Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Vlad Tepes: Ο πραγματικος Κομης Δρακουλας (ΒΙΝΤΕΟ)



Ποιό ήταν το πρόσωπο , και με ποιές πράξεις ενέπνευσε τόσο κόσμο να να πλασει έναν τέτοιο μύθο γύρω από το όνομά του; Ο πραγματικός Κομης Δρακουλας.



ΚΟΜΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ: Η ΠΡΟΈΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΝΌΜΑΤΟΣ…



Οι καταβολές του ονόματος Dracula, του Βασιλιά του Σίγκισμουντ της Ουγγαρίας πού έγινε ο Ιερός Ρωμαίος Αυτοκράτορας το 1410, δημιουργήθηκαν από ένα μυστικό αδελφικό Τάγμα Ιπποτών που ονομαζόταν Τάγμα του Δράκου, που λειτουργούσε για να υποστηρίξει την χριστιανοσύνη και να υπερασπίσει την Αυτοκρατορία από τους Οθωμανούς.
Το έμβλημα του εν λόγω τάγματος ήταν ένας δράκος με τα φτερά απλωμένα, ο οποίος κρεμόταν από ένα Σταυρό. 

Ο πατέρας του Βλάντ του Τρίτου, ο Βλάντ ο Δεύτερος, έγινε δεκτός στο Τάγμα γύρω στο 1431 λόγως της Ανδρείας που επέδειξε στις Μάχες του ενάντια στους Τούρκους. Από το 1431 και μετά, ο Βλάντ ο Δεύτερος φορούσε το έμβλημα του τάγματος, και αργότερα σαν Κυβερνήτης της Wallachia, τοποθέτησε το σύμβολο του Δράκου και στα νομίσματα του…


Η Λέξη δράκος στα Ρουμανικά είναι ¨drac¨, και ¨ul¨ είναι το προσδιοριστικό άρθρο. Έτσι, ο πατέρας του Βλάντ του Τρίτου έγινε γνωστός ως ¨Vlad Dracul¨, ή Βλάντ ο Δράκος. 
Στα Ρουμανικά η κατάληξη ¨ulea¨ σημαίνει ¨ο υιός του..¨ 
Έπειτά από αυτή την ερμηνεία, εύκολα θα κατανοήσουμε το γεγονός πως ο Βλάντ ο Τρίτος έγινε γνωστός ώς Vlad Dracula, ο Γιός του Δράκου. 
Η λέξη drac στα Ρουμανικά σημαίνει επίσης ¨Διάβολος¨.. Έτσι η ονομασία πήρε διπλή έννοια για τους εχθρούς του Βλάντ τέπες και του πατέρα του…


Ιστορικό Βιογραφικό…


Για να κατανοήσουμε την ιστορία του Βλάντ του Τρίτου είναι σημαντικό να ρίξουμε μία ματιά στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της περιοχής κατά την διάρκεια του 15ου αιώνα. 
Εν συντομία, αυτή είναι η ιστορία της μάχης για την διατήρηση της κυριαρχίας της Wallachia, περιοχής των Βαλκανίων (Στην τωρινή εποχή εκεί βρίσκεται η Νότια Ρουμανία), που βρισκόταν μεταξύ των δύο ισχυρότατων δυνάμεων : Αυτές της Ουγγαρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας..


Για σχεδόν χίλια χρόνια Η Κωνσταντινούπολη στεκόταν προφυλακή του Βυζαντίου και εμπόδιζε την πρόσβαση του Ισλάμ στην Ευρώπη. Παρ’όλα αυτά, οι Οθωμανοί κατάφεραν να εισχωρήσουν βαθιά στα Βαλκάνια εκείνη την Περίοδο… 
Με την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πολιορκητή, όλη η Χριστιανοσύνη ξαφνικά απειλήθηκε από την Πάνοπλη δύναμη των Οθωμανών. Το Βασίλειο της Ουγγαρίας στα βόρεια και τα δυτικά της Wallachia που έφτανε στο ζενίθ εκείνη την περίοδο, παρέμεινε η άμυνα του Χριστιανισμού…
Οι κυβερνήτες της Wallachia αναγκάστηκαν να ικανοποιήσουν τις δύο Αυτοκρατορίες για να καταφέρουν να επιβιώσουν, δημιουργώντας συμμαχίες πότε με την μία και πότε με την άλλη, βασιζόμενοι στα συμφέροντα που είχαν την κάθε στιγμή…
Ο Βλάντ ο Τρίτος είναι περισσότερο γνωστός στον Ρουμανικό Λαό για την επιτυχή αντίστασή του στούς Οθωμανούς, και την επίτευξη ανεξαρτησίας (εστω και για σύντομο χρονικό διάστημα).


Ένας ακόμη λόγος που επηρέασε την πολιτική ζωή του τόπου ήταν οι μεθόδοι της επιτυχίας προς τον θρόνο της Wallachia.
Ο θρόνος ήταν κληρονομικός, αλλά όχι με τον νόμο της Πρωτοτοκίας. 
Οι πλούσιοι ευγενείς είχαν το δικαίωμα να εκλέξουν τον Πρίγγηπα από διάφορα διαθέσιμα μέλη της Βασιλικής οικογενείας. 
Το γεγονός αυτό προκάλεσε βιαιότητες κατα την προσπάθεια προσέγγισης του Θρόνου από τους υποψηφίους. 
Δολοφονίες και άλλες βίαιες αντιδράσεις έγιναν σχεδόν μάστιγα… Για την ακρίβεια, ο Βλάντ ο Τρίτος και ο πατέρας του δολοφήνησαν ανταγωνιστές για να κατακτήσουν τον θρόνο της Wallachia!


Η Ζωή του Βλάντ του Τρίτου (1431-1476)

Ο Βλάντ ο Τρίτος γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1431 στην πόλη Σιγκισοάρα της Τρανσυλβανίας. Εκείνη την εποχή ο πατέρας του, Βλάντ ο Δεύτερος (Βλαντ ο Δράκος) ζούσε εξόριστος στην Τρανσυλβανία. Το σπίτι όπου γεννήθηκε έχει διασωθεί και βρίσκόταν σε μία ακμάζουσα γειτονιά που ήταν περικυκλωμένη από τα σπίτια Σαξόνων και Μαγυάρων εμπόρων, αλλά και τους οίκους αριστοκρατών…


Δυστυχώς, λίγα είναι γνωστά για την νεαρή ηλικία του Βλάντ του Τρίτου. Είχε έναν μεγαλύτερο αδερφό τον Μιρκέα,και έναν μικρότερο αδελφό, τον Ράντου τον Γοητευτικό. 

Η μόρφωσή του Βλάντ βρισκόταν στα χέρια της μητέρας του, μιάς Ευγενούς γυναίκας από την Τρανσυλβανία, και της οικογένειάς της. Η πραγματική μόρφωσή του άρχισε το 1436, όταν ο πατέρας του κατέκτησε τον θρόνο της Wallachia, σκοτώνοντας τον αντίπαλό του! 
Η Εκπαίδευσή του ήταν η τυπική εκπαίδευση που δέχονταν οι γιοί ευγενών σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
Ο Πρώτος διδάσκαλός του προς την μαθητεία της Ιπποσύνης ήταν ένας Γέρος Βογιάρος που είχε πολεμήσει ενάντια στους Τούρκους στην Μάχη της Νικόπολης. 
Ο Βλάντ έμαθε τις τέχνες του Πολέμου και της Ειρήνης, κάτι που ήταν αναγκαίο για έναν Χριστιανό Ιππότη…


Το 1444, στην ηλικία των Δεκατριών, ο Βλάντ και ο αδελφός του Ράντου στάλθηκαν στην Ανδριανούπολη ώς όμηροι,για την ικανοποίηση του Σουλτάνου. 
Παρέμεινε εκεί ως το 1448, εποχή κατά την οποία απελευθερώθηκε από τους Τούρκους που τον υποστήριζαν για την διαδοχή του Θρόνου της πατρίδας του. 
Ο μικρότερος αδελφός του Βλάντ προτίμησε να μείνει στην Τουρκία, όπου και είχε μεγαλώσει.(Ο Ράντου αργότερα έτυχε της υποστήριξης των Τούρκων ως υποψήφιος για τον Θρόνο που ονειρευόταν ο ίδιος του ο αδελφός, Βλάντ).


Όπως αναφέραμε πρίν, η αρχική Κυριαρχία του Βλάντ του Τρίτου ήταν μικρή( μόλις δύο μήνες), ως το 1456, όπου και επέστρεψε στον θρόνο χάρη στην υποστήριξη του Βασιλείου της Ουγγαρίας. 
Έκανε πρωτεύουσα την πόλη Tirgoviste και ξεκίνησε να χτίζει το κάστρο του λίγο μακρύτερα από τα βουνά που βρίσκονταν κοντά στον ποταμό Arges. 
Οι περισσότερες από τις φρικαλεότητες που σχετίζονται με τον Βλάντ τον Τρίτο έγιναν κατά την διάρκεια εκείνης της εποχής.


Οι Φρικαλεότητες του Βλάντ Τέπες


Εκείνο που είναι πιό πολύ γνωστό για τον Ιστορικό Δράκουλα είναι η απάνθρωπη βαναυσότητά του. 
Ο Ανασκολοπισμός (παλούκωμα) ήταν η αγαπημένη μέθοδος του Βλάντ για βασανιστήρια και εκτελέσεις. 
Ο ανασκολοπισμός ήταν και είναι ένας από τους πιό αποτρόπαιους θανάτους, και ήταν θάνατος χαρακτηριστικά αργός και βασανιστικός.


Ο Βλάντ συνήθως τοποθετούσε ένα άλογο σε κάθε πόδι του θύματος, και έμπηγε ένα αιχμηρό παλούκι μέσα στο σώμα. 
Η άκρη του παλουκιού ήταν πασαλειμένη συνήθως με λάδι. Πρόσεχαν το παλούκι να μην είναι πολύ αιχμηρό γιατί προκαλούσε στο θύμα άμεσο θάνατο από Σοκ. 
Συνήθως έβαζαν το παλούκι στο σώμα του θύματος από τα οπίσθια και το έσπρωχναν ώσπου να εμφανιστεί η άκρη στο στόμα.
Παρ’όλα αυτά, υπήρχαν περιπτώσεις όπου τα θύματα παλουκώθηκαν από άλλα ανοίγματα ή από την κοιλιά ή το στήθος.
Τα νεογνά συνήθως παλουκώνονταν από την κοιλιά της μητέρας τους. 
Τα στοιχεία δείχνουν πως τα θύματα μερικές φορές παλουκώνονταν και ανάποδα…


Ο Βλάντ Τέπες συχνά ταξινομούσε τα παλούκια σε διάφορα γεωμετρικά μοτίβα. 
Το πιό κοινό ήταν ένας δαχτύλιος από ομόκεντρους κύκλους στις παρυφές της πόλης που είχε ως στόχο κάθε φορά. 
Το ύψος του παλουκιού καταδείκνυε τον βαθμό του Θύματος.
Τα πτώματα που βρίσκονταν σε αποσύνθεση έμεναν πολλές φορές εκεί για μήνες. 
Αναφέρθηκε κάποτε πως κάποιο Τούρκικο Στράτευμα επέστρεψε έντρομο καθώς αντίκρυσε χιλιάδες σάπια παλουκωμένα πτώματα στις Ακτές του Δούναβη. 
Το 1461, ο Μωάμεθ, ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης, άνδρας που ήταν γνωστός για την πυγμή του, γύρισε στην Κωνσταντινούπολη αηδιασμένος από την θέα 20.000 παλουκωμένων Τούρκων κρατούμενων έξω από την πόλη Tirgoviste. Το αποτρόπαιο θέαμα έχει μείνει στην Ιστορία ως ¨Το Δάσος των Παλουκωμένων¨.


Πολλές φορές χιλιάδες παλουκώνονταν την ίδια στιγμή. 
Δέκα χιλιάδες είχαν παλουκωθεί στην πόλη Sibiu της Τρανσυλβανίας το 1460. 
Το 1459, την Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, ο Βλάντ ο Τρίτος παλούκωσε 30.000 έμπορους και Βογιάρους της Πόλης Brasov….
Το παλούκωμα ήταν η αγαπημένη μέθοδος του Βλάντ Dracula, όμως δεν σημαίνει πως ήταν και η μοναδική… 
Η λίστα των βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν από τον Βαναύσο Πρίγγηπα μοιάζει με κατάλογος εργαλείων της κόλασης. Νύχια στο κεφάλι, κόψιμο των μελών, τύφλωση, Στραγγαλισμός, κάψιμο, κόψιμο μύτης και αυτιών, ακρωτηριασμός των σεξουαλικών οργάνων, γδάρσιμο του κρανίου, ήταν μερικές από τις αποτρόπαιες μεθόδους του…


Κανείς δεν έπαιρνε άφεση από τις προθέσεις του Βλάντ. 
Ανάμεσα στα θύματά του υπήρχαν γυναίκες, παιδιά, Λόρδοι, Πρέσβεις ξένων Δυνάμεων και έμποροι. 
Όμως, η πλειοψηφία των θυμάτων του ήταν Βογιάροι και έμποροι της Τρανσυλβανίας και της δικής του Wallachia…
Αρκετοί προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τις πράξεις του Βλάντ Dracula ως πράξεις Εθνικισμού και Πολίτικής αναγκαιότητας.
Πολλοί έμποροι στην Τρανσυλβνία αλλά και την πατρίδα του ήταν Γερμανο-Σάξονες που χαρακτηρίζονταν ¨παράσιτα¨. 
Οι πλούσιοι Γαιοκτήμονες Βογιάροι πλήρωναν τα καπρίτσια και την ανυπακοή τους προς τους επερχόμενους πρίγγηπες. 
Ο ίδιος ο πατέρας και ο αδελφός του Βλάντ δολοφονήθηκαν από άπιστους Βογιάρους…


Ο Βλάντ ξεκίνησε την ηγεμονία του τρόμου αμέσως μόλις πήρε την εξουσία στα χέρια του. 
Η πρώτη σημαντική βάναυση πράξη μπορεί να προήλθε από την επιθυμία για εκδίκηση, καθώς και μία ανάγκη να εδραιώσει την Δύναμή του. 
Κατά το ξεκίνημα της Ηγεμονίας του, ο Βλάντ ίδρυσε την αργία για τους Βογιάρους και τις οικογένειές τους, ούτως ώστε να γιορτάσουν το Πάσχα. 
Ο Βλάντ γνώριζε καλά πως οι ίδιοι αυτοί ευγενείς πήραν μέρος στην συνωμοσία που οδήγησε τον πατέρα του στον θάνατο και το κάψιμο του μεγαλύτερου αδελφού του, Μιρκεα.
Έτσι, κατά την διάρκεια της αργίας ο Βλάντ ρώτησε τους ευγενείς πόσοι Πρίγγηπες είχαν κυβερνήσει όσο εκείνοι ήταν ζωντανοί… Όλοι οι παρόντες ευγενείς είχαν δει αρκετούς πρίγγηπες… Κανείς δεν είχε δεί λιγότερους από επτά ηγεμόνες. 
Ο Βλάντ διέταξε αμέσως την σύλληψη των Ευγενών. Οι υπόλοιποι Βογιάροι και οι οικογένειές τους παλουκώθηκαν στο ίδιο σημείο.
Οι νεότεροι και υγιέστεροι Ευγενείς οδηγήθηκαν βόρεια στα ερείπια του κάστρου του στα βουνά πάνω από τον Ποταμό Arges.


Οι κρατούμενοι και οι οικογένειές τους αναγκάστηκαν να μοχθήσουν για μήνες επισκευάζοντας το παλιό κάστρο με υλικά από ένα κοντινό ερείπιο. 
Σύμφωνα με στοιχεία, μόχθησαν τόσο που τα ρούχα έπεσαν από τα σώματά τους και συνέχισαν να εργάζονται γυμνοί. 
Πολύ λίγοι επιβίωσαν…


Οι φρικαλεότητες του Τέπες ενάντια στους ανθρώπους της ίδιας του της Πατρίδας ήταν συνήθως απόπειρες ενδυνάμωσης του Ηθικού κώδικα που προσπαθούσε να επιβάλλει στην Χώρα του. 
Φαίνεται πως τον απασχολούσε έντονα η γυναικία Παρθενιά. Κοπέλες που έχαναν την παρθενιά τους, καθώς και μοίχες γυναίκες αλλά και άσωτες γυναίκες αντιμετώπιζαν την βαναυσότητα του Βλάντ. 
Τους έκαιγε τα γεννητικά όργανα, τα στήθη, και τις παλούκωνε με καυτά παλούκια. 
Κάποια στοιχεία αναφέρουν την εκτέλεση μίας άπιστης Γυναίκας. Της έκοψε τα στήθη, της έβγαλε το δέρμα και την παλούκωσε στην πλατεία της πόλης με το δέρμα της να κοίτεται σε ένα διπλανό τραπέζι. 
Ο Βλάντ ήθελε επίσης οι άνθρωποί του να είναι ειλικρινείς και εργατικοί. Έμποροι που έκλεβαν τους πελάτες τους σε χρόνο μηδέν έβρισκαν τους εαυτούς τους παλουκωμένους πλάι σε κοινούς κλέφτες…


Το τέλος του Βλαντ του Τρίτου…


Παρ’όλο που ο Βλάντ ο τρίτος βίωσε την μερική επιτυχία της απόκρουσης των Τούρκων, τα κατορθώματά του δεν επιβίωσαν. Έτυχε μικρής υποστήριξης από τον Βασιλιά της Ουγγαρίας, και οι δυνάμεις της πατρίδας του ήταν πολύ μικρές για να καταφέρει να εκδιώξει τους Ισχυρούς Τούρκους..
Τελικά οι Τούρκοι κατάφεραν να αναγκάσουν τον Βλάντ να το σκάσει στην Τρανσυλβανία το 1462. 
Η πρώτη του γυναίκα προτίμησε να αυτοκτονήσει πέφτοντας από τον πυργίσκο του κάστρου στα νερά του Ποταμού Arges, παρά να παραδοθεί στους Τούρκους. 
Ο Βλάντ απέδρασε μέσα από μυστικά περάσματα και πήγε στα βουνά της Τρανσυλβανία και ζήτησε βοήθεια από τον Βασιλιά της Ουγγαρίας. Ο βασιλιάς διέταξε αμέσως την σύλληψή του στον Βασιλικό Πύργο.


Υπάρχει διχογνωμία στην ακριβή διάρκεια της φυλάκισης του Βλαντ. Ρώσσικα Φυλλάδια αναφέρουν πως έμεινε φυλακισμένος από το 1462 ως το 1474. 
Όμως, εκείνη την περίοδο, ο Βλάντ κατάφερε να κερδίσει την έυνοια του Βασιλιά.Τελικά παντρεύτηκε την αδελφή του Βασιλιά και απέκτησε δύο γιούς.
Είναι απίθανο να μπορούσε όντας κρατούμενος να παντρευτεί μέλος της Βασιλικής Οικογένειας. Ο Βλάντ ανέκτησε τον Θρόνο της Πατρίδας του το 1476, όταν ο μεγάλος του γιός ήταν 10 χρονών.Κάτι που μα δείχνει πως μάλλον αποφυλακίστηκε περίπου το 1466.
Ένας άλλος πιθανός λόγος για την αποκατάσταση του Βλάντ ήταν πως ο νέος διάδοχος του Θρόνου, ο ίδιος του ο αδελφός, Ράντου ο Γοητευτικός είχε υιοθετήσει μια φιλο-Τουρκική πολιτική. 
Ο Ούγγρος Βασιλιάς πρέπει να είχε δεί τον Dracula ως το πιθανό υποψήφιο για την ανάκτηση του Θρόνου. Το γεγονός πως ο Βλάντ αποκύρρηξε την Ορθοδοξία και ασπάστηκε τον Καθολικισμό συνέβη μάλλον για να ικανοποιήσει τον Ούγγρο Βασιλιά που τον φυλάκισε.


Το 1476 ο Βλάντ ήταν και πάλι έτοιμος να πλειοδοτήσει για την εξουσία. Ο Βλάντ Dracula και ο Stephen Bathory της Τρανσυλβανίας εισέβαλλαν στην Wallachia με τις συνδυασμένες δυνάμεις τους. 
Ο αδελφός του Βλαντ, Ράντου είχε ήδη πεθάνει και αντικατασταθεί από τον Τον Basarab τον Γέρο, μέλος της φυλής των Danesti. 
Κατά την εισβολή του Βλάντ, ο Basarab τράπηκε σε φυγή. Όμως σύντομα μετά την κατάκτηση του Θρόνου ο Πρίγγηπας Μπάθορυ και οι πιο πολλές δυνάμεις του Βλάντ επέστρεψαν στην Τρανσυλβανία ,αφήνοντας τον Βλάντ σε ευάλωτη θέση. 
Προτού μπορέσει να συγκεντρώσει βοήθεια, Μεγάλο Τουρκικό Στράτευμα εισέβαλλε στην Wallachia. Ο Βλάντ αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους Τούρκους με λιγότερους από 4.000 άνδρες.


Ο Βλάντ Dracula σκοτώθηκε στην μάχη ενάντια στους Τούρκους κοντά στην πόλη Bucharest τον Δεκέμβρη του 1476. 
Μερικές αναφορές κάνουν λόγο για δολοφονία του από άπιστους Βογιάρους της Πατρίδας του την ώρα που ετοιμαζόταν να εκδιώξει τους Τούρκους από το πεδίο της Μάχης. 
Άλλοι λένε πως περικυκλώθηκε από τις δυνάμεις του Μολδαβού σωματοφύλακά του. Ακόμη άλλες αναφορές λένε πως ο Βλάντ την ώρα της νίκης, χτυπήθηκε συμπτωματικά(ατύχημα) από κάποιον δικό του άνδρα. 
Το γεγονός είναι πως το σώμα του τεμαχίστηκε από τους Τούρκους και το κεφάλι του στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Σουλτάνος το επιδείκνυε ως απόδειξη πως ο τρομερός Παλουκωτής ήταν στ’αλήθεια νεκρός.Θάφτηκε στο Snagov, ένα νησί-μοναστήρι κοντά στην πόλη Bucharest….


Πάντα οι μύθοι κρύβουν μέσα τους τρομερές αλήθειες. Ο αιμοβόρος Κόμης δράκουλας, το κινηματογραφικό Βαμπίρ, Ο φρικιαστικός Ηγεμόνας με τα αποτρόπαια βασανιστήριά του… Η αλήθεια μέσα στον μύθο.


mindhack

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου