Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Μαύρη τρύπα 13 δισ. ευρώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες βρήκε η τρόικα! Αναλυτικά το φαγοπότι!



Eπιστροφή 13 δισ.ευρώ από την "σκοτεινή" περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και ιδαίτερα για την προετοιμασία τους, ζητάει η τρόικα, επιβεβαιώνοντας ότι είχαν συμβεί υπερβολικές (το ευγενικότερο) υπερβάσεις.



Για χρόνια αναρωτιόμασταν πόσο τελικά κόστισαν τα υπερκοστολογημένα έργα, και οι μη προσοδοφόρες αθλητικές εγκαταστάσεις που πλέον σαπίζουν από την αχρηστία, αλλά τριπλοπληρώθηκαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

To «πάρτι» των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έβαλε στο μικροσκόπιο η Τρόικα η οποία ζητεί να επιστραφεί το σύνολο των υπερβάσεων που καταγράφηκαν επί των ημερών της Γιάννας Αγγελοπούλου.(Ας της τα πάρουν που το παίζει κυρία αυτή και όλο το σόι και τα παρτάλια που το παίζουν υπουργοί ! αυτή δεν είναι χωρά )

Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και της ΕΚΤ στην τρόικα, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς ανακάλυψαν «μαύρη τρύπα» ύψους 13 δισ. ευρώ τουλάχιστον στην αναθεώρηση του ελλείμματος (2001-2006) που πραγματοποιήθηκε πριν από επτά χρόνια και ζήτησαν την κάλυψη του ποσού από τη διοργανώτρια Αρχή

Η είδηση πέρασε στα "ψιλά" και δεν φωτίστηκε από τα κατεστημένα ΜΜΕ, αφού στην πλειοψηφία τους ελέγχονται από επιχειρηματικά σχήματα που εκείνη την περίοδο συμμετείχαν στην ασυδοσία των εκτροχιασμένων προΫπολογισμών.

Μέχρι τώρα τα νεοταξίτκα ΜΜΕ και η ντόπια ελίτ αντιμετώπισαν την τρόικα έως και φιλικά, καθότι θεωρούσαν ότι θα αρκεστούν στο αίμα των "ιθαγενών" (μεσαία τάξη) και δεν θα στραφούν εναντίον τους.

Από τα υποζύγια όμως δεν έχουν τίποτε άλλο να πάρουν και σειρά έχουν τα "ανώτερα" στρώματα, άλλωστε οι ξένοι όταν ΄έρθουν στη χώρα για να "επενδύσουν" δεν θέλουν να βρουν κανέναν ανταγωνιστή.

Τρόικα και ελίτ, συντομα θα συγκρουστούν, ελπίζουμε να μην επαληθευθεί το ρητό "όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια", γιατί αυτοί είναι ικανοί τον λογαρισμό να τον ζητήσουν πάλι από εμάς, αν και προς ώρας η τρόικα έχει προσωποποιήσει από ποιούς τα ζητάει.


Η μητέρα όλων των σκανδάλων…

(Ο πατέρας των σκανδάλων είναι η Siemens)



Με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα που αφορούσαν πόρισμα για την σπατάλη που έκανε η οργανωτική επιτροπή της Αθήνας 2004, δημοσιεύουμε και άλλα στοιχεία του απίστευτου αυτού σκανδάλου
Προηγούμενα δημοσιεύματα που είδανε το φώς της επικαιρότητας αναφέρανε πως οι τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κόστισαν 63.860.747,29 ευρώ, η σύμβαση των οποίων όχι μόνο είχε αρχίσει να εκτελείται προ της υποβολής της για έλεγχο αλλά ήδη ακόμα και προ της υπογραφής της! 

Επίσης, αναφέρεται πως κατά τον έλεγχο των πιστωτικών καρτών που χορηγούνταν σε γενικούς διευθυντές, διευθυντές και μέλη του Δ.Σ. με σκοπό την αντιμετώπιση των επαγγελματικών εξόδων, το ποσό ανήλθε σε 513.326 ευρώ! Μάλιστα, η εταιρεία ανέθεσε στον P.R. την παροχή υπηρεσιών συμβούλου σε θέματα σχεδίασης και εφαρμογής του προγράμματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων έναντι αμοιβής 1.300.000 ευρώ!

Όσο για τους μισθούς καλύτερα να μη το συζητήσουμε. Παράλληλα με αυτούς που ήταν υπέρογκοι, υπήρχαν και «χρυσές» παροχές όπως σε ένα άτομο το οποίο πληρωνόταν 31.000 ευρώ υπήρχαν και έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής.

Της… τρελής γινόταν και με τις δεξιώσεις, τα coffee break και τις εκδηλώσεις με cocktail, οι οποίες είχαν ανατεθεί σε εταιρία χωρίς να προκύπτει πως κλήθηκαν κι άλλες εταιρείες!

Το «πάρτι» ωστόσο έχει και συνέχεια, αφού 16 υπάλληλοι που αποσπάστηκαν από το Δημόσιο στην Αθήνα 2004 Α.Ε το 2003, το 75% από αυτούς εισέπραξε αποδοχές ως και 85,95 % αυξημένες σε σχέση με εκείνες της οργανικής τους θέσης, ενώ τρεις εξ αυτών είχαν αυξημένες αποδοχές κατά 154,52%, 459,83% και 465,79% αντίστοιχα σε σχέση με την οργανική τους θέση! 

Ένα ακόμα σκανδαλώδες ποσό, αφορά στην αμοιβή του δικηγορικού γραφείου με το οποίο συνεργάστηκε η Εταιρεία, αφού έγινε συμφωνία για 180 ευρώ ανά ώρα απασχόλησης, με ανώτατο όριο της 2.300 ώρες. Με την επέκταση μάλιστα της σύμβασης, το δικηγορικό γραφείο έλαβε συνολικά 843.000 ευρώ!

Ο έλεγχος που έγινε στις πιστωτικές κάρτες που χορηγούνταν σε γενικούς διευθυντές, μέλη διοικητικού συμβουλίου και …παρατρεχάμενους ήταν αποκαλυπτικός.

 Ο κάθε ένας από αυτούς τον χρόνο είχε δικαίωμα να χρεώσει την πιστωτική του κάρτα από 8.211 ευρώ έως και 24.994 ευρώ ανάλογα με την θέση του. Όλοι σχεδόν είχαν ξεπεράσει το όριο φτάνοντας συνολικά τις 51.3326 ευρώ, αγοράζοντας για τον εαυτό τους ή για αιθέριες υπάρξεις πανάκριβα δώρα.


ΕΝΟΙΚΙΑ ΓΙΑ …ΠΑΛΑΤΙΑ

Η οργανωτική επιτροπή “Αθήνα 2004″ κάλυπτε και μέρος του μισθώματος των σπιτιών που έμεναν τα στελέχη. Έτσι πλήρωνε νοίκι για μονοκατοικία στην Φιλόθεη που έμενε υψηλόβαθμο στέλεχος το ποσό των 2935 ευρώ το μήνα περά από την αμοιβή του. 
Η γαλαντόμος οργανωτικοί επιτροπή Αθήνα 2004 πλήρωσε για νοίκι κατοικίας στο Καστρί σύμβουλου σε θέματα σχεδίασης και εφαρμογής του προγράμματος ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων το ποσό των 4000 τον μήνα για τον πρώτο χρόνο δίνοντας άλλα 400 ευρώ για την ανανέωση του ενοικίου. Το πιο φοβερό είναι ότι ο ίδιος άνθρωπος πήρε για τις συμβουλές του 1.300.000 ευρώ.


ΠΡΙΓΚΗΠΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑ ΜΠΟΝΟΥΣ

Η οργανωτική επιτροπή 2004 χρυσοπλήρωνε τα στελέχη της που σημειωτέον τα προσελάμβανε απευθείας χωρίς προκήρυξη.
 
Δείτε τους μισθούς που έπαιρναν οι πρίγκιπες που μάλλον δεν θα αναφερθούν σε…βιβλίο. 
Στελέχη με μισθούς από 31000 ευρώ έως και 117388 ευρώ έπαιρναν επιπλέον χρήματα για διαμονή, διατροφή κινητά τηλεφωνά και μετακίνηση. 
Τα έξοδα μετακίνησης των εταιρικών αυτοκίνητων στην διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων έφτασαν τα 4.668.292 ευρώ.

Δικηγόρος πήρε 132000 ευρώ για να δίνει συμβουλές για ενάμιση χρόνο, ενώ δικηγορικο γραφείο πήρε συνολικά 843.000 ευρώ για την νομική υποστήριξη της διεύθυνσης
τελετών έναρξης και λήξης των ολυμπιακών αγώνων συν 180 ευρώ για την κάθε ώρα υπερωρίας.


ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ…ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Μια Ελληνίδα ήρθε από το εξωτερικό που έμενε μόνιμα για να συντονίζει τους λαμπαδηδρόμους με μισθό το μήνα 4200 ευρω, αεροπορικά εισιτήρια για την χώρα που κατοικούσε πριν προσληφθεί και άλλες 4000 ευρώ για την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης στη χώρα μας.
 Η ερεύνα της επιτροπής έδειξε οτι ήταν μόνιμος κάτοικος Καλλιθέας.


ΧΑΒΙΑΡΙ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ

Το μενού της οργανωτικής επιτροπής “Αθήνα 2004″ δεν περιελάμβανε άρτο και θεάματα, αλλά χαβιάρι και θεάματα. Γεύματα, δεξιώσεις και κοκτέιλ πάρτι για φίλους και άσχετους από εταιρείες που φρόντιζαν για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων των Ολυμπιακών αγώνων.


ΤΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ … 


φωτοφραφια απο εφημερίδα Νέα, 11/8/2005

Πανηγύρια και προσδοκίες…

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ έδινε τους αγώνες στην Ελλάδα. Σχεδόν όλοι πανηγύριζαν στην χώρα μας…

Την επόμενη μέρα (6/9/1997) διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Οι αριθμοί και οι προβλέψεις ζαλίζουν. Ακόμα και σε δραχμές…

• 1 τρις δραχμές θα είναι ο τζίρος της ολυμπιάδας 2004.

• 130.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.
• 2.000.000 διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών στους ολυμπιακούς θα αποφέρουν έσοδα 42 δις δρχ.
• Στο εμπόριο και την βιομηχανία ο τζίρος θα είναι 165 δις δρχ. και στις κατασκευές 110 δις.
• Τέλος, ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει έσοδα 300 δις δρχ. μόνο από φόρους!


Η εκτίναξη και η κοροϊδία

Το παιχνίδι συμφερόντων άρχισε να αγριεύει. Το κόστος των ολυμπιακών αγώνων έφτασε σιγά – σιγά, κι ενώ ξεκίνησε από πολύ χαμηλότερα το 1997, να είναι κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο του 2003 (σχετική δήλωση Βενιζέλου στην βουλή) στα 4,5 δις ευρώ, κι όχι δραχμές πια.

Σιγά – σιγά, όμως, αυτό το κόστος άρχισε να ανεβαίνει κι άλλο. Και να γίνεται πια δυσθεώρητο. Συν τοις άλλοις, τα κόμματα ξεκίνησαν να παίζουν με τη νοημοσύνη του κόσμου. Την κολοκυθιά, δηλαδή!

Στις 11 Αυγούστου 2005 τα δις έχουν γίνει σαν πετσετάκια και πετάνε προς τα πάνω, λες και μιλάμε για σεντς.


Παίζανε την κολοκυθιά!

Στις 19 Αυγούστου 2004 ο Πέτρος Δούκας κάνει λόγο για 7 δις ευρώ, στις 12 Νοεμβρίου 2004 οι Αλογοσκούφης – Πετραλιά μιλάνε για 8,9 δις ευρώ και στις 8 Αυγούστου 2005 πάλι η Πετραλιά κάνει λίγο για 13 δις! Απλά να υπενθυμίσω ότι σήμερα κόβονται συντάξεις για μόνο 150-200 εκ. ευρώ!

Κι όλα αυτά ενώ μέχρι το 2003 όλοι μίλαγαν για μόλις 4,5 δις! Και φυσικά οι πολιτικοί υπόσχονταν έναν φοβερό αθλητισμό, ότι τα παιδιά θα έχουν στάδια για να αθλούνται, ότι ο τουρισμός μας θα εκτοξευτεί όσο ποτέ, ότι η Αθήνα θα γίνει πόλη υπόδειγμα. Αλίμονο σε όσους τα έχαψαν τα παραμύθια ειδικά των δυο μεγαλοπιασμένων κομμάτων…


Από 3 εκ. στα 399 εκ. το ΟΑΚΑ!

Σε έκθεση του υπουργείου οικονομικών το 2005 (που αποκαλύφθηκε από την Real News στις 30/4/2011) διαβάζουμε τα εξής φρικαλέα κι ενδεικτικά:

• Ενώ τα έργα στο ΟΑΚΑ ήταν να γίνουν με 3,1 εκ. ευρώ, τελικά το κόστος τους έφτασε στα 399 εκ. ευρώ.

• Το Παναθηναϊκό Στάδιο είχε προβλεφθεί να κοστίσει 300.000 ευρώ για έργα βελτιωτικά. Η υπέρβαση δαπανών στο κόστος έφτασε στα 11,5 εκ. ευρώ! Τα ίδια γίνανε και μ’ άλλα στάδια.
• Η Real News σε εκείνο το δημοσίευμα έκανε λόγο για κόστος ολυμπιακών αγώνων στα 13,5 δις ευρώ συνολικά!




ΛΟΝΔΙΝΟ – ΑΘΗΝΑ 

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Λονδίνο ( 11,5 δις)

Η δημοσκόπηση Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Guardian, το 55% των Βρετανών εκτιμά ότι η διοργάνωση άξιζε τις 8 δισεκατομμύρια λίρες (11,5 δισεκατομμύρια ευρώ) που δαπανήθηκαν για την οργάνωσή της. Το 35% των 2.021 ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι κόστισαν τέσσερις φορές περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, είναι μια «οικονομική τρέλα».

 Παρά τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν σε περίοδο λιτότητας, η δημοσκόπηση δεικνύει ότι οι Αγώνες του Λονδίνου ήταν «ένας τονωτικός παράγοντας» για τη Βρετανία. Περισσότερο «ενθουσιώδεις» με τη διοργάνωση είναι οι Ουαλοί (68%), με δεύτερους τους κατοίκους της νοτιοανατολικής χώρας (61%), ενώ οι κάτοικοι του Λονδίνου ενέκριναν τη διεξαγωγή των Αγώνων σε ποσοστό 57%. 


Το ελληνικό κόστος ( > 20 δις) 

Κι ενώ στο Λονδίνο του 2012 δαπανήθηκαν 11,5 δισ. ευρώ για στάδια και εγκαταστάσεις που θα κοσμούν το «Νησί» τις επόμενες δεκαετίες και αποτελούν ήδη φυτώρια δημιουργίας εκατοντάδων χιλιάδων νέων αθλητών, στην Αθήνα δαπανήθηκαν το λιγότερο 20 δισ. ευρώ για Αγώνες που διενεργήθηκαν 8 χρόνια νωρίτερα και τα Ολυμπιακά κτίρια σήμερα είτε έχουν ερημώσει είτε χρησιμοποιούνται ως κέντρα κράτησης μεταναστών είτε ενοικιάζονται για συναυλίες από δήμους και τοπικούς φορείς αντί ευτελούς τιμήματος είτε χρησιμοποιούνται ως κέντρα διακίνησης ναρκωτικών και τέλεσης άλλων αξιόποινων κακουργηματικών πράξεων. 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες με όλα τα συμπαρομαρτούντα έργα είχαν προϋπολογιστεί να στοιχίσουν 4,6 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα κατανεμόταν στους προϋπολογισμούς της τελευταίας τετραετίας. H κυβέρνηση Σημίτη με τις καθυστερήσεις που ανέχθηκε, τις υπερβάσεις στα έργα που ενεθάρρυναν οι υπουργοί της, εκτόξευσε το κόστος σε απίθανα ύψη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την περίοδο 2002-2004, μέχρι την πτώση του από την εξουσία, στο υπουργικό σχήμα Σημίτη συμμετείχαν 13 συναρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί για την εκτέλεση των Ολυμπιακών έργων, τα οποία, φυσικά, παραδόθηκαν ημιτελή, με κορυφαία παραδείγματα τις ημικατασκευές στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ και την ανυπαρξία συστημάτων επικοινωνίας μεταξύ των αθλητικών κέντρων και των ραδιοτηλεοπτικών μεγάρων, εγκληματική ενέργεια που επέσυρε κατηγορίες εσχάτης προδοσίας σε βάρος των εργολάβων, καθώς, αν δεν «περνούσαν» τα «καλώδια», δεν θα μεταδίδονταν οι Αγώνες!

Κι αυτό το έργο ολοκληρώθηκε δύο εβδομάδες πριν από την έναρξή τους με τα γνωστά μπλακ άουτ στην τελετή έναρξης! 

Υπερβάσεις που κόστισαν δισ. ευρώ H τότε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φ. Πετραλιά, έδωσε έναν πίνακα πιστοποιήσεων για έργα που παρελήφθησαν από τον προκάτοχό της ως τον Φεβρουάριο και τα οποία παρουσιάζουν υπερβάσεις 522 εκατ. ευρώ ή 48,55%! Τι έγινε με τα έργα αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλων υπουργείων;

Εκεί οι υπερβάσεις έφθασαν ως το 1,5 δισ. ευρώ και δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί ότι το τελικό κόστος ήταν διπλάσιο εκείνου των Ολυμπιακών του Λονδίνου, που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. 

Λεπτομέρεια; Οι Άγγλοι καλλιτέχνες που αποθέωσαν με την παρουσία τους την τελετή λήξης έλαβαν ως αμοιβή μία στερλίνα έκαστος. Οι δικοί μας (Βίσση, Ρέμος , Χατζηγιάννης) που συμμετείχαν στο ελληνικό σόου το 2004 τραγουδώντας τη Μισυρλού, τη Μαντουβάλα, τη Ζιγκουάλα και μεταφέροντας το κλίμα των κέντρων διασκέδασής τους, ακόμη δεν γνωρίζουμε
 α) πόσα πήραν,
 β) πώς τα πήραν,
 γ) πόσα από αυτά φορολογήθηκαν και
 δ) πώς «κεφαλαιοποίησαν» την απήχηση της παγκόσμιας παρουσίας τους.

 Η πολύπειρη Φάνη μπορεί να ήταν επιρρεπής στις κωλοτούμπες on camera, αλλά ήταν αρκούντως πονηρή, ώστε να μην υπογράψει τον τελικό «απολογισμό» της αθλιότητας του 2004 και να δώσει το «καλώς έχει» στην κατ’ ευφημισμόν ονομαζόμενη «σιδηρά Κυρία».
Ολοι όσοι ασχολήθηκαν γνωρίζουν το μεγάλο κόλπο με το οποίο η Κυρία ξαναπήδησε στο κέντρο της Ολυμπιακής σκηνής. Τα έργα έμεναν πίσω-πίσω, μέχρι να προκύψει ανάγκη να «τρέξουν». Τότε βρεθήκαμε στο (τεχνητό) αδιέξοδο και οι δήθεν ανίκανοι πολιτικοί φώναξαν την δήθεν ικανότατη Κυρία. Και έγινε το μεγάλο πάρτι με τα παιδιά από το Λονδίνο και τα παιδιά των παρασκηνίων.

Αλήθεια, θυμάται κανείς την περίφημη Κοκό Σανέλ, συγγνώμη Κοκοσαλάκη, που έφτιαξε τα περίφημα ρούχα και που έκτοτε θα μεσουρανούσε στα Παρίσια και στα Χολυγούντια, γιατί ήταν το μέγα ανερχόμενο ταλέντο της μόδας, που ανακάλυψε η συμπατριώτισσά της από την Εμπορο, συγγνώμη Εμπαρο;
 Γιατί δήθεν; Διότι οι πολιτικοί (κ. Λαλιώτη, μίλα κάποια στιγμή να μάθουμε αν ζεις…) είναι ικανότατοι, όπως αποδεικνύει η προσωπική τους οικονομική ανέλιξη.
 Αρα ανικανότητα στην οργάνωση ενός πανηγυριού είναι παραμύθα…
 Η κυρία είναι μια συνηθισμένη Κρητικιά δικηγόρος που είχε την ιδιαιτερότητα να κάνει σούπερ σχέσεις και σούπερ γάμους. Ούτε την πενικιλίνη ανακάλυψε, ούτε πώς να κάνει το σύννεφο βροχή, ούτε το πόσα απίδια παίρνει ένας σάκος…
Εάν προϋπολογισμό πήρε από την Κυβέρνηση και τον έκανε απολογισμό, γραμμή για Κορυδαλλό… Ποια ικανότητα λοιπόν; 
Δείτε τους πίνακες και θα καταλάβετε το ερώτημά μας προς τον Γιώργο της Δίκας Αλογοσκούφη: χρειάστηκε κύρωση του απολογισμού με ειδικό νόμο, κύριε Γιώργο της Δίκας; Μπορείτε με δικά σας λόγια να μας εξηγήσετε το πώς και το γιατί; Οι πίνακες της ντροπής και η βλασφημία της σιωπής 

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε: την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δόθηκε Ολυμπιακό επίδομα σε 52.000 αστυνομικούς, 12.000 πυροσβέστες, γιατρούς, νοσηλευτές, στρατιωτικούς, 50.000 δημοσίους υπαλλήλους, εργαζόμενους σε μέσα μαζικής μεταφοράς που κυκλοφορούσαν ολημερίς κι ολονυχτίς, πιθανόν δε και στους υπαλλήλους της Βουλής ή του ΟΠΑΠ, καθώς πρόκειται για κατηγορίες εργαζομένων που ό,τι και να συμβεί στην Ελλάδα (από θεομηνίες και εκλογές μέχρι πανηγύρεις στην ύπαιθρο) πάντα θα βρουν τον τρόπο να συμμετάσχουν… δημιουργικά. 

Το εκτιμώμενο ύψος του Ολυμπιακού επιδόματος εκείνης της περιόδου υπερέβη τα 360 εκατ. ευρώ! Καλατράβα 
Δυστυχώς για την Ελλάδα, όπου πάντα οι μάζες είναι οι άλλοι και ποτέ εμείς, όπου η πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά διαμορφώνεται με όρους αστρολογίας και ποτέ με όρους στρατηγικής, φαινόμενα τύπου Σαντιάγο Καλατράβα βρήκαν την ευκαιρία να αφήσουν πίσω τους αρχιτεκτονικές κτηνωδίες προκαλώντας ανυπέρβλητα χρέη εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία και αλλοιώνοντας πλήρως την, ούτως ή άλλως, ξιπασμένη πολεοδομική ανομοιογένεια της χώρας. 

Τα ‘γραφε η Αλεξάντρα Καλοντάι στα 1920, ασκώντας κριτική στο από τότε σαθρό οικοδόμημα του Σοβιέτ, ότι «Η ουσία της γραφειοκρατίας συνίσταται στο να αποφασίζει για τη μοίρα σας κάποιο τρίτο πρόσωπο» κι αυτό ακριβώς έκανε ο διάσημος Καλατράβα. 

Πατώντας πάνω στη γραφειοκρατία του συστήματος Σημίτη έφτιαξε γέφυρες, στεγανά και τεράστιες ατσάλινες «απλώστρες» εξασφαλίζοντας τον επιούσιο των επόμενων γενιών του που όσες κι αν είναι αυτές, πάλι ελάχιστα θα μπορούν να ξοδέψουν σε σχέση με αυτά που κέρδισε ο… πρόγονος Σαντιάγο από την Αθήνα.

 Στα δικαστήρια Οι Ιταλοί πάντως αποδείχτηκαν πιο μεθοδικοί και ακέραιοι απέναντί του, καθώς πριν από δύο μήνες τον κάλεσαν να λογοδοτήσει στην ιταλική Δικαιοσύνη για την υπερκοστολόγηση της νέας γέφυρας του Μεγάλου Καναλιού στη Βενετία, που από τα 3,8 εκατ. ευρώ αρχικό προϋπολογισμό το κόστος έφτασε τελικά τα 11,2 εκατ. 
Τώρα ο Καλατράβα είναι αντιμέτωπος και με κριτική εκ των έσω, αφού η πολυθρύλητη «Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών» στη γενέτειρά του, Βαλένθια, αρχίζει να προσομοιάζει επικίνδυνα σε γεφύρι της Άρτας.
Οι επικριτές του ξεκίνησαν μάλιστα διαδικτυακή καμπάνια με σύνθημα «Ο Καλατράβα σου πίνει το αίμα», κατηγορώντας τον ξανά για υπερτιμολογήσεις έργων, αδιαφανείς συνθήκες ανάληψής τους και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην παράδοσή τους. 
Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές της «El Pais» πως «η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών είναι ο τόπος όπου πέθανε ο αρχιτέκτονας για να γεννηθεί ο επιχειρηματίας».

 Στοιχεία Όπως προκύπτει από τον ολοκληρωμένο πίνακα του υπουργείου Οικονομικών του 2004 που παρουσιάζει σήμερα το «Π», το κόστος των Ολυμπιακών έργων σε σχέση με το αρχικώς κόστος που υποβλήθηκε στον φάκελο υποψηφιότητας το 2000, επισύρει άμεσα εισαγγελική παρέμβαση και όχι Εξεταστική Επιτροπή, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η δικογραφία θα μεταφερθεί στη Βουλή και η δικαστική έρευνα θα σταματήσει πάραυτα.

 Μπορεί στο σχετικό πίνακα (Εκτίμηση Τελικού Κόστους Δαπανών Ολυμπιακών Αγώνων σε σύγκριση με τον Φάκελο Διεκδίκησης, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 31.11.2004 ) να μην περιλαμβάνεται το σύστημα ασφαλείας C41, το οποίο ακόμη δεν έχει παραδοθεί, αν και έχουν περάσει από το γραφείο του ανακριτή πλήθος υπουργών και συμβούλων των Κ. Σημίτη και του Γ. Παπανδρέου που είχαν άμεση εμπλοκή σε μίζες άνω των 300 εκατ. ευρώ.

 Μπορεί στον πίνακα να μην περιέχεται η συνολική δαπάνη των λειτουργικών εξόδων (φαγητά, ενοίκια, μετακινήσεις αποστολών και αθλητών κτλ), όμως και αυτές οι ελάχιστες αναφορές σε κατασκευές Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων είναι αρκετές, για να χωνέψουμε το πραγματικό νόημα της ρήσης Πάγκαλου: « Όλοι μαζί τα φάγαμε», δηλαδή όλοι -όσοι ελάχιστοι- συμμετείχαμε σε αυτό το… πάρτι. 

Όπως και να το κάνουμε, αποτελεί βλασφημία να σιωπά κανείς, όταν στον Φάκελο διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων η ανακατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου έχει κοστολογηθεί 3,9 εκατ. ευρώ, το 2000 ανήλθε στα 8,8 εκατ. ευρώ, το 2001 στα 23,9 εκατ. ευρώ, το 2002 στα 241,5 εκατ. ευρώ (!), το 2003 στα 356, 4 εκατ. ευρώ και το 2004 στα 398,9 εκατ. ευρώ έχοντας υπερκοστολογηθεί κατά 12.771%!

 Αντιστοίχως το Καυταντζόγλειο της Θεσσαλονίκης από 1,1 εκατ. ευρώ αρχικό κόστος το 1999 χρειάστηκε τελικά 66,8 εκατ. ευρώ για να οικοδομηθεί επαρκώς και να φιλοξενήσει τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της ελληνικής Ολυμπιάδας εμφανίζοντας κοστολογική υπέρβαση 6.073%. 

Το Ολυμπιακό Στάδιο της Πάτρας, επί των ημερών Φούρα φυσικά, από 1,1 εκατ. ευρώ κόστισε πέντε χρόνια αργότερα 44,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστιαία πρόσθετη δαπάνη 4.009%! 

Η ανακατασκευή του Παναθηναϊκού Σταδίου, το οποίο ως αρχαιολογικός χώρος συντηρείται τακτικά και μόνιμα, υπερκοστολογήθηκε κατά 3.733%, ήτοι από αρχικώς εκτιμώμενη δαπάνη 300.000 ευρώ πληρώσαμε τελικά 11,2 εκατ. ευρώ παραπάνω. 

Ακόμη και για τις εγκαταστάσεις του Μοντέρνου Πένταθλου (Γουδή), ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 3,6 εκατ. ευρώ, τελικά το Ελληνικό Δημόσιο έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη καταβάλλοντας 39,5 εκατ. ευρώ (απόκλιση 1.029%).

 Το εξαγόμενο από τα όσα θα διαβάσετε στον πίνακα του «άκοπου πλούτου» δεν επιδέχονται αμφιβολία για το τι πρέπει να πράξει η δικαστική αρχή, αλλά για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η καταρρακωμένη ελληνική κοινωνία στο εξής. 

Δυστυχώς, οι επαναστάσεις (εντός κι εκτός εισαγωγικών) αποτυγχάνουν, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με το ζήτημα της επιβίωσης και όχι της ζωής. Αν όμως αναζητήσει κανείς το νέο, με τη σωστή πληροφόρηση των επίσημων στοιχείων και όχι των φημών, τότε θα καταφέρει να ενσωματώσει το παρόν και το παρελθόν επιτυγχάνοντας την εντελώς διαφορετική διαμόρφωση του μέλλοντος.

1 σχόλιο:

  1. Πως, παρέμειναν τα έργα οακα υπέρ της εθνικής αν-οικονομίας της πολύμορφης καθημερινής εξαγωγής συναλλάγματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή