Στην αξιοποίηση των υποδομών ιδιωτικών κλινικών στην Αττική στρέφεται το υπουργείο Υγείας για την αποσυμπίεση των δομών του ΕΣΥ, που δοκιμάζονται όλο και πιο σκληρά εξαιτίας της πανδημίας.
Ο μέσος όρος των εισαγωγών περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία πλέον είναι 350 ημερησίως και έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες, ενώ συνεχώς αυξάνει ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ.
Υπό τον φόβο να μην πέσει και το «τελευταίο οχυρό» της Αττικής, όπου το ΕΣΥ έχει ακόμα αντοχές, τα μη COVID-19 περιστατικά θα κατευθυνθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου τα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου να έχουν περισσότερες δυνατότητες νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό.
Χθες ανακοινώθηκαν 3.038 νέα κρούσματα στη χώρα και 38 θάνατοι (συνολικά 997 άτομα έχουν καταλήξει από την αρχή της πανδημίας), ενώ 336 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Στην Αττική εντοπίστηκαν 697 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 725.
Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε χθες σε Λάρισα (197), Πέλλα (148) και Μαγνησία (103).
Οπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, «φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ (κορύφωση) αυτού του δεύτερου κύματος», ενώ σημείωσε ότι ειδικά στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται μια σχετική μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι, λόγω της μεγάλης διασποράς, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα συνεχίσουν σε υψηλά επίπεδα.
«Μέσα στις επόμενες 7-10 ημέρες αναμένεται μείωση των εισαγωγών και μία με δύο εβδομάδες αργότερα μείωση των διασωληνώσεων», ανέφερε η καθηγήτρια.
«Το απόλυτο στοίχημα για όλους είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων», τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή, επιμονή και σθένος.
Συνολικά χθες νοσηλεύονταν στο ΕΣΥ 2.841 ασθενείς με κορωνοϊό (απλές κλίνες, ΜΕΘ και ειδικές μονάδες).
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Υγείας, υπό τον φόβο ενός κακού σεναρίου που θέλει τους νοσηλευόμενους με κορωνοϊό να φτάνουν σε πενταψήφιο αριθμό το επόμενο διάστημα, έχει ήδη συμφωνήσει με ιδιωτικές κλινικές του λεκανοπεδίου ώστε να αρχίσουν πιθανότατα και την ερχόμενη εβδομάδα να δέχονται ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται στο ΕΣΥ (μη COVID-19 περιστατικά).
Στόχος είναι τα δημόσια νοσοκομεία να αδειάσουν από μη COVID-19 περιστατικά προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν ασθενείς με κορωνοϊό. Στο ίδιο πλαίσιο, χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να γίνει επιστράτευση και ιδιωτών γιατρών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, χθες το πρωί, από τις 161 κλίνες Εντατικής COVID-19 που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, κενές ήταν μόλις 11 (7%), με το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν και οι αεροδιακομιδές ασθενών προς την Αθήνα να έρχεται πιο κοντά.
Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, οι κλίνες Εντατικής για κορωνοϊό είναι 206, στις οποίες χθες νοσηλεύονταν 140 ασθενείς (66 ήταν κενές).
Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας υπήρχαν χθες 13 κενές κλίνες για κορωνοϊό (σε σύνολο 60) και στην Κρήτη 4 από τις συνολικά 16.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος, περιγράφοντας στην «Κ» την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ενδεικτικά ότι το Ιπποκράτειο ξεκίνησε την εφημερία του με 110 ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες σε σύνολο 180 κλινών και με γεμάτη ΜΕΘ COVID-19 και χθες το πρωί, μισή ώρα πριν κλείσει η εφημερία, είχε ήδη 67 νέες εισαγωγές και 24 ασθενείς ως ύποπτα κρούσματα.
Οι 37 κλίνες Εντατικής του νοσοκομείου Παπανικολάου ήταν γεμάτες χθες το πρωί, ενώ στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονταν 250 απλά περιστατικά COVID-19 και 31 σοβαρά σε ΜΕΘ.
Χθες, κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρέθηκαν στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης Λάρισας και πραγματοποίησαν rapid tests σε πολίτες που βρίσκονταν στα αυτοκίνητά τους (drive-through testing).
Eως νωρίς το απόγευμα είχαν διενεργηθεί περισσότερα από 500 τεστ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου