Δεν θέλαμε να δώσουμε στο Μίκι Μάους χέρια ποντικού, γιατί έπρεπε να θυμίζει άνθρωπο. Έτσι του φορέσαμε γάντια και του αφαιρέσαμε ένα δάκτυλο, γιατί τα πέντε έμοιαζαν υπερβολικά σε ένα τόσο μικρό σώμα, είχε πεί ο Walt Disney και από τότε οι περισσότεροι ήρωες καρτούν έχουν τέσσερα δάχτυλα.
Στις 15 Δεκεμβρίου 1966 ο ιστορικότερος παραγωγός ταινιών Walt Disney πέθανε αφήνοντας πίσω του ένα έργο ανεκτίμητης αξίας.
Σχεδόν μισό αιώνα από το θάνατό του, το ET Magazine του EleftherosTypos.gr παρατηρεί πως φτάσαμε από μία βουβή σειρά κινουμένων σχεδίων και το Μίκι Μάους σε μια αυτοκρατορία που συνεχώς γιγαντώνεται.
Walt Disney: Ο άνθρωπος που «γέννησε» ήρωες
Ο Walter Elias «Walt» Disney γεννήθηκε στο Σικάγο των ΗΠΑ στις 5 Δεκεμβρίου 1901. Είχε άλλα τέσσερα αδέρφια και γονείς τους Flora και Elias Disney.
Ένας εκ των αδερφών του, ο Roy θα ήταν αυτός που στις 16 Οκτωβρίου 1923 θα τον συντρόφευε στο μεγάλο του επιχειρηματικό βήμα και μαζί θα ιδρύσουν την Disney Brothers Cartoon Studio.
Ήταν η πρώτη εταιρία παραγωγής κινουμένων σχεδίων και η επιτυχία δεν άργησε να έρθει!
Μίκι Μάους: Ένα «χρυσό» ποντίκι
Αυτή ήταν ίσως η στιγμή που έμελλε να αλλάξει τα πάντα. Η σύλληψη της ιδέας από τον Walt ενός ήρωα ήρθε σε ένα χρονικό σημείο που τίποτα δεν πήγαινε καλά.
Οι παραγωγές έτρεχαν και ένας πρώην συνεργάτης, ονόματι Mintz του ανακοίνωνε ευθαρσώς πως επρόκειτο να αυτονομηθεί.
Θα άνοιγε νέα εταιρία παραγωγής και θα έπαιρνε και έναν από τους βασικότερους animator της Disney κοντά του.
Ο Walt ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Όμως η οργή «γέννησε» ένα μύθο!
Παρέα με τον animator Ουμπ Άιουερκς αποφασίζουν να αντικαταστήσουν το χαρακτήρα Oswald the Lucky Rabbit και ύστερα από πολύ σχεδιασμό και σκισμένα χαρτιά δημιουργείται το πιο διάσημο και αγαπητό ποντίκι στον κόσμο.
Ο Mortimer Mause που αργότερα μετονομάζεται σε MICKEY!
Ίσως ούτε ο ίδιος ο Walt δε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί το διαμάντι που είχε στα χέρια του. Ένα διαμάντι με μεγάλα αυτιά και… μακριά ουρά!
Μια ανυπολόγιστη αυτοκρατορία
Το 1923 τα δύο αδέρφια ιδρύουν τα «Disney Brothers Cartoon Studio».
Η σειρά ταινιών «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» είναι η πρώτη τους επιτυχία και ταυτόχρονα αποτυχία από κάποιο σημείο και έπειτα.
Βρισκόμαστε στην περίοδο του βουβού και ασπρόμαυρου κινηματογράφου.
Το 1932 όλα αλλάζουν καθώς το χρώμα μπαίνει στα κινούμενα σχέδια και η Disney πραγματοποιεί μία από τις σημαντικότερες συνεργασίες της με ανθρώπους που ειδικεύονται στην τεχνική Technicolor.
Το μάτι του θεατή ανοίγει και τα έσοδα αυξάνονται κατά πολύ.
Χρονιά σταθμό αποτελεί το 1950 οπότε δύο γίγαντες ενώνονται.
Από τη μία η Coca Cola και από την άλλη η Disney συμπράττουν ώστε η τελευταία να κάνει το μεγάλο άλμα στη μικρή οθόνη.
Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC φιλοξενεί το «An Hour in Wonderland».
Τα χρόνια περνούν μαζί με επιτυχίες και σαφώς λιγότερες επιτυχίες. Ο Walt Disney έφυγε.
Οι συνεχιστές του όμως γιγάντωσαν την εταιρία και σήμερα μπορούμε να μιλάμε για ένα κολοσσό.
Το 1986 η «Disney Brothers Cartoon Studio» παίρνει τη σημερινή της ονομασία και λειτουργεί έκτοτε ως «Walt Disney Company».
Χιλιάδες ταινίες, βραβεία, εισπρακτικές επιτυχίες, εργαζόμενοι, διαφημιστές και φήμη. Η τελευταία σε μη μετρήσιμα επίπεδα.
Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων κάθε ταινία της, αποφέρει στα ταμεία μερικά δις δολάρια.
Τι να πρωτοδιαλέξουμε…
Toy Story, Black Panther, Avengers, Mary Poppins, Toy Story, Το βιβλίο της Ζούγκλας, Ο Βασιλιάς των Λιονταριών, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, Οι Πειρατές της Καραϊβικής και χιλιάδες άλλες που από τον τίτλο και μόνο μας ξυπνούν μνήμες κινηματογραφικής ηδονής και μας θυμίζουν τον… πανικό των ημερών κυκλοφορίας τους για ένα και μόνο εισιτήριο.
Στο σήμερα
Κέρδη, κέρδη, κέρδη! Από παντού! Με τον Bob Iger στο τιμόνι, ό,τι συμφωνία κλείσει γίνεται χρυσάφι. Το… μενού έχει ξεφύγει αρκετά από τις κινηματογραφικές παραγωγές και μόνο.
Πλέον, όλες σχεδόν οι μεγάλες εταιρίες παραγωγής είναι είτε θυγατρικές της Disney, όπως η Marvel, η Pixar και η Lucasfilm, είτε συνεργάζονται κατόπιν ιδιαίτερα παχυλών συμβολαίων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η 21st Century Fox με όλα τα κανάλια και τις υπηρεσίες που διαθέτει, που δέχθηκε να συνάψει συμβόλαιο με τη Disney το 2014 και τα αποθεματικά από αυτό το deal άγγιξαν τα 52,5 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτή τη στιγμή η Disney διαθέτει ένα σύμπλεγμα μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, θεατρικές παραγωγές και φυσικά ταινίες που σπάνε τα ταμεία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα: The Walt Disney Studios, Disney Music Group, Disney Theatrical Group, Disney-ABC Television Group, Radio Disney, ESPN Inc., Disney Interactive, Disney Consumer Products, Disney India Ltd., The Muppets Studio, Pixar, Marvel Entertainment, Marvel Studios, UTV Software Communications, Lucasfilm, and Disney Digital Network.
Με λίγα λόγια, έχει αγοράσει τα πάντα!
Τον Αύγουστο του 2017 μάλιστα, η εταιρία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να… χτυπήσει και το Netflix με το Disney+. Μία πλατφόρμα streaming που θα λειτουργήσει από το 2019.
Ας μιλήσουν οι αριθμοί
Υπολογισμοί. Να κάτι διόλου εύκολο όταν μιλάμε για την απόλυτη αυτοκρατορία του θεάματος σε παγκόσμια κλίμακα.
Γιατί μπορεί η Disney να εδρεύει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ωστόσο η εικόνα της φτάνει σε όλο τον κόσμο.
Αρκεί να υπάρχει ένα πανί ή μια οθόνη και αποκλείεται να μην προβληθεί κάτι που οι δαιμόνιοι παραγωγοί έχουν βάλει το χεράκι τους.
Ρίχνοντας λοιπόν, μια ματιά στα επίσημα στοιχεία των ετήσιων εσόδων της Walt Disney Company στη σύγχρονη εποχή της (τα τελευταία 20 χρόνια περίπου) παρατηρούμε μια συνεχώς ανοδική πορεία.
Ξεκινώντας από την αρχή της δεκαετίας του 1990 όταν τα έσοδα άγγιζαν τα 6 εκατομμύρια, περνάμε στο 2000 με το ποσό να έχει ανεβαίνει στα 25 εκατομμύρια δολάρια.
Το τέλος της δεκαετίας θα βρει την εταιρία αγκαλιά με 38 εκατομμύρια δολάρια έσοδα και τα ποσά θα συνεχίσουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο!
Νέα εποχή, νέες προκλήσεις. Η δεκαετία που διανύουμε αποτελεί την πιο επιτυχημένη οικονομικά για τον κολοσσό Disney.
Μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια (από το 2010), φτάνουμε στο σήμερα, με την εταιρία να ανακοινώνει πως τα έσοδα για το έτος που αποχαιρετούμε εντός ολίγου, ανέρχονται στα 58.434 δολάρια.
Σε αυτά προσθέστε κι άλλα 15 εκατ. από έσοδα διαδικτυακών υπηρεσιών.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό, πως μόνο το τρίμηνο Ιούνιος -Αύγουστος 2018 τα έσοδα της Disney αυξήθηκαν κατά 2,32 δις. δολάρια ή αν προτιμάτε, κατά 1,31 δολάρια ανά μετοχή.
Ζαλιστήκατε; Ίσως! Όμως, σταθείτε.
Ταινίες, αμέτρητες ταινίες με τρελά box office, θεατρικές παραγωγές στις ΗΠΑ, διαδίκτυο, video games με απίστευτες πωλήσεις, πολυτελή ξενοδοχεία και… ναι! Αυτό ξεχάσαμε!
Disneyland!
Τα θεματικά πάρκα που αποτελούν διακαή πόθο κάθε παιδιού και χιλιάδες γονείς ανά τον κόσμο ταξιδεύουν για να κάνουν το όνειρο των παιδιών πράξη.
Περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια από το σύνολο των 73 ήταν τα έσοδα μόνο από τα θεματικά πάρκα για το 2018!
Όλα, για να δουν οι νεαροί και όχι μόνο επισκέπτες τον αγαπημένο τους Μίκι και την παρέα του από κοντά.
Έτσι έχει η ιστορία λοιπόν! Από μια βουβή και ασπρόμαυρη σειρά κινουμένων σχεδίων με εμπνευστή τον Walt Disney σε μια παντοκρατορία.
Διαφημιστές, συνεργασίες, σκηνοθέτες, ηθοποιοί και καλλιτέχνες γενικά, όλοι τους επιζητούν μέσω Hollywood μια συνεργασία. Να αγγίξουν λίγο από τη λάμψη.
Αυτή τη λάμψη, που σαν αστραπή περνά και γεμίζει μαγεία το κάστρο της Walt Disney!
Κωνσταντίνα Νικοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου