Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Στοιχειωμένα μέρη σε όλο τον κόσμο




"Νομίζω ότι σε όλους μας αρέσει να είμαστε λίγο φοβισμένοι, έτσι δεν είναι;" λέει ο συγγραφέας και ιστορικός Robert Grenville, του οποίου το βιβλίο Haunted Places, εξερευνά μερικά από τα πιο κρύα στίγματα στον κόσμο.


Από τα γοτθικά αρχοντικά μέχρι τα ανατριχιαστικά νεκροταφεία και τα απόκοσμα νησιά, οι παραφυσικές θέσεις προσελκύουν την προσοχή μας, ακόμα και αν αντισταθούμε στην ανάγκη να ζούμε σε εσωτερικούς χώρους. 

Το βιβλίο του Γκρένβιλ, το οποίο δημοσιεύτηκε από την Amber Books , δουλεύει σε μερικές από τις τρομακτικές ιστορίες του κόσμου.

"Υπάρχει μια διαχρονικότητα που λέει τρομακτικές ιστορίες γύρω από μια φωτιά σε κάποιο στρατόπεδο και το βιβλίο ακολουθεί  αυτή την παράδοση", λέει ο Grenville στο CNN Travel.


Παράξενα φαινόμενα


Ο 14ος αιώνας Mont Saint Michel σε μια ομιχλώδη νύχτα.
Ευγενική παραχώρηση του Alamy / Roman Mikhailov


Τα "στοιχειωμένα μέρη" είναι μια εξερεύνηση σφαιρών με φανταστικές τοποθεσίες - με εντυπωσιακές φωτογραφίες αυτών των τρομακτικών χώρων.

"Ο στόχος ήταν να αποκτήσουμε ένα ευρύ φάσμα χώρων από όλο τον κόσμο για να δείξουμε ότι τα παράξενα φαινόμενα είναι κοινές εμπειρίες για όλους μας", λέει ο Grenville, με έδρα το Λονδίνο .
Οι εντυπωσιακές εικόνες προήλθαν από τον διευθυντή εικόνων της Amber, Terry Forshaw.

Από την έμπνευση για την «τρελή γυναίκα στη σοφίτα» της «Jane Eyre» μέχρι το κάστρο της Σκωτίας που ενέπνευσε το «Dracula» του Bram Stoker, δεν υπάρχει έλλειψη τρελών σποτ για να εξερευνήσετε στις σελίδες του Grenville.
Σε πολλές περιπτώσεις, είναι τα εντυπωσιακά κτίρια, με τη μυστηριώδη αύρα τους, που είναι και η πραγματική επιλογή.

Στο Sterling Opera House στο Κονέκτικατ υποτίθεται ότι συχνάζει ένα φάντασμα.
Ευγενική παραχώρηση Alamy / Petter Casolino

Αυτή η μοναδική όπερα του 1889 είναι πλέον αχρησιμοποίητη. 

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, οι άδειες καρέκλες  δεν γεμίζουν πλέον με ενθουσιώδεις
θιασώτες αλλά με 
φαντασικά όντα. 

Το αχρησιμοποίητο κτίριο παραπέμπει σε μια εποχή που έμεινε ξεχασμένη. Ένα λείψανο από μια άλλη εποχή. Δεν είναι λοιπόν περίεργο να υπάρχουν φήμες οτι είναι στοιχειωμένο.

Ο Γκρένβιλ πιστεύει ότι η έκκληση των παραφυσικών χώρων συνδέεται με την ιδέα της εγκατάλειψης και της καταστροφής.
"Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια έχουν ένα αίσθημα απώλειας γι 'αυτό και η  υπερβολή αντανακλά πάνω τους, τα ενισχύει και τα στοιχειώνει."

Ξεχασμένοι κόσμοι

Το Real Mary's King's Close, ένα τουριστικό σημείο στο Εδιμβούργο, είναι προφανώς ο τόπος των υπερφυσικών γεγονότων.
Ευγενική προσφορά Alamy / Gary Doak

Άλλα ανατριχιαστικά σημεία περιλαμβάνουν το Κλείσιμο του Mary King του στο Εδιμβούργου .
Πήρε το όνομά του από τον Mary King, έναν έμπορα μεγιστάνα που κατοικούσε στο Κλείσιμο τον 17ο αιώνα. 

Το Κλείσιμο καταστράφηκε εν μέρει και θάφτηκε λόγω του κτιρίου του Βασιλικού Χρηματιστηρίου τον 18ο αιώνα και αργότερα έκλεισε πάλι για πολλούς άλλους λόγους για το κοινό. 

Η περιοχή περιβάλλεται από αστικούς μύθους, αφθονούν τα παραμύθια των hauntings και των δολοφονιών. 

Όταν χτίστηκε τον 18ο αιώνα το  λαμπερό Royal Exchange (σημερινό Edinburgh City Chambers), ο δρόμος έκλεισε, το τραγικό παρελθόν της περιοχής  θάφτηκε μαζί με τα σώματα των θυμάτων της πανώλης.

Το 1992,ένας Ιάπωνας ψυχολόγος επισκέπτης που έκανε περιήγηση στην περιοχή, λέγεται ότι ήρθε αντιμέτωπος με το φάντασμα μιας νεαρής κοπέλας που ονομάστηκε Annie. Υποτίθεται ότι την είχε αφήσει εκεί η οικογένειά της να πεθάνει. 

Το Κλείσιμο άνοιξε ως τουριστικό αξιοθέατο το 2003 και οι επισκέπτες μπορούν πλέον να περπατήσουν σε αυτές τις οδούς του Εδιμβούργου και να εξερευνήσουν τον ξεχασμένο κόσμο των φαντασμάτων.

Το Banff Springs Hotel υποτίθεται ότι στοιχειοθηκε από το φάντασμα μιας νεκρής νύφης.
Ευγενική προσφορά Alamy / Alexander McLean



Στον Καναδά, παρόμοια εκδηλώσεις έχουν εντοπιστεί στο Banff Springs Hotel.
Ο μοναδικός προορισμός μέλιτος της Marilyn Monroe, η οποία είχε το δικό της μερίδιο στη τραγωδία.

Είναι το υποτιθέμενο σπίτι της Νύφης. Το όνειρο μιας νεαρής γυναίκας που τέλειωσε με τον θάνατό της φορώντας το νυφικό.

Η ιστορία της Νύφης Ghost χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1920. 

Λέγεται ότι κατά την ημέρα του γάμου του νεαρού ζευγαριού η νύφη  κατέβηκε μία από τις μαρμάρινες σκάλες του ξενοδοχείου φορώντας νυφικό της

Κάτι την εξέπληξε με αποτέλεσμα να γλιστρήσει και να πέσει. Κάποιοι λένε ότι πιάστηκε η φτέρνα της στο στρίφωμα. Άλλοι λένε ότι το φόρεμά της έπιασε φωτιά  από τη φλόγα του κεριού. 

Όποια και αν είναι η αιτία, το τελικό αποτέλεσμα είναι η νύφη πέθανε μέσα σε αυτά τα τελευταία της βήματα.

Έκτοτε, το προσωπικό του ξενοδοχείου και οι φιλοξενούμενοι έχουν αναφέρει ότι είδαν μια πέτρινη φιγούρα να κινείται πάνω και κάτω από τις σκάλες κι άλλοι  μια φιγούρα ντυμένη με ένα γαμήλιο φόρεμα να χορεύει στην αίθουσα χορού στον επάνω όροφο, ανοίγοντας τον πρώτο χορό με τον σύζυγό της που δεν είχε ποτέ.

Με την τεράστια μαρμάρινη σκάλα και το γοτθικό εξωτερικό χώρο, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι άλλα κοσμικά όντα περπατούν στις αίθουσες του ξενοδοχείου.


Νεκροταφεία και νησιά

Το νεκροταφείο Père Lachaise του Παρισιού λέγεται ότι στοιχειώνεται από τον συγγραφέα Marcel Proust και τον συνθέτη Reynaldo Hahn.
Ευχετήριες κάρτες Dreamstime / Ximdab


Το Grenville προτείνει επίσης πολλά αφανή υπαίθρια αξιοθέατα. Τα νεκροταφεία, όπως το νεκροταφείο του Père Lachaise στο Παρίσι και το νεκροταφείο της Highgate του Λονδίνου, περιλαμβάνονται στο βιβλίο, χάρη στους φρουρούς τους.

Ένα ιδιαίτερα δροσερό σημείο είναι το νησί των κούκλων στο Xochimilco της πόλης του Μεξικού. Τα δέντρα στο νησιωτικό νησί είναι διακοσμημένα με κρεμαστές κούκλες, που λέγεται ότι ενσωματώνουν τα πνεύματα νεαρών κοριτσιών.

Σύμφωνα με έναν τοπικό μύθο, το 1951 ο επιστάτης του νησιού, Julian Santana Barrera, βρήκε το πτώμα ενός μικρού κοριτσιού επάνω στο νησί. Ποτέ δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν το πώς βρέθηκε εκεί. 

Ο επιστάτης κρέμασε σε ένα δέντρο την κούκλα που βρέθηκε δίπλα στο πτώμα, ως ένδειξη σεβασμού στο πνεύμα της. Στα επόμενα χρόνια, συνέχισε να συλλέγει και να κρεμάει κούκλες σε όλο το νησί, προσπαθώντας να απαλλαγεί από το πνεύμα της μικρής που υποστήριζε πως τον καταδίωκε, ενώ τελικά έχασε τα λογικά του και είχε παραισθήσεις. 

Το 2001 βρέθηκε πνιγμένος στο ίδιο σημείο που είχε βρεθεί το κορίτσι πριν 50 χρόνια, χωρίς οι αρχές να καταφέρουν να διαλευκάνουν ούτε το δικό του θάνατο. Λέγεται πως το πνεύμα της μικρής έχει στοιχειώσει τις κούκλες, ενώ κάποιοι αναφέρουν πως τις έχουν δει να ψιθυρίζουν και να κουνούν το κεφάλι ή τα χέρια τους.




«Υπάρχουν τραγικά παραμύθια, ειδικά όταν χάνονται μικρά παιδιά και στον τόπο αυτό κυκλοφορούν κακά πνεύματα» λέει ο Γκρένβιλ. "Υπάρχουν όμως και πολλές θετικές συναντήσεις."

Το παλαιό οχυρό Niagara της Νέας Υόρκης ήταν ο τόπος μίας θανατηφόρου μονομαχίας.
Ευγενική προσφορά Frank C. Grace


Αλλη μια από τις αγαπημένες ιστορίες του Grenville αφορά το Παλαιό Φρούριο Niagara, το επιβλητικό πρώην γαλλικό φρούριο στο κράτος της Νέας Υόρκης. 

Ήταν προφανώς ο τόπος μιας αιματηρής μονομαχίας, ο νικητής αποκεφάλισε το θύμα του και έκρυψε τα στοιχεία σε ένα πηγάδι.

"Ο αποκεφαλισμένος Γάλλος στρατιώτης αναδύεται από το πηγάδι εκεί όπου το σώμα του είχε πεταχτεί από τον δολοφόνο του", λέει ο Γκρένβιλ.
Είναι μια τρομερή ιστορία που κάνει τον επισκέπτη να αισθάνεται το ρίγος να διαπερνά τη σπονδυλική του στήλη όταν βρίσκεται στο φρούριο.

"Αυτό που είναι εντυπωσιακό όταν επισκέπτεστε ένα στοιχειωμένο χώρο είναι η ατμόσφαιρα που μπορείτε να συναντήσετε", λέει ο Grenville.



Τα πράγματα που χτυπούν τη νύχτα

Το νησί Poveglia ήταν καραντίνα για τα πλοία που έφθαναν στη Βενετία.
Ευγενική παραχώρηση Getty / Marco Secchi


«Η άφιξη το σούρουπο ή μετά το σκοτάδι αυξάνει τις αισθήσεις, αλλά υπάρχει μια σχεδόν όμοια αίσθηση κάτι που διαφοροποιεί τον ακριβή ορισμό. Το ίδιο συναίσθημα που νοιώθετε όταν οι τρίχες σας τσιμπάνε στο πίσω μέρος του λαιμού», λέει ο Grenville.

Ο συγγραφέας παραδέχεται ότι δεν έχει επισκεφθεί ακόμα κάθε μέρος που αναφέρει στο βιβλίο του. 
"Η σύνταξη αυτού του βιβλίου έχει προσθέσει μερικούς ακόμη προορισμούς στη λίστα" πρέπει να τους δώ !" λέει.

Αυτό το παγκόσμιο βιβλίο θα προσφέρει πολλές εμπνεύσεις για τον Grenville και άλλους κυνηγούς φαντασμάτων. 

Και ακόμη και ο Γκρένβιλ παραδέχεται οτι περιστασιακά  φοβάται.
"Δεν είναι δύσκολο να έρθει η ψυχή σας στο στόμα όταν επισκέπτεστε μερικούς από αυτούς τους τόπους", λέει.


Όλες οι εικόνες που έχουν ληφθεί από το βιβλίο "Haunted Places" του Robert Grenville που δημοσιεύτηκε από την Amber Books Ltd (www.amberbooks.co.uk) και διατίθενται από βιβλιοπωλεία και ηλεκτρονικούς βιβλιοπώλες τώρα (UK RRP £ 19.99 / ΗΠΑ RRP $ 29.95).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου