Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ...Ο χώρος τριγύρω μας κατακλύστηκε ολόκληρος. Ο πόνος ξεχείλισε! Τα σκέπασεν όλα! Οι μύθοι βουλιάξανε! Τα πράγματα έχουν τη δική τους φωνή!








Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ...
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΜΙΚΟΥ, Η ΑΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ...









«...Η διαπίστωση των συνεπειών της ανθρώπινης βλακείας είναι προφανής.




 Το ζητούμενο είναι η εξουδετέρωσή της, αφού είναι μία από τις πιο ισχυρές και σκοτεινές δυνάμεις που εμποδίζουν την αύξηση της ανθρώπινης ευημερίας και ευτυχίας.



 Αν στην καταστροφική δύναμη της βλακείας προσθέσει κανείς και τη διαπίστωση ότι ούτε η ανάγνωση μεγάλων έργων ούτε η μουσική ούτε η τέχνη μπόρεσαν να εμποδίσουν τη βαρβαρότητα, οδηγείται στο συμπέρασμα: ο άνθρωπος πρέπει, με βάση την παιδεία, τα πρότυπα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα, να επιταχύνει την ηθική του εξέλιξη και την τόνωση της αίσθησης του κωμικού στοιχείου, ώστε να μπορέσει να μετριάσει τη μανία καταστροφής και επιθετικότητας που διαθέτει...»



«...Το άτομο που διαθέτει την αίσθηση του κωμικού στοιχείου μπορεί να δημιουργεί εύκολα περιβάλλον διαλόγου και επικοινωνίας και να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων που απαιτούν ανθρώπινη προσέγγιση.



 Πολλές, μάλιστα, φορές το άτομο, με την ξεχωριστή αυτή ικανότητα, ανακαλύπτει δυσάρεστα πράγματα για τον εαυτό του και τα σχολιάζει αποδίδοντάς τα στους άλλους ή επιδίδεται σε αυτοσαρκασμό,
 δίνοντας έτσι μια πραγματική διάσταση της ανθρώπινης φύσης...



 Με τη διάθεση που προκαλεί το κωμικό στοιχείο και με τη μεταφορά του από ταλαντούχο άτομο δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να μπορούν να ειπωθούν, με κομψό τρόπο, αλήθειες χωρίς να πικραίνουν και να εξοντώνουν. Άλλωστε, το χιούμορ δεν πρέπει να υποδηλώνει εχθρική διάθεση και τοποθέτηση, αλλά βαθιά ανθρώπινη συμπάθεια...»



«...Με ποιο τρόπο, αλήθεια, μπορεί η κοινωνία μας να δημιουργήσει φίλτρα προστασίας από τους αυτο-οριζόμενους "ηθικούς" προστάτες της; Πώς θα καταπολεμήσουμε την εμμονή στην ηθική υπεροχή που γεννά την ανηθικότητα, την υπεροψία, τη βαρβαρότητα και πώς θα προωθήσουμε την ηθική εξέλιξη, που μας βοηθάει να αποδεχτούμε τις ατέλειές μας, τις ατέλειες των άλλων, αλλά καινά διδαχτούμε απ' αυτές, συνειδητοποιώντας ότι είναι μάταιο να προσπαθεί κανείς να κερδίσει κάτι από την ήττα των άλλων;...»



«...Η αερολογία κυριαρχεί εκεί που η γνώση δεν επαρκεί, η έκφραση γνώμης θεωρείται επιβεβλημένη, ο αποπροσανατολισμός εξυπηρετεί, η πραγματικότητα δεν είναι στόχος και η ευθύνη περιορίζεται στο να δημιουργηθεί σύγχυση....»





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου