Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Ομελέτα φουρνιστή, με σπανάκι και μυρωδικά της Μαρίας Τσέκου



Πράσινη ομελέτα στα γρήγορα για όλους εμάς που θέλουμε να γίνουμε Popeye ή που βαρεθήκαμε να μαγειρεύουμε αυτές τις μέρες αλλά πρέπει κάτι να βάλουμε στο τραπέζι. 

Κατάλληλη στιγμή, καθώς είναι η εποχή που μπορούμε να βρούμε σπανάκια και χίλια - δυο μυρωδικά. 

Ένα μικρό διάλειμμα από τα κρεατικά και όλα τα γιορτινά, είναι «ώρα να βοσκήσουμε», όπως λέει και ο αδερφός μου όταν με βλέπει με κανα παραπανίσιο κιλό. 

Επί το έργον, λοιπόν, μπαίνω στο μανάβικο και αρχίζω να συγκεντρώνω τις πρασινάδες μου.


Υλικά και οδηγίες:

1 κιλό σπανάκι

½ ματσάκι άνιθο

½ ματσάκι μυρώνια

4-5 κλωναράκια καυκαλήθρες

½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

1 πράσο

½ ματσάκι μαϊντανό

3-4 φύλλα σέσκουλα

1 ξερό κρεμμυδάκι

2 ντομάτες

250 γρ. κίτρινα τυριά (κασέρι -πικάντικη γραβιέρα)

150 γρ. ανθότυρο νωπό

5 αυγά

250 γρ. γάλα

Φρυγανιά τριμμένη (3-4 κουταλιές σούπας)
αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο


Ξεκινάμε πλένοντας καλά τα λαχανικά μας. Αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν, τα κόβουμε όλα σε μικρά κομμάτια - εκτός από τις ντομάτες -, τους ρίχνουμε λίγο αλάτι και περιμένουμε λίγο για να μαραθούν. 

Τα στύβουμε λίγο ανάμεσα στις χούφτες μας, ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά, και τα βάζουμε όλα σε μια λεκάνη, προσθέτουμε 200 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί και το ανθότυρο (τριμμένο σε κομματάκια), λίγο πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι να στρώσουμε στο ταψί τις πρασινάδες μας.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι, τετράγωνο κατά προτίμηση, πασπαλίζουμε με φρυγανιά ώστε να καλυφθεί όσο γίνεται το ταψάκι στον πάτο και στα τοιχώματα. 

Ρίχνουμε μέσα στο ταψί το μείγμα των πρασινάδων και των τυριών, στρώνουμε την επιφάνεια με ένα πιρουνάκι και προχωράμε στα υπόλοιπα. 

Χτυπάμε τα αυγά, όπως θα κάναμε σε μια κανονική ομελέτα, προσθέτουμε το γάλα, λίγο αλάτι και τα ρίχνουμε όλα πάνω από το μείγμα του σπανακιού. 

Ο σκοπός είναι το μείγμα γάλακτος και αυγού να καλύψει σχεδόν τις πρασινάδες οπότε πράξτε αναλόγως αν δείτε ότι δεν φτάνει (δηλαδή ρίξτε λίγο γάλα ακόμα).


Και τώρα η διακόσμηση: 

Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες, τις απλώνουμε στην επιφάνεια της ομελέτας μας και τέλος πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυράκι. 

Όλα είναι εντάξει και έφτασε η ώρα να φουρνίσουμε την πράσινη ομελέτα. 

Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για περίπου 40-50 λεπτά ή αλλιώς μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα και να σταθεροποιηθεί.

Όπως καταλαβαίνετε, σερβίρεται σχεδόν αμέσως αλλά ακόμα και αν σας μείνει τρώγεται ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου (αρκεί να μην επικρατεί πολικό ψύχος, εποχές που είναι).

Μαρία Τσέκου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην ευλογημένη μεσσηνιακή γη. Κατάγομαι από αγροτική οικογένεια και ως εκ τούτου αισθάνομαι παιδί των μποστανιών και των ελαιώνων. Η αυτάρκεια στην τροφή με κάνει να νιώθω ελεύθερη και συγχρόνως ήσυχη.

Έμαθα να μαγειρεύω από πολύ μικρή κοιτάζοντας τι γίνεται στην κουζίνα της μαμάς. Δεν μπορώ να πω ότι είχα σκεφτεί τη μαγειρική ως επάγγελμα, έτσι λοιπόν ασχολήθηκα με τη λογιστική.

Όμως μαγείρευε-μαγείρευε με τράβηξε ξανά κοντά της για τα καλά, σαν μαγνήτης, και έγινε για μένα αγάπη και εργασία μαζί.  


http://www.bostanistas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου