Όλα όσα έγιναν τις 10 ημέρες που οι παρέμειναν στην Αθήνα. "Αιχμές" από τους Ευρωπαίους για την τακτική του ΔΝΤ. Η απρεπής συμπεριφορά Βελκουλέσκου, που εξόργισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και η παρέμβαση Μοσκοβισί
Σε διμερή μετέτρεψε το ΔΝΤ, τη διαπραγμάτευση, που έγινε τις προηγούμενες 10 ημέρες στην Αθήνα με τα στελέχη της ομάδας του, να διαπραγματεύονται απευθείας με την ηγεσία του υπουργείου οικονομικών για τις απαιτήσεις του Ταμείου, βάζοντας στην άκρη τους υπόλοιπους θεσμούς .
Αυτό φανερώνει και η εξαιρετικά λιτή ανακοίνωση, που εξέδωσαν χθες οι Ευρωπαίοι δανειστές, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ «καρφώνουν» με κομψό τρόπο την πρακτική των ανθρώπων του Ταμείου.
Χαρακτηριστική ήταν η φράση της ανακοίνωσης που έλεγε ότι «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν εταίρος των συζητήσεων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του δικού του προγράμματος».
Ουσιαστικά δηλαδή, η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΕΜΣ, παραδέχονταν ότι τις ημέρες που προηγήθηκαν, το ΔΝΤ έκανε την δική του διαπραγμάτευση, αγνοώντας όπως λένε οι κακές γλώσσες όλους τους υπόλοιπους θεσμούς με τους οποίους κάθονταν στο ίδιο τραπέζι .
Άτομα που παρακολούθησαν από πολύ κοντά αυτή τη διαπραγμάτευση περιέγραφαν τις πρώτες ημέρες ως εξαιρετικά εκρηκτικές. Η ομάδα του ΔΝΤ μετά και την συμφωνία που είχαμε στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες με βάση επισημοποιούνταν τα πρόσθετα μέτρα για το 2019 μαζί με τα αντίμετρα μπήκε στην διαπραγμάτευση ως πρώτος μεταξύ ίσων στις συζητήσεις.
Όταν έφυγε ο Τσακαλώτος
Η χειρότερη από όλες, ήταν η πρώτη συνάντηση που έγινε την προπερασμένη Τετάρτη για τα δημοσιονομικά. Απέναντι στις αντιρρήσεις των μελών της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, ειδικά για τα επιχειρήματα που θέτει το Ταμείο, ζητώντας νέα μέτρα και χαρακτηρίζοντάς τα ως διαθρωτικά, η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ κ Ντέλια Βελκουλέσκου ξέσπασε.
Απευθυνόμενη στον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε σηκώνοντας το τόνο της φωνής της: "Αναλάβατε κάποιες δεσμεύσεις που θα πρέπει να εφαρμόσετε. Άλλωστε εσείς μας καλέσατε, εσείς έχετε ακόμη ανάγκη από δάνεια"! Μετά από αυτό ο υπουργός οικονομικών, διέκοψε την συνάντηση και έφυγε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη και την υπουργό εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου .
Προηγουμένως, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, είχε συμφωνηθεί το θέμα να περάσει για περαιτέρω επεξεργασία στα τεχνικά κλιμάκια. Και οι δύο πλευρές συμβουλεύτηκαν τους ανωτέρους τους και συμφωνήθηκε τις επόμενες μέρες να πέσουν οι τόνοι.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν επίσης έντονο, αφού οι δύο πλευρές δεν τα έβρισκαν, ούτε στα δημοσιονομικά, αλλά ούτε και στο εργασιακά. Παράλληλα βέβαια, υπήρχαν καθημερινές τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών για τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και κόκκινες γραμμές, που δεν μπορούσε να υπερβεί η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Την περασμένη Κυριακή, κλείστηκαν τα εισιτήρια επιστροφής από το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και κατ' επέκταση και των υπολοίπων ομάδων των δανειστών σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, δίνοντας προαναγγελία ενός νέου ναυαγίου. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να γίνει η σύνοψη τη Δευτέρα και σταματήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις.
Εκεί άρχισε ο αγώνας δρόμου του Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος παρακάλεσε, απείλησε και τσακώθηκε και με όλες τις πλευρές για να αποφευχθεί ένα ακόμη αδιέξοδο με την Ελλάδα. Τελικά τα κατάφερε.
Από το βράδυ της Δευτέρας, τα μέλη της ελληνικής ομάδας, μιλούσαν για πρόοδο, έστω και αν εξέφραζαν, λίγο περισσότερη αισιοδοξία από όσο επέτρεπε η πορεία των διαπραγματεύσεων.
Τα αντίμετρα
Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση του ΔΝΤ, μετά την αποδοχή των πρόσθετών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ ( 1% του ΑΕΠ από το αφορολόγητο το 2019 και 1% του ΑΕΠ από περικοπή συντάξεων μάλλον το 2020 ) το βάρος της συζήτησης πέφτει στα αντίμετρα.
Το ΔΝΤ, συζητά μόνο μειώσεις συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα μένοντας επιφυλακτικό σε οτιδήποτε άλλο μέτρο.
Ένα δεύτερο θέμα, που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον το ταμείο είναι το εργασιακό. Η προσπάθεια αποκόλλησης του θέματος από τη δεύτερη αξιολόγηση που επιχείρησε ο κ. Τσακαλώτος δεν έπιασε. Το ΔΝΤ ζητά απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την επαναφορά της ανταπεργίας και τη διατήρηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε επιχειρηματικό επίπεδο. Τα μέτρα θα πρέπει να κλείσουν τώρα, ώστε να υπάρξει τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών.
Το εργασιακό, θα είναι και το πιο δύσκολο από τα θέματα, που θα πρέπει να κλείσει το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση. Μικρότερη παρέμβαση είχαν οι άνθρωποι του Ταμείου και στο εξωδικαστικό μηχανισμό και στο δημοσιονομικό κενό του 2018 και στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου