Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Νεοφιλελευθερισμός.Συμπέρασμα: Όποιος έχει το χρήμα, κάνει κουμάντο. ..





Οι κεντρικές έννοιές της Γαλλικής Επανάστασης ήταν η ισότητα και η ελευθερία. Το πείραμα του υπαρκτού σοσιαλισμού κακοποίησε την έννοια της ισότητας, μετατρέποντάς την σε ολοκληρωτική ομοιομορφία. Ο νεοφιλελευθερισμός αλλοιώνει την έννοια της ελευθερίας μετατρέποντάς την σε ασυδοσία των ελάχιστων έναντι των πολλών.

"Ελευθερία" από κάθε κρατική παρέμβαση στην αγορά που σημαίνει επικράτηση όρων ζούγκλας.

"Ελευθερία" στη διακίνηση του κεφαλαίου με αποτέλεσμα το outsourcing. Οι επιχειρήσεις μεταφέρονται σε εξαθλιωμένές χώρες όπου επικρατούν μισθοί πείνας και ταυτόχρονα, στις λεγόμενες ισχυρές τα εργοδοτικά λόμπι εκβιάζουν τις κυβερνήσεις για απορρύθμιση, ώστε να μην αποχωρήσουν.

"Ελευθερία" από την υποχρέωση καταβολής φόρων, με αποτέλεσμα σταδιακά να καταρρεύσει το κράτος πρόνοιας. Από την άλλη, βέβαια, οι νεοφιλελεύθεροι επιδιώκουν την κρατική χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις τους (βλέπε εκπαιδευτικό κουπόνι). Οι δήθεν αντικρατιστές θέλουν το κράτος δικό τους φέουδο εις βάρος της δημόσιας Υγείας και Παιδείας.

"Ελευθερία" στις εργασιακές σχέσεις. Καμία συλλογική σύμβαση ή ρύθμιση για μισθούς, ωράριο κλπ, ώστε ο επιχειρηματίας να δίνει τη μικρότερη αμοιβή για τον μάξιμουμ χρόνο εργασίας. Ελεύθερες, μαζικές απολύσεις, ώστε να επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας στο χώρο δουλειάς. Κατάργηση του συνδικαλισμού.

"Ελευθερία" από κάθε κρατική εποπτεία. Ωστόσο η αστυνομία και ο στρατός στο νεοφιλελευθερισμό είναι πανίσχυρα, προκειμένου να καταπνίγεται κάθε απόπειρα κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Πρόκειται για "Ελευθερία" που αφορά το 5% της κοινωνίας, για να καταδυναστεύει το υπόλοιπο 95%. Γι'αυτό άλλωστε το βασικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο νεοφιλελευθερισμός στις κοινωνίες είναι η εκτόξευση των ανισοτήτων.

Δεν είναι, άλλωστε, οξύμωρο η εφαρμογή μιας θεωρίας που επαγγέλλεται την ελευθερία να συνοδεύεται από τόσο αυταρχισμό και βαρβαρότητα;

FB George Christopoulos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου