Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Σε ποιο σημείο τη Αθήνας βρισκόταν η Βρεφοδόχος, όπου οι μητέρες εγκατέλειπαν τα νεογέννητα παιδιά τους - Η συγκλονιστική ιστορία της "Βρεφοδόχου" του Βρεφοκομείου Αθηνών (ΦΩΤΟ)






1950. Η βρεφοδόχος ήταν ένα κιβώτιο που χωρούσε μέχρι και δύο βρέφη, ξαπλωμένα. Βρισκόταν στον εξωτερικό τοίχο βρεφοκομείων, για να μπορούν να αφήνουν κρυφά τα «απορριπτόμενα» μωρά. 




Όταν τοποθετούσαν το μωρό στο κιβώτιο, ένα ηλεκτρικό κουδούνι ανήγγελλε στο προσωπικό του βρεφοκομείου την «πράξιν της εγκαταλείψεως». 

Η δεκαετία του 1950 ήταν μία δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα. Όχι ότι υπήρχαν και πολλές εύκολες. Η φτώχεια και ο συντηρητισμός, ανάγκαζαν πολλές γυναίκες να εγκαταλείπουν τα νεογέννητα παιδιά τους, είτε γιατί είχαν γεννηθεί εκτός γάμου, είτε γιατί δεν μπορούσαν να τα ζήσουν. 

Τότε αναβίωσε η μεσαιωνική πρακτική της βρεφοδόχου, για να μην παρατάνε τα ανεπιθύμητα βρέφη στα σκουπίδια, ή σε κάποια γωνιά του δρόμου. 

Την περίοδο εκείνη, στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, στην οδό Πειραιώς, βρίσκονταν 230 εγκαταλελειμμένα παιδιά. Παραπάνω απ’ τα μισά θα πέθαιναν μέσα σε λίγους μήνες, λόγω έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων.... 


Η συγκλονιστική ιστορία της "Βρεφοδόχου" του Βρεφοκομείου Αθηνών

Πριν από 2-3 μέρες μου ήρθε ένα διαφημιστικό μειλ με μια φωτογραφία από τις ακόλουθες.
Ταράχτηκα και είπα να ψάξω να βρω υλικό για την περίοδο εκείνη οπού στην Αθηνά υπήρχε θλίψη, φτώχεια απαισιοδοξία και εθνικός διχασμός. βρήκα λοιπόν την παρακάτω ανάρτηση. την μεταφέρω αυτούσια.

ΟΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 1947-1950, ΤΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΙΩΝΑΝΝΟΥ.

ΕΛΛΑΔΑ 1947-1950. ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΤΕ, ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΗΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΝ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΜΩΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΥ ΒΡΕΙ. ΕΝΑ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΝΕΣ ΚΑΤΕΦΕΥΓΑΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

ΣΤΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ, ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΠΩΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ, ΜΙΑΝ ΙΔΕΑ ΜΟΝΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ, ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ, 


"ΠΕΡΙΦΗΜΗ" ΥΠΗΡΞΕ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ "ΒΡΕΦΟΔΟΧΟΣ" ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΣΥΡΤΑΡΙ-ΚΟΥΤΙ-ΚΡΕΒΑΤΑΚΙ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΜΑΝΕΣ, ΚΡΥΦΑ, "ΝΤΡΟΠΙΑΣΜΕΝΑ" ΚΑΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΑ, ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΠΑΝ ΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΜΩΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ. 

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΤ'ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΗΜΕΙΟ. "ΑΧ, ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!" ΑΝΑΦΩΝΩ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΕΣ ΟΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΩ Σ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΠΟΥ ΟΙ ΔΥΣΤΥΧΟΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΝΑΦΩΝΟΥΜΕ "ΑΧ, ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!" ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΓΙΝΕΙ ΨΥΧΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΕΣ ΘΑ ΑΝΑΠΗΔΟΥΜΕ ΠΛΙΝ-ΠΛΙΝ ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΣ, ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ, ΑΜΗΝ!

ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΑΦΗΝΑΝ ΤΑ ΜΩΡΑ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΚΑΛΕΣ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΤΙΣ ΜΑΝΑΔΕΣ ΣΥΝΟΔΕΥΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ (ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ).

Η ΜΕΓΑΛΗ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΤΡΑΒΗΞΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ, ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΙΚΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΛΛΕ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ.


ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ:



Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών Οδός Πειραιώς, Αθήνα, Ελλάς
Έτος Ιδρύσεως 1874


"Φιλανθρωπικό Ίδρυμα με σκοπό την περίθαλψη και συντήρηση αμφοτέρων των φύλων, εγκαταλελειμμένων υπό των γεννητόρων ή ορφανών πατρός ή μητρός και φυσικών εξωγάμων εφ' όσον η μήτηρ στερείται αποδεδειγμένως των μέσων συντηρήσεως του βρέφους.

Δύο μωρά την ημέρα ειναι ο μέσος όρος των εισαγομένων βρεφών στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών. Τα περισσότερα βρίσκονται στα σκαλοπάτια των σπιτιών και μερικά στα σκαλοπάτια του Ιδρύματος. 

Αλλα, παιδιά εκτός γάμου, έρχονται απευθείας από τα Μαιευτήρια. Τα παιδιά μένουν, εκτός αν υιοθετηθούν, έως ότου γίνουν δύο ετών. 

Παρά τον μεγάλο αριθμό ορφανών σήμερα στην Ελλάδα και την ασταθή οικονομία του Κράτους, είναι δύσκολο να βρεθούν ανάδοχοι γονείς. Το πρόβλημα του τι θα απογίνουν αυτά τα παιδιά γίνεται σοβαρό. 

Την παρούσα στιγμή το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών εχει 230 παιδιά. Παιδιά που ειναι πάνω από δύο ετών και δεν έχουν υιοθετηθεί, και για τα οποία δεν υπάρχει χώρος στο Ορφανοτροφείο, φιλοξενούνται σε δύο άλλα κτίρια εξίσου ακατάλληλα και υπερπληθή. 

Η UΝΚΚΑ βοήθησε με τρόφιμα, φάρμακα, φαρμακευτικό υλικό και τεχνικές συμβουλές, ετσι ώστε οι συνθήκες να καλυτερεύσουν εδώ και ένα χρόνο, όταν η θνησιμότης των παιδιών έφθανε το 80%. Αλλά τα παιδιά δεν έχουν χώρο να παίξουν και με τι να παίξουν. 

Το Ίδρυμα για τη Σωτηρία των παιδιών είναι ένας εθελοντικός Οργανισμός που συνεργάζεται με την UΝΚΚΑ, τμήμα Ελλάδος, και εχει στείλει μία Προϊσταμένη Αδελφή, ειδικά εκπαιδευμένη στην πρόνοια παιδιών, για τουλάχιστον δύο χρόνια, στο Βρεφοκομείο Αθηνών. Το ιδιο πρόβλημα ισχύει και για τα άλλα Βρεφοκομεία της Χώρας".

Β. Παπαϊωάννου


Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΒΡΕΦΟΔΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ.





Βρεφοδόχος.Από τη «Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια»:

Κιβώτιον ευμέγεθες δυνάμενον να χωρεί έως δύο βρέφη εξηπλωμένα. Το τοιούτον εντοιχίζεται παρά την εξώθυραν των βρεφοκομείων προς τον σκοπόν να εκτίθενται εν αυτώ κρυφά τα δι' ένα οιονδήποτε λόγον απορριπτόμενα ή εγκαταλειπόμενα νεογνά ή βρέφη.


Ως δε ήθελεν αποτεθεί εκεί το παιδίον αυτόματος ηλεκτρικός κώδων αγγέλλει την πράξιν ταύτην της εγκαταλείψεως.



ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΜΩΡΟ. ΑΝΥΠΑΝΤΡΗ ΜΑΝΑ ΠΡΟΣΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ ΣΤΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ.





ΤΟ ΚΡΑΤΑ ΣΦΙΚΤΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΘΑ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ.






ΜΩΡΟ ΑΦΗΜΕΝΟ ΑΤΥΧΩΣ ΣΤΑ ΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ.





            Η ΒΡΕΦΟΚΟΜΟΣ ΤΟ ΜΑΖΕΥΕΙ.





    ΜΑΝΑ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ. ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΕΙ ΣΤΗ  ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ.
    



ΜΑΝΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΩΣ ΘΗΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΒΡΕΦΗ 




Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ, ΙΑΤΡΙΚΩΣ, ΑΒΕΒΑΙΟ.






ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΩΡΩΝ. ΕΚ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ, ΘΗΛΥ, 25 ΗΜΕΡΩΝ, 2700 ΓΡΑΜ. ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΤΡΟΦΙΑ ΗΠΑΤΟΣ.






ΒΡΕΦΟΚΟΜΟΣ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΑΡΤΙΓΕΝΝΗΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΒΡΕΦΟΣ.




ΝΟΣΟΚΟΜΑ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕ ΙΣΧΝΟ ΕΤ
ΟΙΜΟΘΑΝΑΤΟ ΜΩΡΟ.






ΝΟΣΟΚΟΜΑ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕ ΜΩΡΑΚΙ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ.




ΜΩΡΑ ΣΤΙΣ ΚΟΥΝΙΕΣ.




ΜΩΡΟ ΣΤΗ ΚΟΥΝΙΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ.




Ο ΥΠΝΟΣ ΓΛΥΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΘΕΤΟ ΒΡΕΦΟΣ.



ΜΩΡΟ ΚΑΘΙΣΜΕΝΟ. ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
"ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΣΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΧΙΝΙΣΜΑ" ΡΑΙΝΕΡ ΜΑΡΙΑ ΡΙΛΚΕ.




ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒΡΕΦΟΚΟΜΟΙ ΜΕ ΜΩΡΑ. ΜΩΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΕΝΑ ΧΑΔΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ.



ΜΩΡΑ ΚΑΘΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙ ΛΙΓΟ Ο ΗΛΙΟΣ.





ΑΓΟΡΑΚΙΑ, ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ.



ΜΩΡΑ ΚΟΙΤΑΝΕ ΓΥΡΩ.





ΜΩΡΟ ΚΟΙΜΑΤΑΙ.






ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΞΕΝΙΤΕΥΘΕΙ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΤΑΙ.





ΜΩΡΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ.



Η Βρεφοδόχος «επιστρέφει» στην Ευρώπη
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι αυτή η πρακτική παραβιάζει τα δικαιώματα του παιδιού



Βρυξέλλες. Βέλγιο 

Οι βρεφοδόχοι, τα «κουτιά» δηλαδή στα οποία τοποθετούνται τα έκθετα βρέφη για να είναι προστατευμένα και να παραληφθούν άμεσα και ανώνυμα από τους αρμόδιους φορείς, κοινά στην Μεσαιωνική Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα στη δεκαετία του 1950, ξανακάνουν την εμφάνισή τους την τελευταία δεκαετία. 

Οι υποστηρικτές τους λένε ότι μια θερμαινόμενη βρεφοδόχος η οποία βρίσκεται υπό την επίβλεψη νοσοκόμας είναι πολύ καλύτερη από την εγκατάλειψη ενός βρέφους, συχνά νεογέννητου στον δρόμο. Κι όμως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι αυτή η πρακτική παραβιάζει τα δικαιώματα του παιδιού.

Ένα από τα επιχειρήματα εναντίον της βρεφοδόχου, η οποία έχει υπάρξει συνώνυμο της φτώχειας, του πόνου και της σκληρότητας μιας δύσκολης εποχής, είναι το γεγονός ότι η ανωνυμία δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο στην μητέρα να παραδώσει το παιδί της αν δεν μπορεί να το μεγαλώσει, αλλά και στον άντρα. Συνεπώς ένας ανεύθυνος πατέρας ή ένας προαγωγός θα μπορούσαν να εκθέτουν το βρέφος και να παίρνουν εκείνοι την απόφαση να το χωρίσουν από την μητέρα του.

«Μελέτες στην Ουγγαρία έχουν δείξει ότι δεν τοποθετούν τα μωρά στις βρεφοδόχους πάντοτε οι μητέρες, είναι συγγενείς, νταβατζήδες και πατέρες επίσης. Συνεπώς το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι βρεφοδόχοι στηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών και ένα πραγματικά έχει συναινέσει η μητέρα του βρέφους στην έκθεσή του. 

Η βρεφοδόχος είναι τόσο ανώνυμη και τόσο απομακρυσμένη από οποιαδήποτε συμβουλευτική που ενδεχομένως αποτελεί κίνδυνο για την μητέρα και το παιδί της.», εξηγεί ο καθηγητής ψυχολογίας Κέβιν Μπράουνι.

Η εναλλακτική όμως φαντάζει πολύ σκληρή για μια απελπισμένη μητέρα, που θα μπορούσε να εγκαταλείψει το μωρό της στο κρύο ή ακόμα και να το σκοτώσει. 

Αυτού του είδους τα επιχειρήματα προβάλλει το κίνημα υπέρ των βρεφοδόχων στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, τις βαλτικές χώρες, ως και την Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Ρουμανία. 

Η νομοθεσία πολλών από αυτές τις χώρες ενθαρρύνει την εξάπλωσή τους, ενώ σε πολλές από αυτές υπάρχουν στοιχεία ώστε να μπορεί να επικοινωνήσει μια μητέρα και να ζητήσει το παιδί της αν αλλάξει γνώμη.

ΠΗΓΗ  -  ΠΗΓΗ  - ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου