Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Προσφυγικό: Οριακή η κατάσταση στα νησιά


Συνάντηση με τον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σκιά των άκρως επικριτικών δημοσιευμάτων για την κατάσταση στο hotspot στη Μόρια της Λέσβου. 

Λίγο αργότερα θα αναχωρήσει για το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο κορυφής με επίκεντρο το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. 

Η σύνοδος δεν θα καταλήξει σε αποφάσεις, ωστόσο θα γίνει μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους δύο πόλους των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Εως χθες το βράδυ δεν είχε ακόμη διευκρινισθεί αν τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει στην άτυπη σύνοδο και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ή εάν θα παραμείνει στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Αβραμόπουλο.

Περίπου 9.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά, παραμένουν σε άθλιες συνθήκες στη Μόρια παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει 1,6 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχεται ότι η κατάσταση στο συγκεκριμένο hotspot είναι οριακή. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κάποιο άλλο σχέδιο πέραν των μεταφορών στην ενδοχώρα, που πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη ένταση το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

Ο κ. Βίτσας τονίζει ότι γίνονται προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών, όμως προσθέτει ότι «όλα εξαρτώνται από τις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες έχουν αυξηθεί». 

Οσον αφορά την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών, σε συνέντευξή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση επικοινώνησε σχετικά με την Κομισιόν, αλλά και με το Λιμενικό της Τουρκίας. 

Σημείωσε ότι «η αυστριακή προεδρία της Ε.Ε. δεν μιλάει με την Τουρκία και δεν ασχολείται με το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο» και προσέθεσε ότι «το μεγάλο διακύβευμα είναι η ανακατανομή σε όλη την Ευρώπη. 

Οσον αφορά τις αιτιάσεις της περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου για την κατάσταση στη Μόρια, η οποία έχει απειλήσει να βάλει λουκέτο, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «η Μόρια δεν είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για να εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας». 

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, η υγειονομική επιτήρηση των δομών φιλοξενίας αφορά τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Εξάλλου, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού, τις τελευταίες ημέρες στις υπηρεσίες έχει σημάνει συναγερμός εφόσον φαίνεται ότι τα περιθώρια διαχείρισης του θέματος στενεύουν υπό την πίεση των αυξημένων ροών αλλά και των τοπικών αρχών. 

Ενδεικτικά ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος χθες ανάρτησε διαδικτυακή πλατφόρμα για τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να κλείσει το hotspot στο Βαθύ, όπου παραμένουν 4.000 αιτούντες άσυλο ενώ η χωρητικότητα της δομής δεν ξεπερνά τα 650 άτομα.

Την προηγούμενη Δευτέρα, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με κύριο θέμα την κατάσταση στη Μόρια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ο κ. Βίτσας σε συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και στελέχη επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα των επιστροφών στην Τουρκία, οι οποίες ωστόσο... απλώς δεν πραγματοποιούνται.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου