Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Ελεύθερο το κάπνισμα στα εστιατόρια της Τσεχίας



Καταψηφίστηκε στην Τσεχία προτεινόμενο συμπλήρωμα του αντικαπνιστικού της νόμου που θα απαγόρευε το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων επίσης και των εστιατορίων και των κέντρων διασκέδασης και κατανάλωσης καφέ.





Ο προτεινόμενος νόμος εισήλθε προς ψήφιση στο Τσέχικο κοινοβούλιο στις 25 Μαΐου και καταψηφίστηκε με 92 ψήφους κατά και 80 υπέρ, ενώ πολλοί αναπληρωτές βουλευτές απαξίωσαν να παραβρεθούν.



Ο λόγος για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο άρχισε να γίνεται από πέρσι με αφορμή την παράδοση στην κυβέρνηση πορίσματος 115.000 πολιτών που απαιτούσαν την ψήφιση και την εφαρμογή του, και με παρεμφερείς κινητοποιήσεις και διενέξεις στον χώρο της δημόσιας υγείας.



Η Τσεχία θα έχει μία από τις πιο επιεικείς στάσεις απέναντι στο κάπνισμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κάπνισμα εκεί θα αποτελεί δικαίωμα όχι μόνο στα κέντρα διασκέδασης, αλλά και στα εστιατόρια.



Σημειώνεται ότι στην χώρα μας το κάπνισμα επιτρέπεται στις εστίες τυχερών παιχνιδιών συμπεριλαμβανομένων των σταθμών Προ-Πο και Λόττο, και στα καταστήματα σχετικά με την διασκέδαση, κάτω από ειδικό φορολογικό καθεστώς του ιδιοκτήτη από τον Μάρτιο του 2014.

Γράφει ο Κώστας Κητής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου