Σάββατο 12 Αυγούστου 2017



ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ «ΚΡΥΦΑ» ΤΕΛΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ


Το 2017, τα αδύναμα οικονομικά στρώματα των πολιτών δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα από τα βασικά δημόσια αγαθά...


Το «νερό νεράκι» θα πουν σύντομα όλοι οι Έλληνες, αφού τα πράγματα φαίνεται πως και εδώ αλλάζουν... 


Μετά τις απανωτές αυξήσεις που καταφτάνουν από όλες τις πλευρές, σε μερικούς μήνες αναμένονται ριζικές ανατροπές ακόμη και στο... πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, το νερό.


«Χρυσό» θα αναγκαστούν τα ελληνικά νοικοκυριά να πληρώνουν το νερό, όχι μόνο γιατί θα εφαρμοστεί ο νέος ενιαίος πανελλαδικός τρόπος τιμολόγησης που θα γίνει από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων, αλλά και γιατί το νερό στην Ελλάδα θα επιβαρύνεται σε λίγο καιρό από δύο νέα τέλη, το «περιβαλλοντικό τέλος» για τα νοικοκυριά και το «τέλος άρδευσης» για τους αγρότες.



Τι ισχύει σήμερα στις χρεώσεις νερού

Σήμερα, η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προτείνουν την τιμή του νερού ανά κυβικό και ο εκάστοτε υπουργός Περιβάλλοντος μειώνει ή αυξάνει την τιμολόγηση. 

Όσες περιοχές δεν υδρεύονται από τους δυο αυτούς οργανισμούς, τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων τιμολογούν το νερό ανάλογα με τους υδάτινους πόρους που έχουν αλλά και τις τοπικές ανάγκες ύδρευσης των κατοίκων. 

Η τιμολόγηση του νερού στα νησιά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης και καταφεύγουν σε αφαλάτωση, γίνεται από τους τοπικούς και πάλι Δήμους, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση που χορηγείται για την κάλυψη του κόστους της αφαλάτωσης.

Τι θα συμβεί τώρα; Η Εθνική Επιτροπή Υδάτων έρχεται και επιβάλλει ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού για όλη τη χώρα, χωρίς κανένα κριτήριο και χωρίς καμία μελέτη. 

Και το χειρότερο είναι ότι, η κατάσταση στα νησιά που έχουν ανεπάρκεια υδάτινων πόρων, όπως για παράδειγμα είναι η Σύρος και η Σαντορίνη, θα είναι τραγική, αφού η ύδρευση παρέχεται μέσω αφαλάτωσης, η οποία σήμερα επιδοτείται από το κράτος, ενώ σύμφωνα με τη νέα απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, δεν θα προβλέπεται καμία επιδότηση. 


Το «περιβαλλοντικό τέλος» θα ισοπεδώσει τα νοικοκυριά

Και δεν έφταναν όλα τα άλλα, με απόφαση επτά υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με περιβαλλοντικό τέλος θα επιβαρύνονται οι λογαριασμοί νερού τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση. 

Το τέλος δεν θα εφαρμοστεί πριν από τα τέλη του 2019 καθώς τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμού δεν θα είναι έτοιμα πριν από το 2018. 

Οι νέες χρεώσεις, οι οποίες αναμένεται να πλήξουν κυρίως τους μεγάλους καταναλωτές ύδατος, που στην πλειονότητά τους είναι αγρότες που καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις, θα υπολογίζονται ανά στρέμμα και κυβικό μέτρο. 

Το οριστικό ποσό θα προκύπτει από ένα σταθερό και ένα μεταβλητό τέλος.

Όσο αφορά στους αγρότες, το σύστημα χρέωσης θα αποτελείται από ένα σταθερό τέλος ανά στρέμμα καλλιέργειας και ένα μεταβλητό τέλος στο οποίο περιλαμβάνεται και το περιβαλλοντικό τέλος ανά μονάδα νερού (ογκομετρική χρέωση ανά κυβικό μέτρο), το οποίο αυξάνεται βάσει της αύξησης της κατανάλωσης λαμβάνοντας υπόψη το είδος καλλιέργειας, τη μέθοδο άρδευσης και την κλιματική ζώνη.


ΕΥΔΑΠ: Κόβει το νερό για οφειλές πάνω από 100 ευρώ
Σαρωτικές διακοπές νερού εκδηλώνονται το τελευταίο δίμηνο. Μάλιστα, η εταιρεία στο συνολικό προγραμματισμό περιλαμβάνει 47.000 διακοπές νερού για το επόμενο διάστημα, δίνοντας προτεραιότητα σε 10.000 μισθωμένα νοικοκυριά. 

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχει υλοποιηθεί περίπου το 30% των δρομολογημένων επεμβάσεων.

Το πρόγραμμα διακοπών έχει εντατικοποιηθεί από τις αρχές Απριλίου, και πλήττει κυρίως τα μισθωμένα ακίνητα, για τα οποία το νερό κόβεται για οφειλές πάνω από 100 ευρώ ή αν το πλήθος των ανείσπρακτων λογαριασμών ξεπερνούν τους 7 δηλαδή φτάνει τα δύο χρόνια! 

Για τους ιδιοκτήτες, η ΕΥΔΑΠεμφανίζεται πιο ελαστική με την παροχή νερού να διακόπτεται για λογαριασμούς πάνω από τα 1.000 ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου