Ακόμη και αν δεν αγαπάτε τις φακές, δύσκολα θα αντισταθείτε στη σούπα της θείας Δήμητρας
Υπάρχουν φαγητά που για κάποιον λόγο αγαπάμε να τρώμε αλλά και κάποια άλλα που μας αγαπούν κι ας τα σνομπάρουμε..
Ενα τέτοιο φιλαράκι είναι κι οι φακές οι ταπεινές.
Προσωπικά κι εγώ η Δημητρούλα τις είχα στην απέξω για πολλά χρόνια γιατί τις θεωρούσα ξενέρωτες μέχρι που ηρθε η κρίση..
Επρεπε λοιπόν κάποια στιγμή να το αφήσω να περάσει στη κουζίνα μου αλλά πως...έτσι ξενέρωτο οπως ήταν;
Σκέφτηκα λοιπόν να το κάνω πιό καυτό κι απολαυστικό κάτι σαν την "ωραία μου κυρία"...Και το πέτυχα
Υλικά
500 gr φακές (1 πακέτο )
5 σκελίδες σκόρδο κομμμένες
3 κρεμμύδια και 2 καρότα αλεσμένα μαζί
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καρότα ξεφλουδισμένα και κομμένα ροδέλες
4-5 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 φλυτζάνι τσαγιού γεμάτο ελαιόλαδο
1 μικρή καυτερή πιπεριά
1 κ\σ κοφτή αλάτι
Πιπέρι μαύρο
Κόκκινο πιπέρι γλυκό
Πάπρικα γλυκιά
3-4 δαφνόφυλλα
Μπούκοβο για πασπάλισμα (προαιρετικά)
1 ζωμό λαχανικών για όσπρια
1 πρέζα ρίγανη
Κρέμα βαλσάμικου
Εκτέλεση
Βάλτε σε μία κατσαρόλα τις φακές να βράσουν για 5 λεπτά, σουρώστε τις και βάλτε τις πάλι στην κατσαρόλα, με όσο νερό χρειάζεται ώστε να σκεπάζονται.
Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, την ντομάτα,τη καυτερή πιπεριά τα μπαχαρικά,τα φύλλα δάφνης, το ζωμό,όπως επίσης και τα αλεσμένα κρεμμύδια και καρότα (χυλώνουν τις φακές).
Μόλις αρχίζει το βράσιμο, μετριάστε τη φωτιά και βράστε τις φακές μέχρι να χυλώσουν (οχι να λιώσουν),ανακατεύοντας συχνά ώστε να μην κολλήσουν.
Οταν είναι έτοιμες κι όμορφα χυλωμένες προσθέστε το ελαιόλαδο,τη ρίγανη και το αλάτι και μόλις πάρει μία βράση βγάλτε τη κατσαρόλα από την φωτιά.
Αφήστε 10 λεπτά να δέσουν όλα τα υλικά και σερβίρετέ το στο πιάτο σας με κρέμα βαλσάμικου και μπούκοβο για πασπάλισμα (προαιρετικά).
Το τρώτε με ψημένο ψωμί, ελιές καλαμών ξυδάτες, αλίπαστα κι αν έχετε και ταραμοσαλάτα ποιός σας πιάνει...!!
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 φλυτζάνι τσαγιού γεμάτο ελαιόλαδο
1 μικρή καυτερή πιπεριά
1 κ\σ κοφτή αλάτι
Πιπέρι μαύρο
Κόκκινο πιπέρι γλυκό
Πάπρικα γλυκιά
3-4 δαφνόφυλλα
Μπούκοβο για πασπάλισμα (προαιρετικά)
1 ζωμό λαχανικών για όσπρια
1 πρέζα ρίγανη
Κρέμα βαλσάμικου
Εκτέλεση
Βάλτε σε μία κατσαρόλα τις φακές να βράσουν για 5 λεπτά, σουρώστε τις και βάλτε τις πάλι στην κατσαρόλα, με όσο νερό χρειάζεται ώστε να σκεπάζονται.
Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, την ντομάτα,τη καυτερή πιπεριά τα μπαχαρικά,τα φύλλα δάφνης, το ζωμό,όπως επίσης και τα αλεσμένα κρεμμύδια και καρότα (χυλώνουν τις φακές).
Μόλις αρχίζει το βράσιμο, μετριάστε τη φωτιά και βράστε τις φακές μέχρι να χυλώσουν (οχι να λιώσουν),ανακατεύοντας συχνά ώστε να μην κολλήσουν.
Οταν είναι έτοιμες κι όμορφα χυλωμένες προσθέστε το ελαιόλαδο,τη ρίγανη και το αλάτι και μόλις πάρει μία βράση βγάλτε τη κατσαρόλα από την φωτιά.
Αφήστε 10 λεπτά να δέσουν όλα τα υλικά και σερβίρετέ το στο πιάτο σας με κρέμα βαλσάμικου και μπούκοβο για πασπάλισμα (προαιρετικά).
Το τρώτε με ψημένο ψωμί, ελιές καλαμών ξυδάτες, αλίπαστα κι αν έχετε και ταραμοσαλάτα ποιός σας πιάνει...!!
Και μην ξεχνάτε όλα τα υλικά να είναι απο την Ελληνική γή και τη θάλασσά μας.
Κι όταν θα τρώτε το πιάτο των πλούσιων - φτωχών γιαγιάδων μας με τη παρέα σας πιέστε κι ενα κατρούτσο κόκκινο ελληνικό κρασί στην υγειά της εύφορης γης μας...!!!!
Η γνώμη της θείας Δήμητρας:
Οσες φορές το έφτιαξα και το έφαγα μέσα στη κρίση και ιδιαίτερα το χειμώνα δεν κατάλαβα απο κρύο, φτώχεια και λατέρνα....Λειτούργησε σαν αντιμνημονιακό εμβόλιο
Η γνώμη της θείας Δήμητρας:
Οσες φορές το έφτιαξα και το έφαγα μέσα στη κρίση και ιδιαίτερα το χειμώνα δεν κατάλαβα απο κρύο, φτώχεια και λατέρνα....Λειτούργησε σαν αντιμνημονιακό εμβόλιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου