Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Έθαψαν με τιμές ήρωα τον Μάρκος στις Φιλιππίνες Η ταφή του πρώην δικτάτορα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα



Ο πρώην δικτάτορας των Φιλιππίνων, Φερντινάντο Μάρκος, ενταφιάστηκε σήμερα με τιμές ήρωα στη Μανίλα, σχεδόν 30 χρόνια μετά το θάνατό του στη Χαβάη, εν μέσω διαδηλώσεων από ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών της αντιπολίτευσης.



Η τελετή ενταφιασμού του πρώην δικτάτορα ξεκίνησε με 21 κανονιοβολισμούς, ενώ χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί γύρω από το νεκροταφείο, όμως κανένας διαδηλωτής δεν βρισκόταν εκεί. Δεν επετράπη στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο σημείο να πλησιάσουν.







Το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων είχε εγκρίνει τηνπροηγούμενη εβδομάδα την απόφαση του προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε να επιτρέψει τη μεταφορά της σορού του Μάρκος στο «νεκροταφείο των ηρώων» στη Μανίλα.

Η σορός του πρώην δικτάτορα μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα με απόλυτη μυστικότητα, με προφανή στόχο να αποφευχθούν οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις.

Η απόφαση να ενταφιαστεί ο Μάρκος με τιμές ήρωα είχε προκαλέσει την αγανάκτηση στους αριστερούς ακτιβιστές και τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν μια απόπειρα να ξεχαστούν τα εγκλήματά τους. Ο μυστικός και γρήγορος ενταφιασμός του έριξαν λάδι στη φωτιά.









Πάρα πολλοί άνθρωποι στις Φιλιππίνες εξοργίστηκαν από τον τρόπο που η οικογένεια του Μάρκος κράτησε μυστικό τον χρόνο του ενταφιασμού του, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λένι Ρομπρέντο να παρομοιάζει την τελετή με «έναν κλέφτη τη νύχτα».

«Δεν είναι κάτι καινούργιο για την οικογένεια Μάρκος που έκρυψαν πλούτο, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τώρα έναν ενταφιασμό, επιδεικνύοντας πλήρη έλλειψη σεβασμού προς τους νόμους», ανέφερε ο Ρομπρέντο σε ανακοίνωσή του.






Ο Ντουτέρτε, που παρίσταται στη διάσκεψη Ασίας-Ειρηνικού στη Λίμα του Περού, είχε ζητήσει τον ενταφιασμό του πρώην δικτάτορα με τιμές ήρωα τον Αύγουστο, εκπληρώνοντας μια προεκλογική του δέσμευση.

Η μεγαλύτερη κόρη του Μάρκος, Ιμέε Μάρκος, ευχαρίστησε τον Ντουτέρτε που επέτρεψε στον πατέρα της, έναν πρώην στρατιώτη και επικεφαλής ανταρτών στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, να ενταφιαστεί μαζί με άλλους στρατιώτες.

«Επιτέλους η τελευταία επιθυμία του πολυαγαπημένου πατέρα μου να ενταφιαστεί μαζί με στρατιώτες εκπληρώθηκε σήμερα», είπε.






Η ιστορία του δικτάτορα Μάρκος

Ο πρώην δικτάτορας βρισκόταν στην εξουσία επί 20 χρόνια στη διάρκεια των οποίων η οικογένειά του καταχράστηκε από τα δημόσια ταμεία της χώρας περί τα 10 δισ. δολάρια, ενώ κατηγορήθηκε και για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 1986 εκδιώχθηκε από τη χώρα έπειτα από εξέγερση και κατέφυγε στις ΗΠΑ με την οικογένειά του.

Η οικογένεια Μάρκος μπόρεσε να επιστρέψει στις Φιλιππίνες το 1989 μετά τον θάνατό του και πλέον έχει επιστρέψει στην πολιτική.

Τον Μάιο, η χήρα του Ιμέλντα εξελέγη για τρίτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η κόρη της Ιμέε επανεξελέγη κυβερνήτης. Ο γιος της Φερντινάντο Μάρκος ο νεότερος είναι μέλος της Γερουσίας, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Η οικογένεια διεξάγει εδώ και καιρό εκστρατεία ώστε να μπορέσει να ταφεί ως ήρωας ο Μάρκος, κάτι που οι προηγούμενοι πρόεδροι των Φιλιππίνων είχαν αρνηθεί. Αυτό άλλαξε με την εκλογή τον Μάιο του Ντουτέρτε, μακροχρόνιου συμμάχου των Μάρκος, οι οποίοι συμμετείχαν στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η οργάνωση Transparency International κατέταξε το 2004 τον Μάρκος στη δεύτερη θέση των πιο διεφθαρμένων ηγετών όλων των εποχών.

Παρά όμως τη δέσμευσή του να καταπολεμήσει τη διαφθορά, ο Ντουτέρτε δεν έχει πάψει να παρουσιάζει τον πρώην δικτάτορα ως «τον καλύτερο πρόεδρο» που είχαν ποτέ οι Φιλιππίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου