Στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, σε υψόμετρο 360 μέτρων, στις πλαγιές του Παναιτωλικού όρους, ένας ελαιώνας των προπάππων της παίρνει ζωή στα χέρια της εγγονής Σάρρας Ευθυμίου.
Η 36χρονη, η οποία με τη βοήθεια της οικογένειάς της κατάφερε να ζωντανέψει τον ελαιώνα και να δημιουργήσει το «Κτήμα Είυθυμου», που μέσα από την εμπειρία 85 και πλέον ετών δημιουργεί τα προϊόντα του «ΟΡΕΩΝ Αιτωλικής Γης». Πρόκειται για πρώτης ποιότητας βρώσιμες ελιές Αγρινίου και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε πολυφαινόλες και ελαιοκανθάλη, με την πιστοποίηση της Bio Hellas.
Η αγάπη για τη γη και την καλλιέργεια των ελαιοδέντρων, ο στόχος για ελεγχόμενη ποσότητα ποιοτικής παραγωγής και ο σεβασμός στις διατροφικές συνήθειες του καταναλωτή παρότρυναν τη Σάρρα Ευθυμίου να συνδυάσει το επάγγελμά της, ως κινησιοθεραπεύτρια, με τον πρωτογενή τομέα. Ετησίως στο κτήμα παράγονται 6 τόνοι ελαιόλαδο και 12 με 15 τόνοι πράσινες ελιές, χονδροελιές και Καλαμών. «Η σύγχρονη αγρότισσα μπορεί να συνδυάσει πολλά πράγματα μαζί. Βέβαια, η δουλειά στο κτήμα είναι αρκετά δύσκολη και σκληρή και εξαρτάται κατά πολύ από τις καιρικές συνθήκες. Όμως, όσο και αν δουλεύεις σκληρά για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, σε ό,τι αφορά το παραγόμενο προϊόν, το αποτέλεσμα τελικά σε αποζημιώνει», ανέφερε. Βασική αρχή και μέλημά της είναι η άριστη ποιότητα των προϊόντων «ΟΡΕΩΝ Αιτωλικής Γης».
Όπως μας λέει η ίδια, μια κουταλιά λάδι κάθε πρωί είναι το μεγαλύτερο δώρο της γης. Ακριβώς γι’ αυτό, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη λίπανση, χρησιμοποιώντας φυσικό και βιολογικό λίπασμα. Φροντίζει σχολαστικά την καθαριότητα του εδάφους για αποφυγή μυκήτων. Δίνει επίσης μεγάλη προσοχή στα κλαδέματα, τόσο των ελαιοδέντρων, όσο και των δέντρων βρώσιμης χονδροελιάς. «Είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι με τις προδιαγραφές της βιοκαλλιέργειας, σε ό,τι αφορά τα ραντίσματα και το πότισμα των δέντρων. Συλλέγουμε τις λαδοελιές με μηχανικές μεθόδους και τις μεταφέρουμε σε λίγες ώρες από τη συγκομιδής τους στο ελαιοτριβείο για άμεση παραγωγή λαδιού, τις δε βρώσιμες ελιές τις συλλέγουμε επιλεκτικά μία-μία, επαναλαμβάνοντας τον έλεγχο μεγέθους και ποιότητας όσες φορές χρειαστεί, προκειμένου να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», μας λέει χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου