Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ηφαίστειο Σαντορίνης – Φόβοι για πιθανή ενεργοποίηση του



«Βρυχάται» ξανά το ηφαίστειο της Σαντορίνης και θέτει σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό, καθώς βάσει των επιστημονικών μελετών, ο κίνδυνος ενεργοποίησης του είναι υπαρκτός.

Για το λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην εκπόνηση του σχεδίου, «Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης με την κωδική ονομασία ”ΤΑΛΩΣ”», όπου επισημαίνεται η αυξημένη ετοιμότητα εν όψει κινδύνου για την εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης και περιγράφονται σενάρια επαναδραστηριοποίησης.


Ηφαίστειο Σαντορίνης

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο, «ΤΑΛΩΣ», ξεκινά με τις εξής παραδοχές: «Η εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Σαντορίνης δύναται να προκαλέσει:

Τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών και αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη

Καταστροφές στις υποδομές της χώρας

Άμεσες και έμμεσες οικονομικές απώλειες από καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών, στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), σε διάφορες υποδομές της χώρας (δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών κλπ.), καθώς και συνέπειες στον τουρισμό εν γένει».


 

Σχετικά με το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Tο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης περιλαμβάνει δύο ενεργούς ηφαιστειακούς πόρους, τον ηφαιστειακό πόρο της «Καμένης», και τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό πόρο του «Κολούμπο». 

Η τελευταία έκρηξη στον ηφαιστειακό πόρο της Καμένης συνέβη το 1939 μ.Χ., ενώ αντίστοιχα η τελευταία έκρηξη στον ηφαιστειακό πόρο του Κολούμπο συνέβη το 1650 μ.Χ. 

Ομως, από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι περίπου και τον Μάρτιο του 2013 στη Σαντορίνη παρατηρήθηκε μια σεισμική έξαρση η οποία συνοδεύτηκε από παραμορφώσεις στον φλοιό της γης.

Τα σενάρια επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης βασίζονται σε δύο τυπικές εκρήξεις, μια υποπλινιακή (ακραίο σενάριο) και μία πιο τυπική, βουλκάνιου τύπου (πιθανότερο σενάριο), αντίστοιχη με τις περισσότερο γνωστές ιστορικές εκρήξεις. 

Οι εκρήξεις αυτές συνδέονται με αντίστοιχης έντασης φαινόμενα (σεισμικές δονήσεις, ηφαιστειακή στάχτη και αέρια, κλπ.).

 

Ηφαίστειο Σαντορίνης

Όσον αφορά στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν σε περίπτωση ενεργοποίησης, η επιστημονική μελέτη έχει καταλήξει πως το πιθανότερο σενάριο είναι το εξής:

Η περιοχή του νησιού που αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο «είναι το οικιστικό σύμπλεγμα Φηρά-Φηροστεφάνι-Ημεροβίγλι, καθώς και οικισμοί που βρίσκονται στην νοητή προέκταση της γραμμής Καμένης, όπως ο Βουρβούλος, με εντάσεις της τροποποιημένης κλίμακας Mercalli που θα φτάνουν μέχρι το 7, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού οι αναμενόμενες εντάσεις δεν θα ξεπερνούν το 6. 

Οι περιοχές του Μονόλιθου (αεροδρόμιο), του Πύργου, του Εμπορείου, του Μεγαλοχωρίου, του Ακρωτηρίου (αρχαιολογικός χώρος) και των τουριστικών θέρετρων Περίσσας και Καμαρίου δεν αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά».

Πηγή: ecozen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου