Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

«Έφυγε» ο ναύτης που έδωσε το περίφημο «φιλί της Times Square»




Ο ναύτης που αγκαλιάζει και φιλά με πάθος μια νεαρή γυναίκα στην Τάιμς Σκουέρ, μόλις ανακοινώθηκε η λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945 – ένα φιλί που πέρασε στην αθανασία μέσα από μια φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου – έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.


Ο Τζορτζ Μεντόσα πέθανε μετά από μια πτώση που είχε τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στο σπίτι του στο Μίντλεταουν, όπου ζούσε με τη σύζυγό του, όπως ανέφερε η κόρη του στην τοπική εφημερίδα Providence Journal, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.





Η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν, η γυναίκα που φίλησε μέσα στον ενθουσιασμό του ο Μεντόσα, πέθανε το 2016 σε ηλικία 92 ετών.

Όλος ο κόσμος χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 2012, όταν κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Το φιλί του ναύτη: το μυστήριο πίσω από τη φωτογραφία-σύμβολο του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», για να μάθει την ταυτότητα των δύο πρωταγωνιστών. 

Το φιλί αυτό, που αποθανάτισε ο φωτορεπόρτερ Άλφρεντ Άιζενστατ στις 14 Αυγούστου 1945, όταν ανακοινώθηκε η παράδοση της Ιαπωνίας, έγινε το σύμβολο της ειρήνης.




Η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν, που τότε ήταν 21 ετών και εργαζόταν ως βοηθός οδοντιάτρου, εικονίζεται στη φωτογραφία στην αγκαλιά ενός ναύτη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που, τρελός από χαρά, την φιλά με πάθος στο στόμα, μέσα στη μέση του δρόμου.

Σε αντίθεση με ό,τι θα πίστευαν οι περισσότεροι, οι δυο νέοι δεν γνωρίζονταν πριν από αυτή τη στιγμή που χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όλων χάρη στη φωτογραφία του Άιζενστατ.

«Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν πραγματικά ένα φιλί (...) ήταν απλώς κάποιος που γιόρταζε το τέλος του πολέμου, είχε δηλώσει το 2005 η ίδια η Φρίντμαν σε μια συνέντευξη για το Ιστορικό Αρχείο των Βετεράνων. «Δεν ήταν μια ρομαντική στιγμή. Ήταν μόνο κάτι για να γιορτάσουμε το τέλος του πολέμου», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο Τζορτζ Μεντόσα δεν της είπε ούτε μια λέξη πριν να την σφίξει στην αγκαλιά του.

«Δεν επέλεξα να με φιλήσουν. Αυτός ο άνδρας ήρθε απλώς και με αγκάλιασε, με άρπαξε», είπε.

Η στιγμή που ο ναύτης αγκαλιάζει την νεαρή νοσοκόμα απαθανατίστηκε και από έναν δεύτερο φωτογράφο τον Βίκτορ Γιόργκενσεν.


O Τζορτζ Μεντόνσα υπηρέτησε σε μονάδα υποβρυχίων καταστροφών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν σε άδεια όταν ανακοινώθηκε το τέλος του. 

Όπως είχε δηλώσει παλιότερα, όταν είδε την Φρίντμαν την φίλησε αυθόρμητα γιατί του θύμιζε τις νοσοκόμες που είχε δει να φροντίζουν τους πληγωμένους ναυτικούς πάνω σε νοσοκομειακό πλοίο. 

Πολλά χρόνια αργότερα, ο ναύτης παντρεύτηκε την κοπέλα του κι είχε εντελώς ξεχάσει τη νοσοκόμα με την οποία δεν συστήθηκε ποτέ του.

Στα χρόνια που ακολουθούσαν πολλοί άλλοι ναύτες διεκδίκησαν το ρόλο του πρωταγωνιστή της φωτογραφίας, ωστόσο ο ναύτης Τζορτζ Μεντόνσα ήταν αυτός που συμμετείχε στο κάδρο της νίκης.





Ο Μεντόνσα κινήθηκε νομικά κατά του περιοδικού Life διεκδικώντας αποζημίωση για την φωτογραφία, ωστόσο η απουσία αποδείξεων για την ταυτότητα του ναύτη της φωτογραφίας είχε ως αποτέλεσμα το Δικαστήριο να απορρίψει τη διεκδίκηση χρηματικής ικανοποίησης.




Για την ανακάλυψη της ταυτότητας του ναύτη, ασχολήθηκαν δεκάδες επαγγελματίες φωτογράφοι, ακόμα και καθηγητές Πανεπιστημίων προσπαθώντας να κατανοήσουν από τις σκιές και το φως, την ώρα, τον ακριβή τόπο και χρόνο που ελήφθη το κάδρο. Οι απόψεις διίστανται μέχρι σήμερα. 

Ο Τζορτζ Μεντόνσα, ναύτης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και συνταξιούχος ψαράς απεβίωσε λόγω σοβαρών προβλημάτων στην καρδιά, χωρίς να έχει ποτέ επιβεβαιωθεί ότι ήταν όντως ο άνθρωπος στο φωτογραφικό «κάδρο» της νίκης του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου