Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Οι επιχειρηματίες που πτώχευσαν



H κρίση των τελευταίων χρόνων υπήρξε καθοριστική για το ελληνικό επιχειρείν.
Πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο υπό το βάρος της μειωμένης ρευστότητας και των υπέρογκων υποχρεώσεων.




Η μη χρηστή διαχείριση και η έλλειψη διορατικότητας οδήγησαν πολλούς γνωστούς επιχειρηματίες στο κατώφλι της Σοφοκλέους, αφού φρόντισαν να αφήσουν πίσω τους χρέη εκατοντάδων ευρώ και απλήρωτους εργαζόμενους


Hondos Palace Πολυκαταστήματα

Σε οριστικό αδιέξοδο οδηγήθηκε η Hondos Palace Πολυκαταστήματα (πρώην Γεώργιος Χόντος Πολυκαταστήματα), καθώς προ ημερών το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε την εδώ και χρόνια προβληματική εταιρεία σε καθεστώς πτώχευσης.

Η πτώχευση περιλαμβάνει τρία καταστήματα, αυτά της οδού Πατησίων, της Ιπποκράτους στο κέντρο της Αθήνας και αυτό της Νέας Ιωνίας, τα οποία αναπτυσσόταν από το Γεώργιο Χόντο ενώ υπόλοιπα καταστήματα της αλυσίδας καταστημάτων Hondos Center τα οποία και διαχειρίζονται τα υπόλοιπα τέσσερα αδέρφια της οικογένειας Χόντου, συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, ως ξεχωριστές νομικές οντότητες.

Αν και στην αρχή τα πέντε αδέρφια (Νίκος, Γιώργος, Κώστας, Γιάννης, Αργύρης) δημιούργησαν ένα από τους πλέον επιτυχημένους Ομίλους της αγοράς, εντούτοις οι γκρίνιες που προέκυψαν ήταν αρκετές για δημιουργηθεί η διχόνοια.

Εκείνος που αποχώρησε από τον Όμιλο Hondοs Center, ήταν ο Γιώργος Χόντος δημιουργώντας την δική του αλυσίδα από το 2004 με την επωνυμία Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε.

Αυτή ήταν η αρχή του τέλους. Τα υπόλοιπα αδέρφια έφτασαν σε σημείο μέχρι και να αποκυρήξουν - τουλάχιστον επαγγελματικά - τον αδερφό τους και μάλιστα με γραπτή ανακοίνωση τους από το 2013.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι «τα Hondos Center δεν έχουν την παραμικρή επιχειρηματική ή άλλη σχέση με την εταιρεία Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε, εκτός βέβαια από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος της αλυσίδας για τα τρία καταστήματα που ελέγχει. Την εν λόγω εταιρεία τη χαρακτηρίζει «ανεξάρτητη και αυτοτελή επιχείρηση, η οποία λειτουργεί με δικό της οικονομικό και εμπορικό κίνδυνο στην αγορά και δεν αφορά στο παραμικρό την εταιρεία Hondos Center».

Η ανακοίνωση κατέληγε πως «η Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε. λειτουργεί υπό νέα διοίκηση ήδη από το 2004 και το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι η συνεργασία μαζί της ήταν έκτοτε εξαιρετικά δυσχερής έως και ανέφικτη».



Jet Oil

Η πτώχευση της Jet Oil μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών οδήγησε τον ιδιοκτήτη της Κυριάκο Μαμιδάκη στην αυτοκτονία, τον Ιούνιο του 2016.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης βίωσε την άνοδο και την πτώση της Ελλάδας σε όλο το φάσμα από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’30 στο χωριό Ανώσκελη στην Κρήτη, φοίτησε στην Ανωτάτη Εμπορική και παρακολούθησε δι’ αλληλογραφίας τον κύκλο σπουδών του School of Career του LSE. Το πιο μεγάλο σχολείο όμως ήταν η θητεία του στο πλευρό του θείου του και φτασμένου επιχειρηματία στο χώρο των πετρελαιοειδών, Γ.Ι. Μαμιδάκη. Μέχρι που αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα.

Το 1968, μαζί με τα δύο του αδέρφια, τον Νίκο και τον Γιώργο, θα ιδρύσουν την Jet Oil, μια εταιρεία που έμελλε να γίνει από τις κυριότερες στον χώρο των πετρελαιοειδών στην Ελλάδα. Από τον θείο του «κληρονόμησε» την εξαιρετική σχέση με τους Ρώσους, μιας και ο Γ.Ι. Μαμιδάκης είχε κλείσει αποκλειστικές συμφωνίες πώλησης πετρελαίου έως το 1981! Τις ισχυρές διασυνδέσεις με τους Ρώσους διατήρησε επί μακρόν και ο όμιλος Mamidoil-Jet Oil, ενώ ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ήταν ο εξωστρεφής του χαρακτήρας, μιας και πέρα από την Ελλάδα, η Jet Oil έκανε εξαγωγή πετρελαιοειδών και στα Βαλκάνια, όταν ένα εξαιρετικά ισχυρό brandname.


Βωβός

Τρεις φορές συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο ο επιχειρηματίας Μπάμπας Βωβός, μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης της ομώνυμης εταιρείας real estate, γνωστή για τα δεκάδες – αμφιβόλου αισθητικής - γυάλινα κτίρια που κατασκεύασε στην Λεωφόρο Κηφισίας.

Η δραστηριότητα της Βωβός ξεκίνησε το 1974, ενώ η στενή σχέση που είχε ο επιχειρηματίας με τον πρώην Δήμαρχο Αμαρουσίου Παναγιώτη Τζανίκο είναι καταλυτική και η εταιρεία του απογειώνεται στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Η πτώση ξεκίνησε το 2008, λίγο μετά την έναρξη της περιπέτειας του Βοτανικού. Το πάγωμα των εργασιών του εμπορικού κέντρου, η ύφεση στην οποία εισήλθε η Ελλάδα αλλά και η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση στο κομμάτι των ακινήτων, ήταν αυτή που επέδρασε καταλυτικά στην μετέπειτα πορεία του Ομίλου.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτό… Το μοντέλο που χρησιμοποιούσε μέχρι πρώτινος ο Βωβός ήταν τα περισσότερα από τα ακίνητα που κατασκεύαζε να τα μισθώνει. Υπέγραφε χρηματοδοτικές μισθώσεις και ουσιαστικά προεισέπραττε τα ενοίκια για 10-12 χρόνια.

Έτσι, λοιπόν, εξασφάλιζε πολύ μεγάλους πόρους. Με την έναρξη της κρίσης, βρέθηκε να έχει χρηματοδοτικές μισθώσεις που δεν ικανοποιούνται από τις υπομισθώσεις, με συνέπεια να μπαίνει μέσα.

Πλέον τα ακίνητα της εταιρείας έχουν περάσει στις πιστώτριες τράπεζες μετά και τη υπογραφή του σχεδίου εξυγίανσης της τον περασμένο Μαϊο.


Sprider

Υποστήριζαν ότι θα κατακτούσαν όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά και τα Βαλκάνια. Οι αδελφοί Χατζηιωάννου, ιδιοκτήτες της αλυσίδας Sprider, έβαλαν το 2013 λουκέτο στα 44 καταστήματα που είχαν απομείνει στην εταιρία επί ελληνικού εδάφους και του ενός στη Βουλγαρία, άφησαν περί τους 800 εργαζόμενους απλήρωτους και περί τα 100 εκατ. ευρώ φέσια σε τράπεζες και προμηθευτές. Είχε προηγηθεί η μεγάλη φωτιά το 2012 στις αποθήκες στην Ανθούσα και κατέστρεψε μέχρι και τα βιβλία της εταιρίας. Οι ασφαλιστικές αρνήθηκαν να την αποζημιώσουν.

Για την πυρκαγιά η διοίκηση κάνει τότε λόγο για εμπρησμό αλλά το Δεκέμβριο του 2012 ασκήθηκε κατά των τότε μελών του διοικητικού συμβουλίου ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό, απάτη σε βάρος των ασφαλιστικών και απόπειρα απάτης. Οι διοικούντες φέρονταν να σχεδίασαν την πυρκαγιά ώστε να εισπράξουν την ασφάλεια ύψους 16 εκατ. ευρώ. Αυτή ήταν η δεύτερη φωτιά που μπήκε.

Το 2004 κάηκε πάλι η κεντρική αποθήκη της εταιρία , ενώ από πυρκαγιά καταστράφηκαν επίσης τρία καταστήματα στη Δάφνη Λυκόβρυση και την Ερμού.


Glou

Η εμπορική δραστηριότητα της οικογενείας Γλου χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950. Τότε ως μικροπωλητής ο κ. Δημήτρης Γλου, πατέρας των Αντώνη και Γιώργο Γλου, είχε πάγκο στον Πειραιά, ενώ το 1985 άνοιξε το πρώτο κατάστημα με είδη ένδυσης και αθλητικών ειδών στην πόλη. Το 1994, οι αδελφοί Γλου αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στη χονδρική αγορά αθλητικών ειδών σε συνεργασία με την εταιρία Puma. Το 2008 η εταιρεία Glou είχε τζίρο 80 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν λίγο αργότερα όταν η εταιρεία Puma τους απείλησε ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον τους απαιτώντας 130 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή η εταιρεία θεωρεί ότι συστηματικά υπεξαίρεσαν και καταχράστηκαν τα δύο αδέλφια, έπειτα από έρευνα της Deloitte, από το 2008 ως και το 2010.


Ατλάντικ


Η οικογένεια Αποστόλου μαζί με την οικογένεια Λαουτάρη, ήταν οι ιδιοκτήτες της αλυσίδας σουπερμάρκετ Ατλάντικ.

Τα προβλήματα και οι διαφωνίες μεταξύ των μετόχων τόσο στην άσκηση του mangment όσο και σε άλλα επιμέρους επιχειρηματικά θέματα, οδήγησε στην κατάρρευση της Ατλάντικ, η οποία στην περίοδο της ακμής της διέθετε 151 καταστήματα Ατλάντικ συν 21 cash & Carry και 545 καταστήματα Franchise ΑΡΙΣΤΑ.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν το 2010, όταν η Ατλάντικ προχώρησε στη λύση μισθώσεων και πώληση του παγίου εξοπλισμού 103 καταστημάτων καθώς και στη διακοπή 27 καταστημάτων με αποτέλεσμα το δίκτυο της να περιοριστεί στα 30 καταστήματα.

Η αυλαία έπεσε οριστικά το καλοκαίρι του 2011, ύστερα από την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να μπει τέλος στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99.


Φωκάς

H Φωκάς, ήταν από τις πλέον ιστορικές αλυσίδες ένδυσης στη χώρα. Ιδρυθεί το 1936 από τρία αδέρφια, τον Απόστολο, τον Λέανδρο και τον Οδυσσέα Φωκά. Η εταιρεία μετονομάστηκε το 1958 και το 1978 εγκαινίασε το πολυκατάστημα της οδού Τσιμισκή 7.500 τμ.

Το 1990 η Φωκάς συνέχισε να επεκτείνεται και προχώρησε σε συμφωνία με την Esprit ενώ το 2000 η εταιρεία σχεδίαζε την είσοδο της στο Χρηματιστήριο. Τα επόμενα χρόνια τα ηνία της εταιρείας ανέλαβε η Βασιλική Φωκά και τα αδέρφια της, Μαρία, Πόλυ και Ανέστης.

Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και η μεγάλη πτώση της κατανάλωσης, οδήγησαν την αλυσίδα σε λουκέτο και σε πλειστηριασμό όλων των ακινήτων της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου