Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, Keri Glassman, το πιο υγιεινό ψωμί είναι το πολύσπορο, καθώς είναι φτιαγμένο από αλεύρι ολικής αλέσεως, περιέχει θρεπτικούς σπόρους και ούτε ίχνος ζάχαρης.
Πολλές φορές μάλιστα περιέχει και αλεύρια οσπρίων, που αυξάνουν τη συνολική πρωτεϊνική του αξία, όπως υποστηρίζει η διαιτολόγος. Όσον αφορά τα συσκευασμένα ψωμιά, γενικά τρια πράγματα προτείνει να προσέξεις, πριν βάλεις κάποιο στο καλάθι σου:
Να μην περιέχει ζάχαρη και πρόσθετα. «Φύλαξε τη ζάχαρη για όταν θα θέλεις ένα μπισκότο, όχι μια φέτα ψωμί», λέει. Σημαντικό είναι επίσης να προσέχεις το πόσο αλάτι περιέχει. Η ιδανική ποσότητα είναι 100-200mg.
Όσο για το ποιο θεωρεί το χειρότερο ψωμί; Το λευκό φυσικά, καθώς δεν έχει καμία ουσιαστική θρεπτική αξία.
Τα οφέλη του πολύσπορου ψωμιού
Το πολύσπορο ψωμί σίγουρα υπερτερούν διατροφικά σε σχέση με το λευκό ψωμί.
Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια για να φέρετε εις πέρας όλα αυτά που θέλετε να προλάβετε μέσα στην ημέρα, βοηθούν την σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, την ενίσχυση του μεταβολισμού, τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, την μείωση της κακής χοληστερίνης και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Επιπλέον προσφέρουν στον οργανισμό πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β (βοηθούν στο μεταβολισμό των τροφών), μαγνήσιο (βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος), φώσφορο και ασβέστιο (για γερά οστά και δόντια) και σίδηρο (βοηθάει στην οξυγόνωση των κυττάρων).
Αν τώρα υποφέρετε από κατακρατήσεις, έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση, βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης, γαλουχίας ή εμμηνόπαυσης ή θέλετε να προσέξετε τη σιλουέτα σας μπορείτε να αναζητήσετε συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται με περισσότερο ασβέστιο, μειωμένο νάτριο, μεγαλύτερη αναλογία πρωτεϊνών (που θα σας προκαλέσει πιο γρήγορο κορεσμό) και πολύτιμα ακόρεστα λιπαρά οξέα (τα οποία εάν είναι ενταγμένα σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου και σε ορισμένες φλεγμονώδεις καταστάσεις του οργανισμού).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου