Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΊΤΑΙ ΤΟ 49% ΤΟΥ ΝΕΡΟΎ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΉ ΤΟΥ ΧΡΈΟΥΣ – ΔΕΊΤΕ ΤΑ ΨΈΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΡΆΔΙΑΖΕ ΜΈΧΡΙ ΠΡΌΣΦΑΤΑ Ο ΤΣΊΠΡΑΣ (VIDEO)







Την ιδιωτικοποίηση του νερού, σε ποσοστό 49% (+23% σε σχέση με το πακέτο που ήδη έχει ιδιωτικοποιηθεί), προανήγγειλαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής του, Γιώργος Χουλιαράκης, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τα προληπτικά μέτρα και τον αυτόματο “κόφτη” δαπανών.




Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. συζητήθηκε το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ και ο τρόπος διοίκησής του, καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις του Μνημονίου, θα υπάρχει εκπρόσωπος των θεσμών στο νέο Υπερταμείο.



Οι δύο υπουργοί επεσήμαναν ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα έχει δικαίωμα διπλής ψήφου, ενώ αναγνωρίστηκε ότι “η χώρα έχει ένα βάρος που, στη φάση στην οποία βρίσκεται, δεν μπορεί να το σηκώσει”. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ειπώθηκε στους βουλευτές, προωθείται η λογική των συμπράξεων που σε ορισμένους τομείς, όπως το νερό, θα μείνει στο Δημόσιο το 51% που, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές, είναι και συνταγματικώς κατοχυρωμένο.




Όπως όλα δείχνουν, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προχωράει με γοργούς ρυθμούς, παρεκκλίνοντας κατά πολύ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κουμουνδούρου. Ειδικότερα, βασική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, το οποίο χαρακτηριζόταν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ως «ανθρώπινο δικαίωμα», στις εκστρατείες εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔ
ΑΠ  που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.








Λίγους μήνες νωρίτερα, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, επικαλούμενος δηλώσεις βουλευτών της τότε συμπολίτευσης. “Τους ακούω σε τοπικό επίπεδο να λένεν ότι διαφωνούν με την ιδιωτικοποήση. Όμως λένε ότι δεν θα ρίξουν και την κυβέρνηση για την ΕΥΑΘ. Δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς, για τα νέα μέτρα, για το νέο μνημόνιο” έλεγε ο Πρωθυπουργός.







Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα προχωρήσει σε 19 αντί για 9 ιδιωτικοποιήσεις, όπως ορίζει η συμφωνία με τους δανειστές. Ωστόσο, στο κυβερντηικό του πρόγραμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, δεσμευόταν ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσει το νερό και δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της ΝΔ.
Δείτε τον σχετικό πίνακα:




Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι προ ολίγων ημερών και συγκεκριμένα στις 11 Μαϊου ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιάννης Κρεστενίτης. Ο κ. Κρεστενίτης είναι μέλος του Συντονιστικού Πολιτών και Φορέων «SOSτε το ΝΕΡΟ» ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε “στάση αναμονή και εγρήγορσης” βρίσκονται εργαζόμενοι αλλά και φορείς ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.



Σημειώνουν όμως ότι και ο ΟΤΕ ξεκίνησε με μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης 10%, και πλέον – με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης – ιδιωτικοποιήθηκε εξ ολοκλήρου.



Κώστας Μαριόγλου (Κίνηση 136): Μας φέρνουν ένα αποτυχημένο μοντέλο που οι ίδιοι απορρίπτουν
Eκ μέρους της Κίνησης 136 στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Μαριόγλου ήταν πιο ξεκάθαρος. Είπε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΑΘ ορίστηκε προ λίγων ημερών οπότε είναι δύσκολο να υπάρξουν αλλαγές.



Όμως, “προφανώς τα διοικητικά συμβούλια γνώριζαν και συμφώνησαν. Ο νέος πρόεδρος κ. Κρεστενίτης πρέπει να ήξερε. Ενώ έβγαινε υπέρμαχος της μη ιδιωτικοποίησης θα είχε ενδιαφέρον πλέον να μάθουμε ποια είναι η θέση του. Φαντάζομαι ότι αν δεν παραιτηθεί σήμερα ή μέσα στις επόμενες ημέρες, θα συμφωνεί με αυτή τη διαδικασία”.
Ο κ. Μαριόγλου τόνισε ότι το μεγάλο θέμα είναι αν θα δοθεί το μάνατζμεντ της εταιρείας στους ιδιώτες. Αν το δώσουν σε ιδιώτες θα υπάρξουν αυξήσεις σε τιμολόγια:



“Δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο. Δεν είναι κάτι που θα τα ανακαλύψουμε στη χώρα μας και θα συμβεί για πρώτη φορά. Το έχουμε δει μέσω ιδιωτικοποιήσεων πλειοψηφικού πακέτου αλλά και μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού να συμβαίνει και αλλού. Η διαδικασία είναι καρμπόν παντού: Μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, σταμάτημα των επενδύσεων, υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και στροφή του καταναλωτή στο εμφιαλωμένο. Και μετά ακολουθούν αυξήσεις τιμολογίων. Στις χώρες που τα προωθούν όλα αυτά, στη Γαλλία και στη Γερμανία, προχωρούν σε επανακρατικοποιήσεις. Το δοκίμασαν, απέτυχε και επιστρέφουν στο δημόσιο. Αυτό συνέβη στο Παρίσι, αυτό συμβαίνει στο Βερολίνο. Και τώρα μας φέρνουν ένα αποτυχημένο μοντέλο που οι ίδιοι απορρίπτουν. Κι αυτό γιατί οι πολυεθνικές αυτές που έχουν συμφέρον από τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης του νερού είναι δικές τους”



Σύμφωνα με τον κ. Μαριόγλου θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες για να μάθουμε τις λεπτομέρειες, όμως δεν πρέπει να νοιώθει κανείς καμία έκπληξη:



“Είναι μέσα στο μνημόνιο. Δε μας το δώσανε να το μελετήσουμε και το μάθαμε μέσω Ντάισελμπλουμ. Αλλά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αναμενόμενο ήταν. Είναι όμως άλλη μία απογοήτευση από την κυβέρνηση αυτή αφού είχε την υπόθεση του νερού σημαία, όσο καιρό ήταν αντιπολίτευση. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ο τότε πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε το δημοψήφισμα που κάναμε. Τώρα, διαγράφει την εκφρασμένη θέληση των πολιτών.”



Να υπενθυμίσουμε ότι σα σήμερα, πριν δύο ακριβώς χρόνια, στις 17 Μαϊου 2014 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη για το νερό.



Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ είχε ταχθεί το 98% όσων συμμετείχαν.


Πιο συγκεκριμένα, σε 181 εκλογικά κέντρα ψήφισαν 218.002 πολίτες. Από αυτούς κατά της ιδιωτικοποίησης τάχθηκαν 213.508 (98,04%) και υπέρ της ιδιωτικοποίησης 4.278 (1,96%), ενώ βρέθηκαν και 216 λευκά/ άκυρα.
Η καταμέτρηση των ψήφων, είχε ολοκληρωθεί στις 4:00 το πρωί.
 http://agonaskritis.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου