Επεκτείνονται οι περιπτώσεις όπου κατηγορούμενοι δεν θα εμφανίζονται στα δικαστήρια αλλά θα καταδικάζονται ερήμην τους, μόνο με την γραπτή δήλωση παραδοχής τους.
Με το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα κερδηθεί πολύτιμος δικαστικός χρόνος και θα αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη προχωρήσει στην ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή σύντομα, αφού πρώτα τύχει του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου.
Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, αρχικά το υπουργείο προωθούσε νομοθετική ρύθμιση ώστε όλα τα ποινικά αδικήματα που σύμφωνα με τη νομοθεσία, τιμωρούνται σήμερα με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους, οι κατηγορούμενοι που επιθυμούν να δηλώσουν παραδοχή, να δικαιούνται να μην εμφανιστούν ενώπιον δικαστηρίου, αλλά να το δηλώσουν γραπτώς στην κλήση τους και το δικαστήριο να τους επιβάλει την δέουσα ποινή.
Ωστόσο, όταν το νομοσχέδιο αυτό τέθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για απόψεις, υποβλήθηκε η εισήγηση όπως το μέτρο αυτό επεκταθεί ώστε να καλύπτει και τα αδικήματα που ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι τριών ετών αντί ενός έτους που ήταν η θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στη βάση της εισήγησης αυτής ετοιμάστηκε το σχετικό νομοσχέδιο και όπως τόνισε ο κ. Νικολάου, σκοπός είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και η εξοικονόμηση δικαστικού χρόνου, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθηθεί η γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης.
Στα αδικήματα που τιμωρούνται μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση περιλαμβάνονται οι τροχαίες παραβάσεις, άλλες παραβάσεις του κοινού ποινικού δικαίου και όχι τα σοβαρά αδικήματα των διαρρήξεων και κλοπών, των ναρκωτικών, των επιθέσεων με πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης κ.ά.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, στην περίπτωση που ένα δικαστήριο παρά τη δήλωση παραδοχής του κατηγορούμενου, επιθυμεί να επιβάλει άλλη ποινή εκτός από αυτήν του προστίμου, τότε θα ζητεί τη φυσική του παρουσία με σχετική ειδοποίηση από την Αστυνομία.
Σήμερα επιτρέπεται σε περιορισμένο βαθμό η βεβαίωση ομολογίας ενοχής επί ποινικών κλήσεων, όπου δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του κατηγορουμένου στο δικαστήριο, κυρίως για κοινές τροχαίες παραβάσεις, μη καταβολή εξωδίκου κ.ά.
Όπως εκτιμάται, το μέτρο εκτός από τη συμβολή του στη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης, θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα και για τους πολίτες, οι οποίοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται ενώπιον δικαστή, μάλιστα, ενίοτε πάνω από μια φορά, να υποβάλλονται σε έξοδα για δικηγόρο για να έχουν στο τέλος το ίδιο αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου