Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Η πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου έχει τον πιο μολυσμένο αέρα



Η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, η Κίνα, έχει από καιρό μια φήμη για τους θολούς ουρανούς της. Αλλά αυτές τις μέρες, η γειτονική Ινδία αγωνίζεται για την πολύ μεγαλύτερη μάχη με τη ρύπανση: η χώρα της Νότιας Ασίας φιλοξενεί τις 10 πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου.


Λίγο πιο έξω από την πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, η Kusum Malik Tomar γνωρίζει το προσωπικό και οικονομικό κόστος του να αναπνέει κανείς λίγο από τον πιο τοξικό αέρα στον κόσμο. 

Στα 29 της, έμαθε ότι η ρύπανση ήταν η πιθανότερη αιτία του καρκίνου που αναπτύσσεται μέσα στους πνεύμονές της. Δεν είχε ποτέ αγγίξει ένα τσιγάρο. 

Ο σύζυγός της Vivek πούλησε τη γη τους για να πληρώσει για τη θεραπεία της. Δανείστηκαν χρήματα από την οικογένεια. Οι αποταμιεύσεις τους τελικά εξαφανίστηκαν.

"Η κυβέρνηση σκέφτεται την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά οι άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες ή υποφέρουν από αυτές", δήλωσε ο Τόμαρ στο Bloomberg. 

"Πώς μπορείς να αναπτυχθείς οικονομικά όταν, στη χώρα σου, οι πολίτες σου αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης;", αναρωτιέται.

Η Ινδία αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό να εφαρμόσει το είδος της συντονισμένης εθνικής προσέγγισης που βοήθησε την Κίνα να μειώσει τη ρύπανση. 

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi προωθεί τώρα νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αρχίσουν να περιορίζουν τον επικίνδυνο αέρα. 

Τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών, ωστόσο, θα πρέπει να είναι αρκετά για να ξεπεράσουν τις άλλες πτυχές της έντονης ανάπτυξης της Ινδίας, από τη σκόνη που αφήνουν τα χιλιάδες νέα εργοτάξια μέχρι τις εκπομπές από εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα.

Τις προσεχείς εβδομάδες, οι πολιτικές της κυβέρνησης Modi για τη ρύπανση θα τεθούν υπό δοκιμασία καθώς ο χειμώνας κατεβαίνει στις σκονισμένες πεδιάδες της βόρειας Ινδίας. 

Οι καλλιέργειες καίγονται κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν και εκατομμύρια πυροτεχνήματα εξέρχονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Diwali, συνήθως πιέζοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση σε επικίνδυνα επίπεδα.

Εάν οι αυστηρές πολιτικές για την καταπολέμηση του νέφους εφαρμοζόντουσαν με επιτυχία, οι πολίτες και η κυβέρνηση της Ινδίας θα ήταν πολύ πιο πλούσιοι. 

Με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα τέλη υγειονομικής περίθαλψης και οι απώλειες παραγωγικότητας από τη ρύπανση κοστίζουν την Ινδία έως και 8,5% του ΑΕΠ. 

Στο σημερινό του μέγεθος των 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 221 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.




Και ενώ η Ινδία είναι σήμερα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, η οικονομία της Κίνας ύψους 12,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πενταπλάσια. 

Η χώρα της Νότιας Ασίας εξακολουθεί να προσπαθεί απεγνωσμένα να προωθήσει τη βασική βιομηχανία, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει επιδείνωση της ρύπανσης, δήλωσε ο Raghbendra Jha, καθηγητής οικονομικών του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου.

"Είναι πολύ απλοϊκό να υποθέσουμε μια ομαλή μετάβαση" στην καθαρή οικονομική ανάπτυξη στην Ινδία, είπε.

Εν τω μεταξύ, μετά από δύο δεκαετίες ανάπτυξης που ανασχημάτισαν την παγκόσμια οικονομία, η Κίνα ορχηστρώνει μια στροφή προς λιγότερο ρυπογόνες υπηρεσίες και κατανάλωση. 

Και ενώ οι πόλεις της βλέπουν ακόμα θολές μέρες, έχουν δει και βελτιώσεις.

Ο αριθμός των "πολύ ανθυγιεινών" ημερών ή και χειρότερα - όταν τα επίπεδα επικίνδυνων σωματιδίων που ονομάζονται PM2,5 ξεπέρασαν τα 200 - αυξήθηκε σε 84 στο Νέο Δελχί το 2017 από 66 το 2015, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων ποιότητας αέρα από την AirVisual, 

Στο Πεκίνο, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 20 κατά την ίδια περίοδο, μόλις μερικές ημέρες από τότε που ήταν περίπου στο 43.

Η κυβέρνηση της Ινδίας δήλωσε ότι ορισμένες διεθνείς μελέτες που συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με τη θνησιμότητα «μπορεί να μην είναι ρεαλιστικές» και ότι «ο αριθμός των θανάτων λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω και να υποστηριχθεί από αυτόχθονες μελέτες».

Η κυβέρνηση Modi έχει επίσης προωθήσει την ηλιακή ενέργεια, βελτιωμένα πρότυπα εκπομπών και έχει εκδώσει εκατομμύρια δοχεία φυσικού αερίου για να μειώσει τις πυρκαγιές κουζίνας στα σπίτια. 

Οι αξιωματούχοι προσπάθησαν επίσης να απαγορεύσουν στους αγρότες να καίγονται καλλιέργειες. 

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι εξακολουθούν να περιμένουν πιο συγκεκριμένους στόχους από ένα εθνικό σχέδιο καθαρού αέρα το οποίο δεν έχει ακόμη αρχίσει επίσημα.

Στο Νέο Δελχί, η Tomar, ο οποίος διαγνώστηκε πριν από έξι χρόνια με τον καρκίνο του πνεύμονα σταδίου τέσσερα, δεν μπορεί πλέον να εργαστεί. 

Ξοδεύει τις ημέρες της στο διαμέρισμα της, μεταξύ ιατρικών εξετάσεων και χημειοθεραπευτικών ραντεβού.

«Μερικές φορές υποφέρω που η οικογένειά μου πρέπει να υποστεί τόσα πολλά - διανοητικά, σωματικά, συναισθηματικά, αλλά και οικονομικά», λέει η ίδια.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου