Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

H Chinatown της Αθήνας µε τα 3.000 κενά διαµερίσµατα





Οι Κινέζοι την τελευταία πενταετία έχουν επενδύσει στη «Χρυσή Βίζα» περίπου 2 δισ. ευρώ, όµως τα ακίνητα στην πλειονότητά τους παραµένουν άδεια και αναξιοποίητα


Τον Κινέζο ιδιοκτήτη διαμερίσματος ψάχνουν εδώ και καιρό οι ένοικοι πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να προχωρήσουν σε έργο ανακαίνισης. 

Πρόκειται για έναν από τους χιλιάδες Κινέζους που απέκτησαν ακίνητα στη χώρα µας µέσω του προγράµµατος «Χρυσή Βίζα», το οποίο παρέχει σε επενδυτές ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ άδειες διαμονής για όλα τα µέλη της οικογένειας. 

Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ακίνητα που αποκτήθηκαν, κυρίως σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας αλλά και στα νότια προάστια, παραμένουν κλειστά και άδεια, σύμφωνα µε παράγοντες του real estate.


Οι µεσίτες εκτιµούν πως περίπου 2.500 έως 3.000 διαμερίσματα στην Αθήνα, που ανήκουν σε Κινέζους, είναι σήμερα κενά και αναξιοποίητα. Το ελληνικό πρόγραµµα «Χρυσή Βίζα» δεν επιβάλλει κάποιες ημέρες παραμονής στη χώρα µας για τους επενδυτές ακινήτων. 

Συνεπώς κάποιοι πιθανώς δεν γνωρίζουν ούτε πού βρίσκεται το διαμέρισα που απέκτησαν, αφού η αγορά έγινε για να πάρουν την άδεια διαμονής που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν σε όλη τη ζώνη Σένγκεν.

Σύμφωνα µε παράγοντες της αγοράς ακινήτων, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι Κινέζοι αγοραστές διαμερισμάτων τα απέκτησαν από συμπατριώτες τους που λειτουργούσαν ως ενδιάµεσοι. 

Οι τελευταίοι αγόραζαν τα διαµερίσµατα σε αρκετά χαµηλές τιµές και στη συνέχεια τα µεταβίβαζαν σε όσους ήθελαν να ενταχθούν στη «Χρυσή Βίζα». 

«Κάποια στιγµή στην Αθήνα όλες οι συναλλαγές για ακίνητα αξίας κάτω των 100.000 ευρώ γίνονταν από Κινέζους» λέει ο επικεφαλής µεγάλου µεσιτικού γραφείου.



Μεγάλη Προμήθεια

Ο ίδιος προσθέτει πως οι «Κινέζοι µεσίτες δεν δουλεύουν µε προµήθεια κάτω από 10%-15%». 

Ετσι σε πολλές περιπτώσεις, που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν τα ακίνητα των συµπατριωτών τους που πήραν «Χρυσή Βίζα», δεν έχουν κίνητρο. 

Τα αφήνουν κενά, «αφού έχουν βγάλει σηµαντικά κέρδη από τη µεταπώληση του διαµερίσµατος και την προµήθειά τους». 

Αναφέρει το παράδειγµα ιδιοκτήτη ακινήτου σε περιοχή του κέντρου που θέλει να µισθώσει το διπλανό διαµέρισµα που ανήκει σε Κινέζο, αλλά ο διαχειριστής του ακινήτου προτιµά να το κρατά κλειστό!

Οι Κινέζοι κυριάρχησαν στο ελληνικό πρόγραµµα «Χρυσή Βίζα», καθώς έχουν λάβει τον µεγαλύτερο αριθµό αδειών διαµονής, που έφταναν τις 5.770 στις αρχές Ιουλίου. 

Πρόκειται για σχεδόν δεκαπλάσιο αριθµό σε σύγκριση µε τη δεύτερη εθνικότητα που είναι οι Τούρκοι µε 577 άδειες παραµονής µέσω «Χρυσής Βίζας». 

Αν προστεθούν και τα µέλη των οικογενειών τους, τότε ο αριθµός των Κινέζων που έχουν ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραµµα φτάνει τους 17.475. 

Η πλειονότητα των κεφαλαίων που αντλήθηκαν µέσω του προγράµµατος «Χρυσή Βίζα» την τελευταία πενταετία, και υπολογίζονται σε περίπου δύο δισ. ευρώ, προέρχεται από την Κίνα. 

Μάλιστα είχε δηµιουργηθεί και σύλλογος Κινέζων, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραµµα για άδεια διαµονής µέσω αγοράς ακινήτου, που υπολόγιζε πως φέτος θα επενδυθεί άλλο ένα δισ. ευρώ! 

Οµως η πανδηµία ανέτρεψε τα σχέδια, µε την κυβέρνηση να προσπαθεί τους τελευταίους µήνες χωρίς επιτυχία να ζωντανέψει τη «Χρυσή Βίζα».

Τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου δείχνουν πως από τις αρχές του έτους µέχρι τις 6 Ιουλίου είχαν εκδοθεί µόλις 376 άδειες διαµονής µέσω του προγράµµατος «Χρυσή Βίζα» έναντι 3.339 που είχαν εκδοθεί στο σύνολο του 2019. 

«Στην ουσία επιστρέψαµε στο 2014, όταν είχαν εκδοθεί µόλις 364 άδειες» επισηµαίνουν µεσίτες που τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκαν µε το πρόγραµµα.

Η απουσία των Κινέζων αγοραστών συνδέεται κυρίως µε το γεγονός πως δεν µπορούν να ταξιδέψουν λόγω της πανδηµίας, υποστηρίζουν οι µεσίτες. 

Ταυτόχρονα υπήρξε και µεγάλη αύξηση τιµών την τελευταία διετία στις περιοχές που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των αγοραστών µέσω του προγράµµατος «Χρυσή Βίζα», όπως το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου