Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Ο γάμος του διαβόλου: συγχώνευση Bayer-Monsanto vol1



Το Γεγονός
Στα τέλη του Σεπτέμβρη ανακοινώθηκε η συμφωνία για την εξαγορά του αγροχημικού κολοσσού Monsanto από την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Bayer. Η προσφορά αγγίζει το ποσό των 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν περάσει, θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη και ισχυρότερη εταιρεία σπόρων και φυτοφαρμάκων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, για να κατανοήσουμε την ιδιαίτερη σημασία αυτού του νέου, χρήζει απαραίτητο να λάβουμε πρώτα υπόψη μας κάποιες -άγνωστες στους περισσότερους- πληροφορίες που αφορούν τη δράση αυτών των δύο γιγάντιων επιχειρήσεων.


Λίγα λόγια για την Bayer

Η αμαρτωλή ιστορία της εταιρείας ξεκινάει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε αποτελούσε το ένα από τα τρία μέλη της μεγαλύτερης εταιρείας IG Farben, μαζί με τις BASF και Hoechst. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η IG Farben έχτισε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας καουτσούκ και λαδιού, με το όνομα Monowitz, κοντά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Οι έγκλειστοι του στρατοπέδου εργάζονταν ως σκλάβοι για το εργοστάσιο και όταν ήταν πολύ αδύναμοι για να δουλέψουν, κατέληγαν στους θαλάμους αερίων. Ακόμη πιο πέρα από αυτό, η Degesch, θυγατρική της IG Farben, κατασκεύαζε το αέριο Zyklon B που χρησιμοποιούταν στους θαλάμους αερίων από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και υπολογίζεται ότι σκότωσε πάνω από ένα εκατομμύριο αθώους.




Με το πέρασμα του χρόνου και αρκετών ακόμη εγκλημάτων πολέμου όπου μπορείτε να βρείτε αναλυτικά στο επισυναπτόμενο αρχείο, [1] φτάνουμε στο 1997. Τότε, λοιπόν, ο Nelson Mandela, είχε υπογράψει την “Πράξη Ελέγχου Φαρμάκων”,η οποία επέτρεψε στον υπουργό υγείας της Νοτίου Αφρικής να παρακάμψει τους περιορισμούς της προστασίας ευρεσιτεχνίας των φαρμακευτικών εταιρειών, καθιστώντας δυνατή τη χρήση γενόσημων φαρμάκων για τους ασθενείς του AIDS. Η Bayer ήταν ανάμεσα στις φαρμακευτικές οι οποίες κατέθεσαν από κοινού συμφωνία εναντίον της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής (για παραβίαση πατέντας ευρεσιτεχνίας), στερώντας, ουσιαστικά, από τα θύματα του AIDS την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή τους. Έπειτα από τρία χρόνια διεθνής κατακραυγής, η υπόθεση κουκουλώθηκε -όπως, εξάλλου, συμβαίνει και με τα μεγαλύτερα σκάνδαλα όλων των εποχών.

Φυσικά, δεν μπορούν να λείπουν και τα οικονομικά σκάνδαλα. Ανάμεσα από μια πληθώρα, την οποία μπορείτε, επίσης, να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, επέλεξα να αναφέρω το εξής. Η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από εταιρείες είναι δεδομένο. Η Bayer δεν αποτελεί εξαίρεση. Υπολογίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 1999 μέχρι τον Ιούνιο του 2000 η Bayer δώρισε στο Ρεπουμπλικάνο κόμμα $134,511 και $40,150 σε αυτό των Δημοκρατών. Διπλό, λοιπόν, το ταμπλό της, ώστε να εξασφαλίζει πολιτικές και νόμους που θα προασπίζουν τα συμφέροντά της. Όπως δείχνουν και οι αριθμοί, μια προτίμηση στους Ρεπουμπλικάνους την έχει, αναρωτιέμαι, λοιπόν τώρα, με την εκλογή του Τραμπ πόσα να είχε άραγε χαρίσει στο κόμμα.




Επίσης, η Bayer εξήγαγε τοξικά φυτοφάρμακα στο Νεπάλ, και όταν αυτά έληξαν ή απαγορεύτηκε η χρήση τους (στην Ε.Ε. ήδη από το 1988) απλά τα άφησε εκεί. Πιο συγκεκριμένα, τα φυτοφάρμακα έμειναν να σαπίζουν σε μια αποθήκη κοντά στο Εθνικό Συμβούλιο Γεωργικής Έρευνας. Τα τοξικά απόβλητα απειλούν πλέον όχι μόνο την υγεία των κατοίκων, των εργαζομένων και της κτηνοτροφίας στην περιοχή, αλλά και τις τοπικές παροχές νερού, τα συστήματα άρδευσης και το έδαφος. Παρά τα αιτήματα για βοήθεια από την κυβέρνηση του Νεπάλ, η εταιρεία αρνήθηκε να βοηθήσει.




Τέλος, πάμε σε κάτι πιο επίκαιρο, όπως η δραματική μείωση των μελισσών από τη χρήση φυτοφαρμάκων.[2] Οι έρευνες που διεξάχθηκαν από τις Bayer και Syngenta δείχνουν ότι τα προϊόντα τους προκαλούν σοβαρές βλάβες στις αποικίες των μελισσών. Ωστόσο, έμειναν κρυφές και βγήκαν στη δημοσιότητα, μόνο έπειτα από αίτημα της Greenpeace. Γιατί είναι, όμως, τόσο σοβαρό το γεγονός της μείωσης των μελισσών; Επειδή οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την παραγωγή της τροφής, καθώς επικονιάζουν τα φυτά. Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Χωρίς αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών. Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Greenpeace για τις μέλισσες [3], αν εξαφανιστούν αυτές, ξεχάστε το καρπούζι και το πεπόνι στη παραλία το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου