Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Έδωσαν άδεια για παραγωγή Ελληνικής φέτας σε εταιρίες στο Καναδά!



Φτωχότερη η Εθνική οικονομία πλουσιότεροι οι Καναδοί επιχειρηματίες και όσοι έκαναν lobbying υπέρ στις Βρυξέλλες!Δεν κινδυνεύει η παραγωγή στην Ελλάδα επιμένουν οι ευρωπαϊστές που λύγισαν στα συμφέροντα των ξενών εταιριών.


Παρά τις έντονες αντιδράσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ – Καναδά (CETA). Οι αρχικές ενστάσεις αφορούσαν προϊόντα με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ή γεωγραφική ένδειξη (ΓΕ) με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το τυρί φέτα.


Βάση του όρου ΠΟΠ τα προϊόντα αυτά δεν παρασκευάζονται πουθενά στον κόσμο, παρά μόνο στη χώρα ή στην περιοχή με τις προδιαγραφές της προστατευόμενης ένδειξης, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Κι όμως, στον Καναδά κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια τυριά τοπικής παραγωγής που ονομάζονται «φέτα»το οποία οι ΕΕ έτρεξε να
καλύψει αντί να απαγορεύσει την παράγωγη τους παραγωγό. Ουτε λογος βεβαιως για αντιδραση απο την Ελληνικη πλευρα στο ευρωκενοβουλιο 

Καταψήφισε την συμφωνία ο Νικος Χουντής της Λαϊκής ενότητας

 Μονο ηΛαικη ενοτητα με τον Ευρωβουλευτης τςη Νικο Χουντη καταωηφισε την Συμφωνια

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, παραδέχτηκε ότι εγινε μία μόνο μικρή «παραχώρηση» στους Καναδούς που παράγουν φέτα.

Έγινε αποδεκτό είναι ότι όσες εταιρίες υπήρχαν μέχρι το 2013 θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη, και να πουλούν τα προϊόντα τους στον Καναδά πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι εταιρίες θα έχουν μονοπώλιο και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Με άλλα λόγια: μία καναδική εταιρία, η οποία είχε αρχίσει πριν από το 2013 να παρασκευάζει τυρί που ονομάζει «φέτα», μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή του για την αγορά του Καναδά, και να το εξάγει αλλά όχι στην Ευρώπη.
Έντονη η αντίθεσή του (ΣΕΒΓΑΠ)

Την έντονη αντίθεσή του εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) για την εξαίρεση της φέτας από τη λίστα των προστατευμένων ευρωπαϊκών τυριών, στην εμπορική συμφωνία (CETA) που υπέγραψε η ΕΕ με τον Καναδά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Χρήστος Αποστολόπουλος, κατήγγειλε
ότι η κυβέρνηση βασίστηκε σε μία προφορική διαβεβαίωση του επιτρόπου Γεωργίας, και δεν διεκδίκησε «όσο έπρεπε» το ζήτημα, με αποτέλεσμα να καταρτιστεί η συμφωνία με την εξαίρεση της φέτας.

ΙΣΠΑΝΙΑ ΟΛΑΝΔΙΑ

Ένας από αυτούς, ο Τομ Κούρχατς από τη Μαδρίτη, εξηγεί την αντίθεσή του ως εξής: «Ιδιαίτερα στην Ισπανία, αλλά και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, οι μικροί παραγωγοί κρατούν ζωντανοί την ύπαιθρο. Από τότε που μπήκαν στην ΕΕ οι χώρες αυτές έχασαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού με τη βιομηχανία τροφίμων. Ιδιαίτερα στην παραγωγή γάλακτος στην Ισπανία χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας, το ίδιο συμβαίνει σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Γι’ αυτό λέμε ότι η CETA είναι μία απειλή για μικρούς παραγωγούς».


Στο ίδιο μήκος κύματος η ολλανδέζα ευρωβουλευτής της Αριστεράς Αν Μαρί Μινέρ υποστηρίζει ότι η CETA «είναι μία κακή συνθήκη, γιατί ευνοεί μόνο τις επιχειρήσεις και όχι τους απλούς πολίτες. Αντιλαμβάνομαι τη θετική στάση των επιχειρήσεων, διότι καταργεί εμπόδια για το ελεύθερο εμπόριο, αλλά πολλές φορές τα ‘εμπόδιαʼ υπάρχουν για να προστατεύουν την ασφάλεια των τροφίμων και του περιβάλλοντος. Και αυτήν την προστασία δεν θέλουμε να τη χάσουμε».

Ο Υπουργός Βαγγέλλης Αποστόλου παραδεχτηκε ότι διασφάλισε μόνο μια μεταβατική περίοδο των 5 χρόνων κατα την οποια ο όρος φέτα δεν θα χρησιμοποιείται από κανένα λευκό τυρί με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον


Αντικρουόμενες απόψεις για το πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν


Θεωρητικά η CETA μπορεί να τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο, αλλά προβλέπονται καθυστερήσεις. Και αυτό γιατί πρέπει να την εγκρίνουν όχι μόνο τα κοινοβούλια των κρατών-μελών, αλλά και μερικά τοπικά κοινοβούλια, όπως εκείνο της Βαλονίας στο Βέλγιο, που δεν αποκλείεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Αν Μαρί Μινέρ λέει ότι θα επιδιώξει και εκείνη να καθυστερήσει την εφαρμογή της συμφωνίας στην Ολλανδία κινώντας την προβλεπόμενη διαδικασία για δημοψήφισμα. Η ίδια απορρίπτει τους ισχυρισμούς των υποστηρικτών της CETA ότι δημιουργούνται εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. «Έχω δει κι εγώ μελέτες που υπόσχονται πολλές θέσεις εργασίας, αλλά υπάρχει σοβαρή κριτική για αυτές τις μελέτες», λέει η ολλανδέζα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Πολλοί αμφισβητούν τη μεθοδολογία τους και λένε ότι υπολογίζουν μόνο τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, αλλά όχι εκείνες που χάνονται. Φοβάμαι ότι συνολικά η Ευρώπη θα χάσει θέσεις εργασίας που θα μεταφερθούν στον Καναδά».


Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης λέει ότι:


«Κοιτάξτε, ο καθένας μπορεί να κάνει τη δική του οικονομική ανάλυση, αλλά όταν υπάρχει κίνηση εμπορίου σίγουρα δημιουργούνται θέσεις εργασίας, Τα καλύτερα πανεπιστήμια, οι καλύτερες μελέτες, οι μελέτες της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύουν ότι είναι μία ωφέλιμη συμφωνία και για τα δύο μέρη»!


Ο Νικος Χουντης ευρωβουλευτές της ΛΑΕ αναφέρει σε ανακοίνωση του


«Δυστυχώς, η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε τη Συμφωνία Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, CETA, με αποτέλεσμα να ανοίγεται μια ακόμα ευκαιρία στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και τις πολυεθνικές εταιρείες να αποκομίσουν υπερκέρδη, χωρίς κανένα φραγμό, εις βάρος εκατομμύρια πολιτών, εργαζομένων και αγροτών σε Ευρώπη και Καναδά.


Η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE–NGL) καταψήφισε αυτή την καταστροφική συμφωνία.


Μια συμφωνία που θα μπορούσε, όμως, να μην είχε έρθει προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εάν οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν το καθήκον τους και υπερασπιζόντουσαν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού

Τώρα βρίσκεται στα χέρια των εθνικών κοινοβουλίων να απορρίψουν ή να εγκρίνουν τη Συμφωνία CETA. Αρκεί τουλάχιστον ένα εθνικό κοινοβούλιο για να απορρίψει τη συμφωνία. Η ελληνική Βουλή πρέπει να συνταχθεί με τις εκατομμύρια φωνές των ευρωπαίων και καναδών πολιτών που απορρίπτουν τη CETA, και να μην την επικυρώσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου