Όταν στις 30 Οκτωβρίου ο καθ’ όλα γοητευτικός πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρυντώ, στην σύνοδο κορυφής Καναδά – Ε.Ε. πήρε ό,τι ήθελε προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία της CETA, κανείς δεν περίμενε ότι η μεγαλύτερη συζήτηση μετά την ψήφιση της συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα γινόταν στην Ελλάδα, με αντιδράσεις των κτηνοτρόφων, με καρατομήσεις πολιτικών και με το φαινόμενο «άλλη γραμμή να ακολουθεί σε κεντρικό επίπεδο η κυβέρνηση και άλλα να ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές του»… Ελλάς το μεγαλείο σου…
Στην Ελλάδα, πρώτα φοράμε τα παπούτσια μας και μετά αφότου το αντιληφθούμε –και αν το αντιληφθούμε– προσπαθούμε να βάλουμε τις κάλτσες μας!!!! Κάπως έτσι έγιναν και τα πράγματα με τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά. Η διαπραγμάτευση για την περιβόητη CETA έχει ξεκινήσει από το 2009, με τον Καναδά να έχει βάλει στο «μάτι» πολλά από τα ελκυστικότερα προϊόντα των χωρών της Ε.Ε. Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της συμφωνίας καθώς –όπως λένε– οι Καναδοί ήθελαν πάση θυσία να μπει στα προϊόντα που δεν θα ισχύει η Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και η φέτα. Και το κατάφερε…
Ήταν τελικά καλή ή κακή συμφωνία για τις χώρες της Ε.Ε.; Ήταν καλή ή κακή συμφωνία για την Ελλάδα; Αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε σε επίπεδο αριθμών όταν και αν περάσει η συμφωνία αυτή από τα επί μέρους εθνικά κοινοβούλια. Εκείνη τη χρονική στιγμή θα κληθούν οι Κ.Ο. των κομμάτων και δη των δύο μεγάλων να δείξουν αν ήθελαν τελικά την συμφωνία ή αν δεν την ήθελαν….
Ναι, η κυβέρνηση… όχι, οι Ευρωβουλευτές….
Από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας είχε πολλά στο μυαλό του. Πολύμηνες διαπραγματεύσεις, δημοψηφίσματα και ξανά εκλογές… ε, μάλλον κάπου εκεί κάτι του ξέφυγε. Και αν όχι του ίδιου σίγουρα ξέφυγε του υπουργού του…
Ο Νότης Μηταράκης βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός γράφει σε ερώτησή του στη Βουλή στις 4/10/2016: «Mετά την αποτυχημένη προσπάθεια “κουκούλωσης” των τραγικών λαθών των Υπουργών (κ.κ. Αποστόλου, Σταθάκη, Κοτζιά) στη Συμφωνία με τη Ν. Αφρική για την προστασία της Φέτας, νέο φιάσκο για την Κυβέρνηση και ισχυρό πλήγμα για τη χώρα αποτελεί η προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών τους ως προς την αδικαιολόγητη αδράνεια που επέδειξαν για την προστασία της Φέτας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Συμφωνίας CETA μεταξύ Ε.Ε.- Καναδά».
Τότε, ο κ. Σταθάκης, προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συγκεκριμένα στην Μπρατισλάβα στις 22-23 Σεπτεμβρίου 2016, έκανε λόγο για κείμενο δήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δίνει την δυνατότητα μελλοντικής άμβλυνσης των υπαρχόντων προβλέψεων για την προστασία της Φέτας στον Καναδά.
Είναι γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι για το θέμα της Φέτας τα όποια προβλήματα θα λυθούν στο απώτερο μέλλον, χωρίς να αποσπά καμία ουσιαστική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα εγγυάται την περαιτέρω προστασία της Φέτας στον Καναδά.
Ο κ. Σταθάκης απατώντας στον Νότη Μηταράκη έριξε την ευθύνη των κενών στις προηγούμενες κυβερνήσεις, προσθέτοντας όμως τα θετικά της τελικής συμφωνίας λίγο πριν από την υπογραφή του: «Στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα, υπήρξε θετική εξέλιξη και η συμφωνία που έχει υπογραφεί με τον Καναδά είναι φιλική προς την Ελλάδα. Ο Καναδάς δεσμεύτηκε ότι στην παραγωγή της εγχώριας φέτας θα αναγράφεται στο εξής “feta made in Canada” μόνο στην περίπτωση που η παρασκευή της γίνεται με αιγοπρόβειο γάλα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα αναγράφεται “style feta”».
Τόνισε μάλιστα ότι «επικράτησαν θέσεις που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε η ελληνική αντιπροσωπεία και πλέον διαμορφώνεται το πλαίσιο εκείνων των διασφαλίσεων που θα προασπίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών». Μέχρι εδώ, όλα καλά…
Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει την συμφωνία! Οι τέσσερις eυρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Χρυσόγονος ψήφισαν κατά, ενάντια στην γραμμή το κόμματος και στην υπογραφή του υπουργού τους. Το επιχείρημα;
«Στο τελικό κείμενο, το οποίο υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιέχει ένα σύστημα επίλυσης διαφορών μεταξύ Κρατών και ιδιωτών, για το οποίο υπάρχουν αμφιβολίες για το πώς θα εφαρμοστεί. Δυστυχώς, το Κοινοβούλιο αποφάσισε τελικά να μην ζητήσει τη γνώμη του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, μετά από αίτημα του Βελγίου, τελικά το Δικαστήριο θα εξετάσει τη συμβατότητα του συστήματος αυτού με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Το Κοινοβούλιο θα έπρεπε να περιμένει την απόφαση του Δικαστηρίου πριν αποφασίσει. Σχετικά με τη Φέτα σίγουρα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Ενώ όλες οι 143 γεωγραφικές ενδείξεις, από τις οποίες 16 είναι ελληνικές (κρόκος Κοζάνης, τοπικά λάδια, φασολιά Καστοριάς κ.λπ.), που περιέχονται στη Συμφωνία προστατεύονται πλήρως, η Φέτα μαζί με άλλα τέσσερα τυριά (τρία Ιταλικά και ένα Γαλλικό) θα έχουν μερική προστασία». Μένει να δούμε με ενδιαφέρον τι θα γίνει όταν η συμφωνία έρθει στην ελληνική Βουλή.
Η Ν.Δ., οι ευρωβουλευτές της και οι υπέρμαχοι της φέτας…
Ο Νότης Μηταράκης έκανε την ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό και είχαν συνυπογράψει 28 βουλευτές. Ανάμεσά τους και ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης Γιώργος Κασαπίδης, βουλευτής Κοζάνης… οι ευρωβουλευτές ωστόσο της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης (επικεφαλής), Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γεώργιος Κύρτσος, Θεόδωρος Ζαγοράκης, υπερψήφισαν και υπεραμύνθηκαν της συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έχει δώσει στην «Α» ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Μία σειρά από εμβληματικά προϊόντα μας γίνονται ανταγωνιστικότερα σε μία προηγμένη αγορά 30 εκατ. κατοίκων.
»Και από τα απολύτως θετικά στο επίμαχο θέμα της φέτας. Που έχει σηκώσει κουρνιαχτό ανησυχίας από τις φωνές του “υπερπατριωτισμού” που έβαλαν αρνητικές ταμπέλες σε Έλληνες ευρωβουλευτές. Και μιλούν για καταστροφή των Ελλήνων κτηνοτρόφων.
»Δικαίως; Ασφαλώς όχι.
»Για την αποκατάσταση, λοιπόν, της αλήθειας και της πραγματικότητας. Η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική μας κατανάλωση είναι 80.000 τόνοι.
»Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους και η παγκόσμια αγορά προσεγγίζει τους 1.000.000 τόνους ετησίως».
Ο Γιώργος Κασαπίδης σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε στην ηγεσία του κόμματος τις αντιρρήσεις του. Αποτέλεσμα ήταν η απομάκρυνσή του από την θέση του τομεάρχη. Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι βουλευτές και της Ν.Δ., όταν έρθει η CETA στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που αντλούν τις ψήφους τους από κτηνοτρόφους οι οποίοι ζουν από την παραγωγή φέτας…
Επίσης, οι διαφωνούντες βουλευτές της κυβέρνησης θα πρέπει να… παρακάμψουν την απόφαση του τότε υπουργού Γιώργου Σταθάκη, αλλά και την υπογραφή που έβαλε φαρδιά-πλατιά ώστε με τη σύμφωνη γνώμη του να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί εδώ έχουμε την συνηθισμένη πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση να υπογράφει και οι βουλευτές (ορισμένοι) μετά την υπογραφή της όποιας συμφωνίας να διαφωνούν!!! Ας θυμηθούμε τον «πόνο ψυχής» του κ. Σπίρτζη, μετά την υπογραφή για τα αεροδρόμια και το δάκρυ του κ. Δρίτσα για την παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου