Ένα προοπτικό άρθρο που δημοσιεύθηκε από τον Cell Press στις τάσεις της βιοτεχνολογίας παρουσιάζει στοιχεία ότι τα μικρόβια του εντέρου παράγουν αέρια που μπορεί να συμβάλλουν σε γαστρεντερικές παθήσεις και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες για την κατάσταση της υγείας του ατόμου.
Ως μέσα μέτρησης αυτών των πιθανών βιοδεικτών, οι συγγραφείς προτείνουν δύο νέα συστήματα ανίχνευσης αερίων, ένας από τους οποίους είναι ένας ηλεκτρονικός αισθητήρας αερίων με τη μορφή ενός χαπιού που μπορείτε να καταπιείτε.
Αυτά τα συστήματα μπορούν να προσφέρουν έναν αξιόπιστο και οικονομικό τρόπο κατανόησης του αντίκτυπου των εντερικών αερίων στην ανθρώπινη υγεία, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεχνικών και θεραπειών.
Αυτό είναι ένα σχηματικό σχήμα μιας κατάποσης κάψουλας αερίου.
"Η επίδραση του ανθρώπινου εντέρου στις γαστρεντεια υγειονομική περίθαλψη κάθε χρόνο παγκοσμίως", λέει ο ανώτερος συγγραφέας Kourosh Kalantar-zadeh, καθηγητής ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
"Οι καινοτόμες μεθοδολογίες για την αξιολόγηση της κατάστασης του εντέρου και της διάγνωσης σχετικών ασθενειών, όπως περιγράφονται στο παρόν άρθρο, θα προσφέρουν πρωτοφανή οφέλη στο ευρύ κοινό παρέχοντας ιατρικές και διαγνωστικές συσκευές που μειώνουν σημαντικά το ιατρικό κόστος και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της υγειονομικής περίθαλψης Σύστημα."
Διαφορετικοί τύποι μικροβίων που βρίσκονται στο έντερο παράγουν μοναδικά αέρια ως υποπροϊόν του μεταβολισμού τους.
Για παράδειγμα, βακτήρια που μειώνουν τα θειικά παράγουν υδρόθειο, μια πικάντικη οσμή που θυμίζει σάπια αυγά, ενώ τα μεθανογόνα αρχάδια παράγουν το αθόρυβο αέριο μεθάνιο.
Επειδή αυτά τα εντερικά αέρια έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η ακριβής μέτρηση των εντερικών αερίων θα μπορούσε να επιταχύνει τη γνώση σχετικά με τη δυνητική συμβολή συγκεκριμένων μικροβίων εντέρου σε διάφορες καταστάσεις γαστρεντερικής υγείας.
Ωστόσο, οι τρέχουσες μέθοδοι, όπως η αναπνοή, δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη σύνθεση των αερίων που βρίσκονται στο έντερο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιο αξιόπιστες προσεγγίσεις.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα in vitro συστήματα ζύμωσης και οι καταπιούμενες κάψουλες αερίων αποτελούν πολλά υποσχόμενα εναλλακτικά.
Οι μέθοδοι ζύμωσης περιλαμβάνουν τη λήψη δειγμάτων κοπράνων από ανθρώπους και την καλλιέργειά τους σε ένα υγρό χωρίς οξυγόνο περιβάλλον που μοιάζει με το γαστρεντερικό σωλήνα.
Ακολούθως συλλέγονται δείγματα αερίου από τις καλλιέργειες κοπράνων και ποσοτικά αναλύονται για να διαχωριστούν διαφορετικοί τύποι αερίων.
Μια πιο άμεση και ακριβής προσέγγιση περιλαμβάνει τη χρήση καψυλιωμένων αισθητήρων αερίων που μπορούν να καταποθούν και αερίων δειγμάτων ενόσω βρίσκονται στο εσωτερικό του εντέρου.
Αυτά τα ηλεκτρονικά χάπια αισθητήρων αερίων αποτελούνται από ένα προστατευτικό κέλυφος, ένα παράθυρο διαπερατό από αέρια μεμβράνης, έναν αισθητήρα αερίου, έναν μικροεπεξεργαστή και έναν ασύρματο πομπό για τη διεκπεραίωση και τη μεταφορά των δεδομένων και μια μικροσκοπική μπαταρία.
Οι συγγραφείς συζητούν επιλογές για την αντιμετώπιση διαφόρων προκλήσεων στην εφαρμογή και συνιστούν επίσης ότι η μελλοντική έρευνα θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης απόδοσης αυτών των συστημάτων.
Στο τέλος, αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο αξιόπιστες και οικονομικές διαγνωστικές συσκευές.
"Επειδή και οι δύο τεχνικές είναι μη επεμβατικές, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά τις σχετικές ιατρικές βιομηχανίες και τους τομείς της δημόσιας υγείας, διευκολύνοντας τη διαμόρφωση των μεθοδολογιών για τη διάγνωση και ενδεχομένως νέων θεραπειών για γαστρεντερικές νόσους" λέει ο Γιαζέ.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου