Τρίτη 23 Μαΐου 2017

«Μπλε Φάλαινα»: Το μυστηριώδες παιχνίδι αυτοκτονίας που οδηγεί εφήβους στον θάνατο !! Πως πείθει η «μπλε φάλαινα» τους έφηβους να αυτοκτονήσουν – Τι συμβαίνει στις 50 ημέρες που κρατά η «δοκιμασία»



Περιλαμβάνει μια σειρά δοκιμασιών η οποία κορυφώνεται την 51η ημέρα με την απόλυτα αυτοκαταστροφική πράξη





Η έξαρση στις απόπειρες αυτοκτονίας που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των Ρώσων εφήβων μπορεί να έχει τις ρίζες της σε ένα επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι με το κωδικό όνομα «Μπλε Φάλαινα», το οποίο κυκλοφορεί στα τοπικά social media.

Αυτό αναφέρει τουλάχιστον σημερινό δημοσίευμα της Daily Mail, το οποίο επικαλείται ρωσικά μέσα.

Σύμφωνα με το άρθρο, η αστυνομία στη Ρωσία διερευνά καταγγελίες οι οποίες αναφέρουν πως στο πρόσφατο «κύμα αυτοκτονιών» εμπλέκονται επικίνδυνες ομάδες που δρουν μέσω των social media.

Δύο νεαρά κορίτσια,η 15χρονη Γιούλια Κονσταντίνοβα και η 16χρονη Βερόνικα Βαλκόβα, βρήκαν τραγικό θάνατο το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν «βούτηξαν» από την ταράτσα ενός ψηλού κτηρίου.

Η 16χρονη Βερόνικα Βαλκόβα



Λίγες ώρες αργότερα ένα ακόμη 15χρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας από το παράθυρο ενός διαμερίσματος ψηλού ορόφου, σε άλλη περιοχή της Ρωσίας.

Οι ρωσικές Αρχές πιστεύουν ότι και τα τρία κορίτσια επηρεάστηκαν από τους «εγκεφάλους» ενός σκοτεινού παιχνιδιού που ονομάζεται «Μπλε Φάλαινα».


Στο πλαίσιο αυτού του παιχνιδιού, που κυκλοφορεί μόνο σε στενούς κύκλους-ομάδες, οι έφηβοι καλούνται να φέρουν εις πέρας μια σειρά από δοκιμασίες για ένα διάστημα πενήντα ημερών. Την 51η μέρα, η τελευταία δοκιμασία του παιχνιδιού είναι η αυτοκτονία, αναφέρει η Daily Mail.

Η 15χρονη Γιούλια Κονσταντίνοβα



Ένα από τα στοιχεία που ακολουθεί τώρα η αστυνομία είναι τα μηνύματα που αφήνουν οι αυτόχειρες έφηβοι στις σελίδες τους στο Facebook, προτού πηδήξουν στον θάνατο, τα οποία φαίνονται να έχουν πολλές ομοιότητες. «Κάθε λογική έχει χαθεί», «Νιώθω σαν να είμαι φάντασμα» «Ήρθε το τέλος», είναι μερικές από τις φράσεις κλειδιά που εμφανίζονται κατ' επανάληψη σε αυτές τις τελευταίες αναρτήσεις.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρχές, η ομάδα θανάτου προσεγγίζει τα θύματά της μέσω του δικτύου κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte και τους αναθέτει διάφορες αποστολές, σε μορφή διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την καταγγελία μιας κοπέλας, που ευτυχώς ήταν αρκετά έξυπνη ώστε να μην υπακούσει στις εντολές των ανώνυμων «game masters», μερικές από αυτές ήταν να χαράξει λέξεις και σύμβολα στα χέρια της (μεταξύ των οποίων και μια φάλαινα) και να αναζητήσει ένα αρκετά ψηλό κτήριο ώστε να πηδήξει.

«Πόσες ακόμα βαρετές μέρες σκοπεύεις να περάσεις σε αυτή τη ζωή» ρωτούν τα θύματά τους οι εγκέφαλοι αυτής της αρρωστημένης ομάδας, πριν τα στρατολογήσουν σε αυτό που αποκαλούν «παιδιά της νεκρής γενιάς».


Η «μπλε φάλαινα», το παιχνίδι αυτοκτονίας που μόνο στη Ρωσία φαίνεται να έχει οδηγήσει περισσότερους από 130 έφηβους στο θάνατο, εμφανίστηκε πλέον και στη χώρα μας και προκαλεί πανικό στους γονείς.

Η αρρωστημένη λογική του Φίλιπ Λις, εμπνευστή του συγκεκριμένου παιχνιδιού, που δήλωσε «περήφανος γιατί καθαρίζει τον κόσμο από τα βιολογικά απόβλητα», όπως χαρακτήρισε τους εφήβους που οδηγεί στην αυτοκτονία, είναι να ωθήσει προβληματισμένα παιδιά να πάρουν αυτή τη δραματική απόφαση μέσα από μία σειρά δοκιμασίες.

Η «μπλε φάλαινα» έχει μία συγκεκριμένη «στρατηγική» που διαρκεί 50 ημέρες, μέχρι τη στιγμή που δίνει εντολή για την τελευταία δοκιμασία που είναι η αυτοκτονία. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο έφηβος υποβάλλεται σε έναν ψυχολογικό «πόλεμο» που οδηγεί μαθηματικά στην απόγνωση. «Παίζει» με το μυαλό όσων συμμετέχουν με απαισιοδοξία, μίσος, δυστυχία, κατάθλιψη και κούραση.



Οι κανόνες κρατούν μακριά από την αγάπη και τη στήριξη τα παιδιά και ουσιαστικά προσπαθούν να εξαντλήσουν πνευματικά, αλλά και σωματικά τους εφήβους που συμμετέχουν. Ακόμα κι αν κάποιος έφηβος δεν έχει τάσεις αυτοκτονίας, αλλά ξεκινήσει το παιχνίδι από καθαρή περιέργεια, δεν αποκλείεται να οδηγηθεί στο τέλος στο να αφαιρέσει τη ζωή του, αφού υποβάλλεται σε διάφορες δοκιμασίες, όπως το να κοιμάται ελάχιστα, το να μην εμπιστεύεται και να μην «ανοίγεται» σε κανέναν, ενώ όσοι παίζουν προτρέπονται επίσης στο να αποκτήσουν επιβλαβείς συνήθειες. Επιπλέον η «μπλε φάλαινα» προσπαθεί να βάλει τους έφηβους σε μία λογική «σκότους», κάνοντας τους ακόμα και να παρακολουθούν συνεχώς ταινίες τρόμου.

Η πρώτη δοκιμασία μπορεί να είναι τελείως αθώα. Για παράδειγμα, το μόνο που έπρεπε να κάνει ένας έφηβος όταν ξεκίνησε ήταν να αγγίξει τη μύτη του με τον δεξί του αντίχειρα. Όσο περνάει ο καιρός οι δοκιμασίες γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες, φτάνουν στο να κάνει κακό ο έφηβος στον εαυτό του με ξυράφια, να χαστουκίζεται με δύναμη ή να παίρνει υπνωτικά χάπια, ενώ η τελευταία δοκιμασία, 50 ημέρες μετά, είναι η αυτοκτονία.


Ο εμπνευστής του παιχνιδιού Φίλιπ Λις

Αν ένας έφηβος εγκαταστήσει το παιχνίδι σε κάποια συσκευή, δεν μπορεί στην συνέχεια να κάνει απεγκατάσταση. Το σκριπτάκι του προγράμματος δεν του επιτρέπει καν να το διαγράψει. Μάλιστα έφηβοι έχουν δηλώσει πως αρχικά σου ζητάει όλα σου τα στοιχεία κι αν αποφασίσεις κάποια στιγμή σταματήσεις το παιχνίδι, τότε ξεκινάνε να σε τρομοκρατούν απειλώντας πως «θα σε βρουν». Πολύ απλά,εάν μπει ένα παιδί σε αυτή τη διαδικασία, φροντίζουν να την ολοκληρώσει.

Δείτε τις εντολές που πήρε ένας έφηβος μέχρι την τελική ημέρα, της αυτοκτονίας:


1. Χάραξε με ένα ξυράφι «f57» στο χέρι του, στείλε φωτογραφία στον «κόουτς» σου


2. Ξύπνα στις 4.20 το πρωί και παρακολούθησε ψυχεδελικά και τρομαχτικά βίντεο που θα σου στείλει ο «κόουτς»


3. Κόψε το χέρι σου με ξυράφι, πάνω στις φλέβες, αλλά όχι βαθιά. Μόνο τρία κοψίματα. Στείλε φωτογραφία στον «κόουτς»


4. Ζωγράφισε μία φάλαινα σε ένα χαρτί. Στείλε φωτό


5. Έαν είσαι έτοιμος να γίνεις φάλαινα σχημάτισε «ΝΑΙ» στο πόδι σου. Εάν όχι, κόψε τον εαυτό σου πολλές φορές (αυτοτιμωρήσου)


6. Εργασία με με κρυπτογράφηση


7. Κόψε και σχημάτισε F40 στο χέρι σου. Στείλε φωτογραφία στον «κόουτς»


8. Γράψε #i_am_whale" στο VKontakte status σου


9. Πρέπει να ξεπεράσεις τον φόβο σου


10.Ξύπνα στις 4.20 το πρωί και ανέβα σε κάποια ταράτσα (Όσο πιο ψηλά γίνεται)


11. Κόψε και σχημάτισε μία φάλαινα στο χέρι σου με ξυράφι. Στείλε φωτό


12. Παρακολούθησε όλη μέρα ψυχεδελικά βίντεο και ταινίες τρόμου


13. Άκου μουσικοί που αυτοί (οι κόουτς) θα σου στείλουν


14. Κόψε το χείλος σου


15. Τρύπησε το χέρι σου με βελόνα πολλές φορές


16. Κάνε κάτι για να πονέσεις. Αρρώστησε τον εαυτό σου


17. Πήγαινε στην πιο ψηλή ταράτσα που θα βρεις και στάσου για λίγο στην άκρη της


18. Πήγαινε σε μία γέφυρα, στάσου για λίγο στην άκρη της


19. Σκαρφάλωσε σε έναν γερανό, ή τουλάχιστον προσπάθησε


20. Ο κόουτς θα τσεκάρει αν μπορεί να σε εμπιστευθεί


21. Συζήτησε «με μία φάλαινα» ( με έναν άλλο παίκτη ή τον κόουτς) στο Skype


22. Πήγαινε στην ταράτσα και κάθισε στην άκρη της με τα πόδια σου να κρέμονται


23. Άλλη μία εργασία με κρυπτογράφηση


24. Μυστική εργασία


25. Συνάντησε μία «φάλαινα»


26. Ο κόουτς θα σου πει την ημερομηνία θανάτου σου και πρέπει να την αποδεχθείς


27. Ξύπνα στις 4.20 το πρωί και πήγαινε σε μία σιδηροτροχιά


28. Μην μιλήσεις σε κανέναν όλη την ημέρα


29. Ορκίσου πως είσαι «φάλαινα»


30- 49. Κάθε μέρα θα σηκώνεσαι στις 4.20 το πρωί θα παρακολουθείς βίντεο τρόμου, θα ακούς την μουσική που σου αποστέλνεται, θα κάνεις ένα κόψιμο στο κορμί σου την ημέρα και θα συζητάς με μία «φάλαινα».


50. Πήδα σε έναν γκρεμό. Δώσε τέλος στη ζωή σου



Ένα από τα θύματα του παιχνιδιού, η 16χρονη Βερόνικα Βολκοβα


Όπως θα διαπιστώσατε πρόκειται για μία ολοκληρωμένη στρατηγική. Ο έφηβος αποκόπτεται από τους δικούς του ανθρώπους και έρχεται συνεχώς σε επικοινωνία με αυτούς που του υποδεικνύει η «μπλε φάλαινα». Ωθείται σταθερά στην τελική δοκιμασία, αφού επί 50 ημέρες του γίνεται πλύση εγκεφάλου.

Με ένα ακόμα περιστατικό να έχει καταγραφεί στη χώρα μας, οι γονείς νιώθουν φυσικά φοβισμένοι. Είναι δεδομένο πως αυτό το «παιχνίδι» πρέπει να εξαφανιστεί το συντομότερο δυνατό. Μέχρι τότε προσοχή στα σημάδια που λαμβάνετε από τα παιδιά σας


Αρρωστημένο διαδικτυακό «παιχνίδι» οδηγεί στο θάνατο

Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει ένα νέο άκρως επικίνδυνο διαδικτυακό «παιχνίδι» oι «μπλε φάλαινες». Όλα ξεκίνησαν από τη Ρωσία αν και σύντομα η εθιστική αυτή τρέλα διαδόθηκε και στην Ουκρανία. Προειδοποιήσεις έχουν απευθύνει και οι αρμόδιες Aρχές στην Ελλάδα αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά αυτού του είδους.

Πίσω από το παιχνίδι, βρίσκονται άτομα που ζητούν από τους νέους οι οποίοι αποφασίζουν να λάβουν μέρος στο παιχνίδι, να αγοράσουν όπλα και διάφορα αιχμηρά αντικείμενα και στη συνέχεια να κάνουν μία σειρά από πράγματα επικίνδυνα για τη ζωή τους. Μέχρι στιγμής όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα έχουν καταγραφεί 130 αυτοκτονίες.

Το παιχνίδι ονομάστηκε «μπλε φάλαινες» γιατί ένα από τα πράγματα που ζητούν από τα παιδιά είναι να χαράξουν μία φάλαινα στο χέρι τους με μαχαίρι. Στο τέλος τους ζητούν να αυτοκτονήσουν και να καταγράψουν την πράξη τους. Αν αρνηθούν προχωρούν σε απειλές και εκβιασμούς σε βάρος των νέων.

«Τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί πάρα πολλά περιστατικά παιδιών τα οποία είναι σε προεφηβεία ή εφηβεία και πέφτουν θύματα παραπλάνησης, από αμφιβόλου ποιότητας site τα οποία τους προτρέπουν να κάνουν πράξεις που είναι στα όρια της παρανομίας και της τρέλας», εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος των Ελλήνων χρηστών ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος.

Και προσθέτει: «Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η «κόντρα του πνιγμού» όπως ονομάζεται και η κόντρα της «μπλε φάλαινας». Στην κόντρα της «μπλε φάλαινας» το 15χρονο παιδί καλείται με ένα μεγάλο μαχαίρι να χαράξει μία φάλαινα πάνω στο χέρι του. Στην κόντρα του πνιγμού το παιδί καλείται να δέσει μια θηλιά στο λαιμό του και να κινηματογραφήσει τον εαυτό του, ενώ είναι στο όριο του πνιγμού. Αυτά τα πράγματα στήνονται από ανθρώπους που δεν είναι ούτε νέοι ούτε έφηβοι, είναι ενήλικες οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνικές που δεν φαίνονται και δεν παρουσιάζουν κινδύνους. Το 15χρονο παιδί όμως δεν ξέρει τι συμβαίνει. Και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρει πως να προφυλαχθεί από αυτό που τον προτρέπουν να κάνει».

Το κοινό και στα δύο παραπάνω περιπτώσεις είναι ότι γίνεται πλύση εγκεφάλου στους νέους και τα παιδιά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός νεαρού στη Βρετανία, ο οποίος βρέθηκε από τη μητέρα του στραγγαλισμένος, λίγες ημέρες αφού είχε προειδοποιηθεί από το σχολείο για το συγκεκριμένο «παιχνίδι».

«Ο καλύτερος τρόπος να συμβουλεύσουμε τα παιδιά και να τα προφυλάξουμε από τέτοιους κινδύνους είναι να είμαστε κοντά ως γονείς στα παιδιά μας και να τους εξηγήσουμε ότι αυτά όλα τα πράγματα δεν είναι πραγματικά. Ότι είναι στημένα κόλπα από ανθρώπους οι οποίοι τα κινηματογραφούν και δεν φαίνεται ότι ουσιαστικά το σκοινί δεν είναι σκοινί αλλά είναι υλικό που δεν μπορεί να πνίξει. Ότι η φάλαινα που χαράσσει στο χέρι του ο Ρώσος που εμφανίζεται στα βίντεο στο youtube είναι ουσιαστικά προϊόν μαγιγιάζ. Το παιδί δεν έχει ούτε την ωριμότητα. Ούτε την κρίση να καταλάβει τι γίνεται. Και γι΄ αυτό βλέπουμε ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι καθημερινά πέφτουν θύματα αυτών των προτροπών που είναι στα όρια της παρανομίας και ουσιαστικά του κινδύνου για τη ζωή του παιδιού. Και ο λόγος που το κάνουν είναι για να νιώσουν σημαντικοί και ότι ξεχωρίζουν στο χώρο τους. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Και γι΄ αυτό πρέπει και το σχολείο και η Πολιτεία και οι γονείς να προστρέξουν και να συνδράμουν στην ανάγκη που έχουν τα παιδιά για ενημέρωση. Και να τους εξηγήσουν ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι πραγματικά, δεν είναι αληθινά αλλά είναι επικίνδυνα όταν τα κάνει κανείς μόνος στο σπίτι».

Ο κ. Βασιλάκος επισημαίνει ακόμα ότι συχνά οι ειδικοί διαπιστώνουν μία προβληματική κατάσταση πίσω από ένα παιδί που πείθεται να κάνει κάτι τέτοιο. «Τις περισσότερες φορές υπάρχει μία προβληματική σχέση, μία προβληματική οικογένεια ή μία προβληματική ψυχολογία ενός παιδιού η οποία βγαίνει στην επιφάνεια μέσα από τέτοια εκδήλωση», λέει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου