Ανοίγει το «Κουτί της Πανδώρας» – Τρόμος στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης
Πάνω από 2.000 ακίνητα, αξίας άνω των 300 χιλιάδων ευρώ το καθένα, είναι στη λίστα των πλειστηριασμών που ξεκίνησαν με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων από τις 15 Σεπτεμβρίου ενώ σε 5.000 ανέρχονται τα κατασχετήρια που αναμένονται μέχρι τα τέλη του έτους.
Το τελευταίο εξάμηνο κοινοποιούνται διαταγές πληρωμής, κατασχετήρια και προγράμματα πλειστηριασμών ακόμη και σε δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη, ακόμη και αν αυτοί είναι άνεργοι ακόμη κι αν είναι πρώτη κατοικία. Κι αυτό γιατί από το 2017 αίρεται κάθε προστασία πρώτης κατοικίας.
Και αυτά είναι μόνο η αρχή.
Το 2017 θα είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών στις περιουσίες επιχειρήσεων και πολιτών με την εφαρμογή διαδικασιών εξπρές. Το 2017 αναμένεται να εκδοθούν 55.000 διαταγές πληρωμής από τις οποίες βάσει των στατιστικών το 1/3 θα καταλήξουν σε πλειστηριασμούς.
Σήμερα, μπαίνουν στην τελική ευθεία οι τελευταίες λεπτομέρειες και οι προετοιμασίες για τη μεγάλη αναμέτρηση δανειοληπτών και τραπεζών:
Ολοκληρώνεται ο νέος νόμος για τα κόκκινα δάνεια και την δημιουργία 30 Κέντρων Ενημέρωσης δανειοληπτών, για τα νέα δεδομένα και τις δυνατές επιλογές τους.
Αν και ουσιαστικά η επιλογή θα είναι στις τράπεζες οι οποίες και θα επιλέγουν εάν θέλουν δικούς τους μηχανισμούς ή να επιλέξουν άλλες λύσεις όπως της πώλησης των δανείων και ο πολίτης έχει ρόλο, αφού θα πρέπει να είναι ενεργός και να διαπραγματεύεται με την τράπεζα τη λύση που θα δοθεί.
Μετά το Νοέμβριο το θεσμικό πλαίσιο θα έχει καλύψει όλα τα θέματα των κόκκινων δανείων και θα ξεκινήσει να διαμορφώνεται η δευτερογενής αγορά.
Το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις «κόκκινες» οφειλές των επιχειρήσεων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, στις αρχές Νοεμβρίου, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και θα επιταχύνει τις εξελίξεις.
Ο υπουργός σημείωσε πως η προωθούμενη ρύθμιση αφορά όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε πως με αυτή τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία κλείνει όλη η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια.
Όπως είπε ο ίδιος πρόκειται για έναν εξωδικαστικό μηχανισμό μέσω του οποίου θα κρίνεται αφ ενός η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και αφ’ ετέρου θα προτείνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστή.
Όπως είπε η γρήγορη διαχείριση των κόκκινων δανείων θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να αναχρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία.
Τι θα γίνει όμως με τους δανειολήπτες;
Τα δικαιώματά τους πλέον είναι πολύ συγκεκριμένα, δεν θα προστατεύεται ούτε η πρώτη κατοικία, και το τί μπορούν και δεν μπορούν να κάνουν….θα το μαθαίνουν από τα Κέντρα Ενημέρωσης.
ΚΕΥΔ: Τα ΚΕΠ για τα κόκκινα δάνεια
Με στόχο την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των δανειοληπτών και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ ύψους 15 εκατ. ευρώ , θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα των 30 Κέντρα Ενημέρωσης – Υποστήριξης Δανειοληπτών, όπως προβλέπει ο νέος Κωδικας Δεοντολογίας.
Τα ΚΕΥΔ επιδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια και το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που είναι αρμόδια για τη λειτουργία αυτών των κέντρων, θα υποβάλει τις προτάσεις για το στήσιμο του δικτύου σε 24 περιφερειακές ενότητες.
Τα 30 ΚΕΥΔ θα ανοίξουν τον Ιανουάριο και θα στελεχωθούν με 120 άτομα. Το κάθε κέντρο θα απασχολεί τουλάχιστον τέσσερα εξειδικευμένα στελέχη (πτυχίο Νομικής, Οικονομικών Επιστημών και Κοινωνικών Επιστημών κ.λπ.) και η πρόσληψή τους θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ.
Όπως περιγράφεται στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, τα 30 ΚΕΥΔ θα παρέχουν «συμβουλευτικές υπηρεσίες (οικονομικής και νομικής φύσης) και ενημέρωση των πολιτών για θέματα διαχείρισης οφειλών εξυπηρετούμενων ή μη ιδιωτικών δανείων».
Πιο συγκεκριμένα ο ρόλος τους είναι να:
• Ενημερώνουν τους δανειολήπτες ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τις οφειλές τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εξυπηρετούμενων ή μη ιδιωτικών δανείων.
• Παρέχουν στους δανειολήπτες συμβουλές διαχείρισης των δανειακών τους υποχρεώσεων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ατομικές συνθήκες – ιδιότητες (ζητήματα υγείας, ανεργίας κ.ά.).
• Μεσολαβούν, κατόπιν αιτήσεων των δανειοληπτών, και να συνδιαλέγονται με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία ρύθμισης -διακανονισμού- της πληρωμής των οφειλών των αιτούντων από εξυπηρετούμενα ή μη ιδιωτικά δάνεια.
• Παρακολουθούν και παρεμβαίνουν, κατόπιν αιτήσεως των δανειοληπτών, για λογαριασμό τους ώστε να προσαρμόζουν ή να τροποποιούν τις συμφωνίες σε περίπτωση νέων δεδομένων για τον δανειολήπτη που ανατρέπουν τον αρχικό σχεδιασμό της αποπληρωμής.
• Υποστηρίζουν και καθοδηγούν τους δανειολήπτες στην κατάρτιση οικογενειακών ή ατομικών προϋπολογισμών που βοηθούν στην τήρηση των συμφωνημένων με τις τράπεζες ρυθμίσεων-διακανονισμών πληρωμής των οφειλών τους.
• Παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική στους οφειλέτες που υπάγονται στον Κώδικα Δεοντολογίας για την Εξωδικαστική Επίλυση Διαφοράς, για τη διαμεσολάβηση και για τις -προπτωχευτικές διαδικασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επιπλέον, όπως προβλέπεται από την πρόσκληση για την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, τα ΚΕΥΔ αναμένεται να προχωρούν και σε δράσεις:
• Ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που στοχεύουν στην καλλιέργεια συνετής καταναλωτικής συμπεριφοράς και κουλτούρας συνεργασίας.
• Πληροφόρησης που στοχεύει στην έγκαιρη παρέμβαση για άτομα ευάλωτα στην υπερχρέωση λόγω οικονομικών παραγόντων όσο και για άτομα που αντιμετωπίζουν ξαφνικά δυσχέρειες.
• Εκπαίδευσης και στοχευμένης επιμόρφωσης που στοχεύουν στη γενική και ειδική πρόληψη αντίστοιχα.
• Υποστήριξης που αφορά και την παροχή γενικών συμβουλών για τη διαχείριση χρεών στο πλαίσιο αιτήματος του ενδιαφερομένου. Οι εν λόγω δράσεις διαφέρουν από τις επαγγελματικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, και τις υπηρεσίες εκπροσώπησης, διαμεσολάβησης, νομικής και οικονομικής αρωγής στο πλαίσιο συγκεκριμένης ειδικής εντολής του ενδιαφερομένου, που παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα.
Πού θα βρίσκονται τα 30 κέντρα
Τα 30 ΚΕΥΔ θα βρίσκονται στις ακόλουθες περιφερειακές ενότητες:
• Τρία στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών
• Δύο στον Βόρειο Τομέα Αθηνών
• Τρία στη Θεσσαλονίκη
Και από ένα: Στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, στον Νότιο Τομέα Αθηνών, στην Ανατολική Αττική, στη Δυτική Αττική, στον Πειραιά, στον Έβρο, στην Καβάλα, στην Ημαθία, στις Σέρρες, στην Κοζάνη, στα Ιωάννινα, στη Λάρισα, στη Μαγνησία, στην Εύβοια, στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Κόρινθο, στη Μεσσηνία, στη Ρόδο, στο Ηράκλειο, στα Χανιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου