Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ Παγκόσμια κατακραυγή για την επίθεση με χημικά στη Συρία -Σκληρές εικόνες




Παγκόσμιο σάλο έχει προκαλέσει η επίθεση με χημικά στην πόλη Χαν Σεϊχούν στη Συρία, με δεκάδες νεκρούς.



Ο τραγικός απολογισμός έχει φτάσει τους 67 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200. Πολλά παιδιά είναι ανάμεσα στα θύματα. Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των γιατρών, που ανέφεραν ότι τα θύματα αιμορραγούσαν από το στόμα και τη μύτη και είχαν σπασμούς. Τα συμπτώματα, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι παρόμοια με εκείνα της έκθεσης στο θανατηφόρο αέριο σαρίν.

Η επίθεση έγινε με αεροπλάνα, τα οποία πιστεύεται ότι ανήκαν σε δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ. Ακολούθησε μία σειρά από αεροπορικές επιδρομές στην ίδια πόλη, με το νοσοκομείο και δύο κέντρα πρώτων βοηθειών στο στόχαστρο, εκεί όπου υπήρχαν τα θύματα της αρχικής επίθεσης, σύμφωνα με τον Guardian.






Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Οι Γάλλοι απαίτησαν την έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ- κάτι που θα γίνει την Τετάρτη- ενώ ο Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε την ευθύνη του Ασαντ για την επίθεση, αλλά και την ηθική ευθύνη των συμμάχων του.

«Οπως και στη Γούτα την 21η Αυγούστου 2013, ο Μπασάρ αλ Ασαντ επιτίθεται εναντίον αμάχων χρησιμοποιώντας μέσα που έχουν απαγορευθεί από τη διεθνή κοινότητα. Για ακόμη μια φορά, το συριακό καθεστώς θα αρνηθεί την ευθύνη για αυτή τη σφαγή, βασιζόμενο στη συνέργεια των συμμάχων του για να παραμείνει ατιμώρητο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αυτοί που υποστηρίζουν αυτό το καθεστώς μπορούν για άλλη μια φορά να σκεφτούν το μέγεθος της πολιτικής, στρατηγικής και ηθικής ευθύνης τους», πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ έκανε λόγο για φρικιαστική επίθεση και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει για να απαιτήσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.





Παιδιά έπαθαν ασφυξία στον ύπνο

Δεκάδες παιδιά έπαθαν ασφυξία και πέθαναν, ενώ κοιμούνταν, σύμφωνα με τον Αχμάντ Αράκι, επικεφαλής της Συριακής Αμερικανικής Ιατρικής Κοινότητας, που υποστηρίζει τα νοσοκομεία σε περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες. «Είναι επίθεση στην καρδιά της ανθρωπότητας. Για πόσο ακόμη θα αποτυγχάνει ο κόσμος να ανταποκριθεί σε αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα;», πρόσθεσε.

Η επαρχία του Ιντλίμπ, όπου βρίσκεται η πόλη που επλήγη, είναι ένας από τα τελευταία προπύργια των ανταρτών στη Συρία και έχει δεχθεί ασταμάτητους βομβαρδισμούς, παρά την υποτιθέμενη κατάπαυση πυρός που συμφώνησε νωρίτερα φέτος η Ρωσία με την Τουρκία.






Πληροφορίες για πάνω από 100 νεκρούς


Ιατρική οργάνωση, που δρα στη Συρία, υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 100, ενώ άλλοι 400 έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ενωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης, μιας συμμαχίας διεθνών οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία.


«Καταγράψαμε πάνω από 40 πλήγματα από τις 06:30», ανέφερε η ΕΟΙΠ. «Ο απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και οι επιδρομές στην περιοχή της Ιντλίμπ καθώς και οι επιθέσεις χωρίς τη χρήση χημικών όπλων στη Χάμα».






Εχει ακόμη απαγορευμένα χημικά ο Ασαντ


Η σημερινή επιδρομή, γράφει ο Guardian, δείχνει ότι η εμπιστοσύνη του Ασαντ ενισχύεται. Τους τελευταίους μήνες έχει πάρει εδάφη από τους αντάρτες, μεταξύ άλλων ολόκληρο το Χαλέπι. Η επίθεση θα ξαναφέρει στο επίκεντρο την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αποτρέψει τις χειρότερες παραβιάσεις στον πόλεμο της Συρίας και εγείρει αμφιβολίες για την επιτυχία του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε διαπραγματευθεί την υποτιθέμενη καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Ασαντ το 2013, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Εκείνη η συμφωνία είχε έρθει έπειτα από την επίθεση με αέριο σαρίν στην ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, τον Αύγουστο του 2013, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.000 άνθρωποι. Από τότε, οι χημικές επιθέσεις συνεχίστηκαν σε μικρότερη έκταση, κατά κύριο λόγο με αέριο χλωρίου, το οποίο δεν καλυπτόταν από τη συμφωνία εξαιτίας της χρήσης του στη βιομηχανία. Ομως, η χρήση τοξικού αερίου σε αυτή την έκταση δείχνει ότι ο στρατός του Ασαντ έχει ακόμη απαγορευμένα χημικά όπλα, σημειώνει ο Guardian.






Το αρνείται ο συριακός στρατός

Πηγή από τον συριακό στρατό, διέψευσε έντονα ότι έχουν χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα. «Ο στρατός δεν έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, ούτε πρόκειται στο μέλλον, τέτοια όπλα γιατί πρώτα από όλα δεν τα διαθέτει», δήλωσε η πηγή στο Reuters.






Τον Ασαντ κατηγορεί ο Λευκός Οίκος


Ο Λευκός Οίκος επέρριψε στον Μπασάρ αλ Ασαντ την ευθύνη για την επίθεση, τονίζοντας ότι πρέπει να καταδικαστεί αυτή η ενέργεια. Παράλληλα, δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει για αυτό και τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτές οι ειδεχθείς ενέργειες από μέρους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ αποτελούν μια συνέπεια της αδυναμίας και της αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης», δήλωσε ο Σον Σπάισερ.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δηλώσει το 2012 ότι θα χάρασσε μια "κόκκινη γραμμή", η οποία θα ήταν η χρήση χημικών όπλων, αλλά κατόπιν δεν έκανε τίποτα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.






Λονδίνο: Ολα δείχνουν ότι ήταν ο Ασαντ


Αλλά και το Λονδίνο κατηγορεί τον Μπασαρ αλ Ασαντ για την επίθεση.

Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε φρικτές τις αναφορές για την επιδρομή στο Ιντλίμπ και πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας επίθεσης του καθεστώτος Ασαντ.

«Θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για το επεισόδιο και οι δράστες να δώσουν λόγο», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

«Μολονότι δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη βέβαιοι για το τι συνέβη, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας επίθεσης του καθεστώτος που έχει χρησιμοποιήσει κατ' επανάληψη χημικά όπλα», ανέφερε ακόμη.



Φωτογραφίες: AP

ΠΗΓΗ


Je suis υποκριτής




56 νεκροί, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, είναι ο απολογισμός επίθεσης με τοξικά στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.


Και ελάχιστοι ενδιαφέρονται.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι φρικτές. Νεκρά παιδιά, στοιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, άψυχα κορμάκια που οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών των τοπικών νοσοκομείων δεν κατάφεραν να σώσουν.

Και ελάχιστοι ενδιαφέρονται.

Πληροφορίες μιλούν για χρήση Σάριν, του τοξικότερου βιολογικού όπλου που έχει χρησιμοποιηθεί στην πρόσφατη ιστορία, σπέρνοντας φρικτό θάνατο.

Και ελάχιστοι ενδιαφέρονται.

Μια γύρα στα ελληνικά ειδησεογραφικά sites αποδεικνύει ότι είναι πιο πιασάρικα θέματα ο ληστής της ντουλάπας, ο Σπαλιάρας και τα αθλητικά.

Και ελάχιστοι ενδιαφέρονται.

Γιατί; Γιατί δεν είναι επίθεση που έγινε στον «πολιτισμένο» κόσμο. Στον δικό μας κόσμο, που κοιτάει από μακριά και δεν δίνει δεκάρα αν αυτά τα παιδιά είχαν γονείς, ελπίδες, όνειρα. Γιατί ο μικρόκοσμός μας δεν αντέχει τη φρίκη. Γιατί για πολλούς «οι πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα για να μας φάνε τις δουλειές». Γιατί το ήθος εξαντλείται στα σχόλιά στο Facebook. Γιατί αν τέτοια επίθεση είχε γίνει στην Ευρώπη ή στην Αμερική, όλοι θα ήμασταν Je suis κάτι, αλλά τώρα παραμένουμε ληθαργικά απαθείς, χωμένοι πίσω από τις πλαστικές ενοχές μας και την άπλαστη συνείδησή μας. Γιατί δεν είναι «δικά μας» τα παιδιά αυτά.

Γιατί η υποκρισία μας περισσεύει και η ντροπή μας υπολείπεται…

Αθηνά Φλώρου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου