης του "Μακεδονία Ξακουστή" (μόλις είδα την απίστευτη σκηνή στην τηλεόραση) να είχαν την ίδια αποφασιστικότητα όταν εφαρμόζονταν Μνημόνια, όταν οι εργοδότες τους κλέβουν μισθούς, όταν οι πολιτικοί βυθίζουν τις ζωές τους στην απόγνωση. 

Όμως το κουτόχορτο είναι τζάμπα και τέτοιου είδους ψευτοτσαμπουκάδες δεν στοιχίζουν τίποτα.

* George Christopoulos - FB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου