Απομαγνητοφώνηση:
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Λέγομαι Saara. θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής: Πρέπει να πληρώσουμε όλοι για να σώσουμε το κοινό μας νόμισμα, το ευρώ. Θέλω να μάθω πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα είναι πεταμένα λεφτά.
Με την ελληνική κρίση του χρέους, έχει αποδυναμωθεί όλη η ευρωζώνη. Το τέλος του ευρώ αποτελεί ανυπολόγιστο κίνδυνο και για ν' αποφύγουμε τη χρεοκοπία πρέπει να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη.
Εκτός από τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την ενίσχυση του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, η προτεινόμενη λύση ονομάζεται ΕΜΣ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Ρόλος του είναι να δίνει δάνεια σε κράτη με δυσκολίες με ή χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ. Αλλά τα κράτη δεν θα διασώζονται χωρίς προϋποθέσεις.
Προκειμένου να ωφεληθεί ένα κράτος απ' τον ΕΜΣ, θα πάει πρώτα στο ΔΝΤ, σεβόμενο την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, και θα πρέπει να επιβάλει πολύ πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες.
Πώς θα λειτουργήσει όμως ο ΕΜΣ;
Ο ΕΜΣ θα εκπροσωπεί τα 17 μέλη της ευρωζώνης. Θα διοριστεί ένας γενικός διευθυντής.
Η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα μπορούν να είναι παρατηρητές, αν θέλουν. Αλλά τα μέλη του ΕΜΣ δεν θα έχουν όλα το ίδιο βάρος.
Ο μεγαλύτερος μέτοχος θα είναι η Γερμανία με 27% του κεφαλαίου. Ο δεύτερος μέτοχος θα είναι η Γαλλία με επόμενη την Ιταλία. Η Μάλτα, η μικρότερη χώρα της ευρωζώνης θα είναι ο μικρότερος μέτοχος.
Μετά από δισταγμούς, το κεφάλαιο του ΕΜΣ ορίστηκε στα 700 δις ευρώ, απ' τα οποία θ' απελευθερωθούν αρχικά 80 δις.
Τα κράτη θα χρηματοδοτούν άμεσα τον ΕΜΣ.
Τα χρήματα θα εξυπηρετούν ως εγγύηση για δημιουργία άλλων πηγών κεφαλαίου. Κατόπιν τα κονδύλια θα διατίθενται σε χώρες με προβλήματα, με αντάλλαγμα πληρωμή με τόκο.
Μόνο τα κράτη που θέλουν καταπολέμηση των προβλημάτων τους θα βοηθούνται.
Με αίτηση της Γερμανίας, η δημοσιονομική βοήθεια θα υπόκειται σε προϋποθέσεις. Η ευρωζώνη θα επεμβαίνει αν η χώρα έχει ζητήσει βοήθεια απ' το ΔΝΤ και αν αναλάβει την υποχρέωση μεταρρύθμισης.
Αν μια χώρα που ενισχύθηκε δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο εκτός των συνεισφορών στον ΕΜΣ, και φυσικά δεν θα μπορεί να λαμβάνει πλέον ενίσχυση.
Ποιος θα ελέγχει όμως τις δραστηριότητες του Ευρωπ. Μηχανισμού Σταθερότητας;
Οι ευρ/τές λυπούνται για το γεγονός ότι ούτε το ΕΚ ούτε τα εθνικά κοινοβούλια θα έχουν λόγο σχετικά. Θα πληροφορούνται τις αποφάσεις του ΕΜΣ αλλά δεν διαθέτουν αντίλογο.
Η εποπτεία του ΕΜΣ θα δοθεί σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς ελεγκτές που θα διορίσει ο ΕΜΣ.
Οι επιθεωρητές θα έχουν εξουσία να εξετάζουν τους λογαριασμούς του ΕΜΣ και να λαμβάνουν κάθε πληροφορία σχετική με τη λειτουργία του.
Σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των μελών του Ευρ. Μηχανισμού Σταθερότητας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα έχει την τελευταία λέξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου