Ο πανικός της κυβέρνησης και η απουσία ετοιμότητας στο ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος κοροναϊού σε προσφυγικές δομές αποδείχτηκε για άλλη μια φορά στον λάθος συναγερμό που σήμανε στη δομή του Πολυκάστρου.
Ο περιορισμός κυκλοφορίας στη δομή φιλοξενίας στο Πολύκαστρο Κιλκίς ήρθη καθώς αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε ύποπτο κρούσμα και σε άλλους 350 διαμένοντες της δομής.
Ωστόσο, την ίδια ώρα σε lockdown βρίσκονται τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών, αδικαιολόγητα, καθώς δεν έχει βρεθεί ούτε ένα κρούσμα.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι το κρούσμα που βρέθηκε από την έγκυο γυναίκα στο Πολύκαστρο ήταν οριακά θετικό, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την καλλιέργεια του πανικού, με πάνω από 1.500 πρόσφυγες να τίθενται υπό καραντίνα αλλά και να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία της περιοχής στα οποία πήγαιναν προσφυγόπουλα.
Παράλληλα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν ότι η παράταση του μέτρου περιορισμού κυκλοφορίας για τους πρόσφυγες θα μειώσει περαιτέρω την ήδη περιορισμένη πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες και ιατρική περίθαλψη.
Μόλις τέσσερα κρούσματα έχουν βρεθεί στην πρόχειρη δομή στη Λέσβο, που ουσιαστικά λειτουργεί σαν ως δομή-καραντίνα στα Μεγάλα Θέρμα.
Αν κάτι αποδεικνύεται από την ιστορία αυτή είναι ότι δεν είναι οι πρόσφυγες οι «υγειονομική βόμβα», φορείς του ιού, όπως θέλουν να διαλαλούν κάποιοι.
Μάλιστα, η αδιαφορία της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αφήνουν τα ΚΥΤ σε Λέσβο, Σάμο και Χίο χωρίς εξωτερικά ιατρεία, σε μια κρίσιμη περίοδο, την ώρα που η πανδημία στη χώρα ξαναρχίζει να… παίρνει τα πάνω της.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Αδικαιολόγητη παράταση
«Η παράταση μέχρι τις 21 Ιουνίου του μέτρου για τον περιορισμό κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο που ζουν στα κέντρα υποδοχής θα μειώσει περαιτέρω την ήδη περιορισμένη πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες και ιατρική περίθαλψη και, στην τρέχουσα φάση της επιδημίας COVID-19, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από άποψη δημόσιας υγείας», αναφέρει η Λίζα Παπαδημητρίου, Υπεύθυνη Συνηγορίας στη Λέσβο.
«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο περιστατικό σε κανένα από τα κέντρα υποδοχής των νησιών, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο πληθυσμός δεν αποτελεί κίνδυνο. Αντίθετα, διατρέχει κίνδυνο. Τέτοιου είδους διακρίσεις στιγματίζουν και περιθωριοποιούν τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες, δεν δικαιολογούνται από άποψη δημόσιας υγείας και αυξάνουν την ευαλωτότητα αυτού του πληθυσμού απέναντι στην επιδημία».
«Τα μέτρα για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να προστατεύουν τους ανθρώπους, ειδικά τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις», συμπληρώνει η Λίζα Παπαδημητρίου.
«Δεν πρέπει να τους παγιδεύουν σε υπερπλήρεις καταυλισμούς με περιορισμένη πρόσβαση σε νερό και τουαλέτες, όπου είναι προφανώς αδύνατο να εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας για τη νόσο COVID-19. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουμε να ζητάμε την μεταφορά των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες ασθένειες) από τα κέντρα υποδοχής σε ασφαλή καταλύματα, όπου θα μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας» καταλήγει.
Λουκέτο στα εξωτερικά ιατρεία
Σε μια λοιπόν κρίσιμη περίοδο, αποφασίζεται να κλείσουν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης τα τρία εξωτερικά ιατρεία - εξεταστήρια ιχνηλάτησης για πιθανά κρούσματα σε πρόσφυγες και μετανάστες που λειτούργησε με χρηματοδότησή της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έξω από τα τρία Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, όπως μεταδίδει ρεπορτάζ της τοπικής ιστοσελίδα stonisi.gr.
Τα τρία εξωτερικά ιατρεία είχαν ξεκινήσει στη λειτουργία τους με πρωτοβουλία της Περιφερειακής στις 28 Μαρτίου.
«Ήταν ένας απαραίτητος και καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα μιας πρώτης εξέτασης των αιτούντων άσυλο, πριν τα ύποπτα κρούσματα μεταφερθούν στα νοσοκομεία των νησιών» εξηγεί στο «Ν» ο γιατρός, Νάσος Γαλής που υπηρετούσε στο ιατρείο έξω από το ΚΥΤ Λέσβου.
Δεν ενδιαφέρεται κανείς
Το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε περί τις 173.000 ευρώ για σκοπούς απολύμανσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και σύμφωνα με δήλωση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη στο «Ν» «αντί να σπαταλήσουμε τα χρήματα για γάντια και αντισηπτικά μόνο, τα διαθέσαμε για να στελεχωθούν ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ, ώστε να οχυρωθούν καλύτερα οι νησιώτες».
Εντός του ΚΥΤ Μόριας παραμένουν μόνο τρεις γιατροί του ΕΟΔΥ που εξετάσουν τους νεοεισερχόμενους σε καθημερινή βάση πλην Σαββατοκύριακου οι οποίοι είναι οι ίδιοι που εργάζονταν και πριν την πανδημία, όπως μεταδίδει το «Ν.
Το ιατρείο της Περιφέρειας λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με τον κ. Γαλή να εξηγεί ότι εξέταζε και τα έκτακτα περιστατικά και τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί σημαντικά το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και να μειωθούν τα δρομολόγια του ΕΚΑΒ.
Τα χρήματα εξαντλήθηκαν και τα ιατρεία έκλεισαν στα τέλη του περασμένου Μαΐου, πλην της Χίου έξω από τη ΒΙΑΛ που λειτούργησε εθελοντικά από τους γιατρούς για 10 ημέρες ακόμα, καθώς στη ΒΙΑΛ δεν υπάρχουν γιατροί σε ΜΚΟ.
Για την εξέλιξη έχουν ενημερωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και το υπουργείο Μετανάστευσης και η αδυναμία λήψης απόφασης, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας των πληθυσμών των νησιών. «Κανείς δεν ενδιαφέρεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης.
Επαναπροωθήσεις
Ακόμα μια σοβαρή καταγγελία για παράνομες ενέργειες του ελληνικού Λιμενικού στην Λέσβο ήρθε χτες στο φως και μάλιστα συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό.
Οι εύλογες αμφιβολίες που δημιουργούνται καθώς το νέο βίντεο προέρχεται από drone του τουρκικού Λιμενικού, αναιρούνται σε ένα βαθμό από τον αριθμό των καταγγελιών από διαφορετικές πηγές για περιστατικά βίαιης επαναπροώθησης.
Στο εν λόγω βίντεο φαίνεται το ελληνικό Λιμενικό να έχει σταματήσει βάρκα με πρόσφυγες και, αφού αφαιρεί τη μηχανή της βάρκας, την παρατά μεσοπέλαγα μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου.
Yunan Sahil Güvenlik’i tarafından Midilli doğusunda Türk karasularına geri itilerek hayatları tehlikeye atılan mülteciler, Türk Deniz Kuvvetlerine ait İHA tarafından tespit edilmiş, Sahil Güvenlik botlarımız tarafından kurtarılmıştır.
Εφόσον το βίντεο είναι αυθεντικό, η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά όσους την κατηγορούν για αντιμεταναστευτική πολιτική, με τη δήλωση του Νότη Μηταράκη ότι η χώρα μας «θα πρέπει να ασχοληθεί πρώτα με τους Έλληνες», να ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Το ίδιο προκλητική και η στάση της Ευρώπης που παραμένει άπραγη με την καλή θέληση των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών να εξαντλείται στη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.
«Αδειάζει» η Frontex την Ελλάδα
Η ίδια η Frontex άλλωστε άδειασε την Ελλάδα καθώς παραδέχτηκε ότι τα pushbacks είναι μια γνωστή τακτική.
Αληθινές χαρακτήρισε τις καταγγελίες με τις «πλωτές σκηνές» με τις οποίες επαναπροωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκίας ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι.
Ο οποίος «πέταξε το μπαλάκι» στις ελληνικές αρχές, βγάζοντας εύσχημα από το κάδρο τον ρόλο του ευρωπαϊκού οργανισμού στην επιτήρηση της θαλάσσιας επιχείρησης «Ποσειδών» στο Αιγαίο στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιούνται οι θαλάσσιες επιχειρήσεις στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Λεγκέρι απάντησε σε ερώτηση του Γερμανού ευρωβουλευτή της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ντίτμαρ Κούστερ, σχετικά με τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του ελληνικού και διεθνούς Τύπου για τις επαναπροωθήσεις με φουσκωτές σχεδίες από τα ελληνικά νησιά.
Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο Ευρωβουλευτής, «ο Λεγκέρι επιβεβαίωσε τις υποθέσεις και υπέδειξε τις ελληνικές αρχές, οι οποίες τις αρνούνται».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου