Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Η Αίτνα έσκασε....!!!

O κοιμισμένος γίγαντας ξύπνησε πάλι καθώς από τον νοτιοανατολικό κρατήρα βγαίνει καπνός, ενώ εκτοξεύθηκαν θραύσματα από πυρακτωμένα πετρώματα και περιορισμένη ποσότητα λάβας.

Το σύννεφο καπνού έχει αγγίξει τα εννέα χιλιόμετρα ύψους ενώ η στάχτη κάλυψε μπαλκόνια στα χωριά Τζάρε, Φονρνάτσο, Ριπόστο και Μασκάλι.



Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα).Καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα.


Στις 21 Σεπτεμβρίου, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στα Κανάρια Νησιά, η Αίτνα στο ιταλικό νησί της Σικελίας ήδη ξέσπασε, ρίχνοντας τέφρα και λάβα στον ουρανό.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ξεκίνησε περίπου στις 6.15 το πρωί της Τρίτης με την απελευθέρωση τέφρας και μετά από 40 λεπτά ανανεώθηκε η δραστηριότητα στον νοτιοανατολικό κρατήρα, τον πιο ενεργό από τις τελευταίες εκρήξεις της Αίτνας.

Το εκρηκτικό σύννεφο, που σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα της τρέχουσας δραστηριότητας, έχει φτάσει σε ύψος 9 χιλιομέτρων, μπορεί να φανεί από τις πόλεις Κατάνια και Ταορμίνα.

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόβλεψης, διαχέεται στην κατεύθυνση ανατολή-βορειοανατολή.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση του μέσου εύρους των ηφαιστειακών κρούσεων συνεχίζεται με μια τάση περαιτέρω αύξησης, η έναρξη της οποίας συνέπεσε με την έναρξη της υπερηχητικής δραστηριότητας.

Το κέντρο της εστίασης του σεισμού βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του κρατήρα σε υψόμετρο περίπου 2900 έως 3000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αν και έχει εκδοθεί προειδοποίηση πτήσης, η τρέχουσα δραστηριότητα του ηφαιστείου δεν επηρεάζει επί του παρόντος τη λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου της Κατάνια.


Αν και έχει εκδοθεί προειδοποίηση πτήσης, η τρέχουσα δραστηριότητα του ηφαιστείου δεν επηρεάζει επί του παρόντος τη λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου της Κατάνια.
Η Αίτνα έφτασε και στην Ελλάδα!
Οι εκπομπές διοξειδίου του θείου από την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας, καταγράφηκαν καθώς έφταναν πάνω από την Ελλάδα , από τον δορυφόρο Sentinel5p/”Copernicus”. 
Πάντως δεν έχουμε ακόμη αύξηση της παρουσίας του θείου από επίγειες μετρήσεις στη χώρα μας.
Το διοξείδιο του θείου αντιδρώντας με το νερό προκαλεί την όξινη βροχή που είναι βλαβερή μεταξύ άλλων και για την χλωρίδα, αλλά και για τα ψάρια και τα υδρόβια πτηνά. 
Η εισπνοή του προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες και στην καρδιά και είναι ιδιαίτερα ζημιιογόνα για όσους έχουν άσθμα αλλά και για τα μικρά παιδιά. 
Το διοξείδιο του θείου σχηματίζεται από τις καύσεις ορυκτών, την βιομηχανία, τις μεταφορές αλλά και από τις εκρήξεις ηφαιστείων.


Tον Απρίλιο, στην προηγούμενη έκρηξη της Αίτνας, το διοξείδιο του θείου είχε μεταφερθεί νοτίως της Ιταλίας, στις αφρικανικές ακτές, και στην Αίγυπτο. 
Τότε μάλιστα είχε υποτεθεί ότι η υψηλή συγκέντρωση διοξειδίου του θείου στο Σουέζ οφειλόταν στο “μποτιλιάρισμα” 370 φορτηγών πλοίων που ειχαν ακινητοποιηθεί εκεί εξαιτίας του τεράστιου πλοίου, που είχε φράξει την δίοδο.


Διαπιστώθηκε όμως ότι το SO2 της περιοχής οφειλόταν στην Αίτνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου