Οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, εξετάζουν τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής «ακαδημίας κατασκόπων» προτείνοντας μάλιστα να την αναλάβει η Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Politico.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η δημιουργία μίας κοινής ακαδημίας κατασκοπείας της Ε.Ε. θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ένωσης.
Μέχρι πρόσφατα, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα έπεφτε στον τοίχο που είχε υψώσει η Μεγάλη Βρετανία, καθώς έβλεπε αυτό το ενδεχόμενο ως έναν ανεπιθύμητο ανταγωνισμό στη συμμαχία «Five Eyes», που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Όμως, με το Brexit να βρίσκεται προ των πυλών, το Λονδίνο πλέον δεν αποτελεί εμπόδιο.
Όπως σχολιάζει ωστόσο το Politico, «αναμένεται να προξενήσει μεγάλη εντύπωση η πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα την ηγεσία της σχολής με βοήθεια από την Κύπρο, που σημαίνει ότι θα τρέξουν το πρότζεκτ οι δύο χώρες της ΕΕ που έχουν τις στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία».
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Ελλάδα θα ηγείται της ακαδημίας κατασκόπων.
Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ένωσης, η ακαδημία θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την Ε.Ε.
Επίσης, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα.
Η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται έως το 2025, ενώ θα είναι και επικεφαλής του πρότζεκτ για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger.
Η Ιταλία αναμένεται να έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones.
Ακόμη, η Εσθονία θα ασχοληθεί με τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους- που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών- και η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του πρότζεκτ για νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας.
Η Τσεχία αναμένεται να είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου και η Γαλλία τη βελτίωση του καταμερισμού των βάσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής, προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης».
Πόλεμοι των άστρων και της θάλασσας
Η Γαλλία θα είναι επίσης υπεύθυνη για τη λεγόμενη λύση ραδιοπλοήγησης της ΕΕ, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνατοτήτων στρατιωτικής θέσης, πλοήγησης και χρονισμού, εκμεταλλευόμενοι το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo.
Η Ιταλία, επικουρούμενη από τη Γαλλία, θα οδηγήσει το έργο στην ανάπτυξη ενός αυτόνομου ευρωπαϊκού δικτύου ευαισθητοποίησης στον τομέα της επιτήρησης του χώρου (SSA), προκειμένου να ανταποκριθεί στις φυσικές και ανθρώπινες απειλές, σύμφωνα με το έγγραφο.
Η Βουλγαρία θα οδηγήσει το λεγόμενο αναπτυσσόμενο modular πακέτο ικανότητας υποβρύχιας παρέμβασης, γνωστό και ως Divepack, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ικανότητας γρήγορης αντίδρασης στη θάλασσα και εντός εσωτερικών υδάτινων σωμάτων για αποστολές ειδικών δυνάμεων.
Η Ελλάδα θα ξεκινήσει ένα έργο για την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων που μπορούν να αναπτυχθούν προκειμένου να συμμετάσχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις.
Η Αυστρία θα οδηγήσει σε ένα έργο επιτήρησης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών (ΧΒΡΠ), το οποίο θα δημιουργήσει ένα δίκτυο που θα παρακολουθεί τις απειλές για να υποστηρίξει τις αποστολές της ΕΕ και να προστατεύσει τα στρατεύματα από τις ΧΒΡΠ βλάβες.
Η Γερμανία θα ηγηθεί ενός σχεδίου για τη βελτίωση του συντονισμού της γεωμετεωρολογικής και ωκεανογραφικής συλλογής πληροφοριών με τη χρήση μεγάλων δεδομένων και προηγμένων αναλύσεων.
Η μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ θα είναι η μετατροπή των προτάσεων σε πραγματικότητα σχολιάζει ακόμα το Politico,καθώς «πολλά από τα προγράμματα της PESCO, που ανακοινώθηκαν με φανφάρες πέρυσι, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στο να υλοποιηθούν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου