Μια εκλογική διαδικασία-φάρσα εξασφάλισε στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεύτερη εξαετή θητεία:
Εκατομμύρια Βενεζουελάνοι μποϊκόταραν τις εκλογές, ενώ η διαδικασία αμφισβητήθηκε, πριν καν γίνει, ως "απάτη", τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Αγνοώντας τις εκκλήσεις από τις ΗΠΑ και τους τοπικούς ηγέτες να ακυρώσει τις εκλογές, το σοσιαλιστικό καθεστώς προχώρησε τη μάχη της προεδρίας παρά την απειλή περαιτέρω απομόνωσης και επιπλέον κυρώσεων κατά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας που έχει ήδη παραλύσει.
Σύμφωνα με την τοπική εκλογική επιτροπή, ο Μαδούρο εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 68% των 8,6 εκατομμύρια ψήφων.
Το πιο ενδιαφέρον, όμως, ήταν η συμμετοχή που σύμφωνα με την ίδια επιτροπή ανήλθε στο 46,01% -αισθητά μειωμένη από το 80% των προηγούμενων εκλογών και η χαμηλότερη για προεδρικές εκλογές από όταν ο Chavez ανέτρεψε την πολιτική ζωή της Βενεζουέλας το 1998.
Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι και αυτό το ποσοστό είναι πλασματικό και η πραγματική συμμετοχή κυμάνθηκε περί το 30%.
Πριν ακόμη ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων, ο σημαντικότερος αντίπαλος του Μαδούρο Χένρι Φάλκον έκανε λόγο για πλασματική διαδικασία, απαιτώντας επανάληψη της ψηφοφορίας.
Ο Φαλκόν κατήγγειλε τον τρόπο που διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές την Κυριακή, τονίζοντας ότι "δεν αναγνωρίζουμε αυτή την εκλογική διαδικασία και τη χαρακτηρίζουμε παράνομη".
Ο ίδιος είπε ότι η προεκλογική του εκστρατεία έλαβε 142.000 καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου στη διαδικασία, ενώ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα τοποθετώντας πάγκους με υποστηρικτές και υλικό του κυβερνώντος κόμματος σε 13.000 σημεία κοντά σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.
Ο ευαγγελικός πάστορας Χαβιέρ Μπερτούτσι, άλλος ένας υποψήφιος στις εκλογές, επίσης κατήγγειλε παρατυπίες και κάλεσε να διεξαχθεί εκ νέου η ψηφοφορία.
Πολλοί άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όπως και οι ΗΠΑ, καταδίκασαν τη διαδικασία της Κυριακής κάνοντας λόγο για μια "φάρσα" που οργανώθηκε για να δικαιολογηθεί η "στέψη" του επικεφαλής μιας "δικτατορίας", διαμηνύοντας πως δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλλει κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου της Βενεζουέλας, χώρας που αντιμετωπίζει ήδη βαθιά οικονομική κρίση.
"Με υποτίμησαν", είπε ο Μαδούρο σε υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, στο κέντρο του Καράκας.
Ο Μαδούρο, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί "γιος" του Ούγο Τσάβες, του προκατόχου του στην προεδρία, λέει ότι δίνει μάχη με μια "ιμπεριαλιστική συνωμοσία" με σκοπό να συντριβεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να καταληστευθεί ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας.
Οι αντίπαλοί του προσάπτουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καταστροφή μιας άλλοτε ευημερούσας οικονομίας.
Η Βενεζουέλα διανύει την πέμπτη χρονιά ύφεσης, είναι αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις, βλέπει την παραγωγή πετρελαίου να πέφτει, τα επίπεδα του υποσιτισμού να ανεβαίνουν, δοκιμάζεται από τον υπερπληθωρισμό και βιώνει μαζική φυγή των πολιτών της, που μεταναστεύουν σε άλλα κράτη.
Παρολ'αυτά, αγοράζει πετρέλαιο από το εξωτερικό για το πουλήσει σε παλιούς της συμμάχους...
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου